Σελίδες

About

20 Ιανουαρίου 2016

Με δυναμική ανατροπής τα τρακτέρ σε Τέμπη, Προμαχώνα και Βιοκαρπέτ

Απόφαση των Λαρισαίων να κινηθούν την Τετάρτη προς τα Τέμπη και της «μεραρχίας» Μπούτα την Πέμπτη στον κόμβο της Βιοκαρπέτ.Σε ορμητικό ποτάμι εξελίσσεται η οργισμένη αντίδραση των αγροτών στις κυβερνητικές επιλογές για το ασφαλιστικό και τη φορολογία. Παράλληλα με το αίτημα για άμεση ανάκληση των προτάσεων στο ασφαλιστικό, οι αγρότες θέτουν θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και συνάντησης αντιπροσωπείας αγροτών με τον πρωθυπουργό, ώστε η σχετική συζήτηση να ξεκινήσει από νέα βάση.
Απόφαση των Λαρισαίων να κινηθούν την Τετάρτη προς τα Τέμπη και της «μεραρχίας» Μπούτα την Πέμπτη στον κόμβο της Βιοκαρπέτ.
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τέτοιο ραντεβού έσπευσε να προϊδεάσει και ο ίδιος ο κ. Αποστόλου, θέλοντας να αμβλύνει την εντύπωση πως αυτό είναι κάτι που τον αφήνει πίσω από τις εξελίξεις.   
Δεδομένη είναι η απόφαση των Λαρισαίων να κινηθούν από το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου για τα Τέμπη, όπως της «μεραρχίας» Μπούτα από την Καρδίτσα να καταλάβει την Πέμπτη 21 του μήνα το οδόστρωμα στον κόμβο της Βιοκαρπέτ.
Οι Σερραίοι έχουν ήδη εγκατασταθεί στον Προμαχώνα, οι νεολαίοι του Πανελλαδικού (2008) συγκεντρώνουν δυνάμεις σε μεγάλα χωριά, σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη και οι θιασώτες της Πρωτοβουλίας σε Πέλλα και Ημαθία κατευθύνουν τις δυνάμεις τους στην Κουλούρα. Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και στην Κρήτη, έστω κι αν η αντίδραση εκδηλώνεται με δύο γραμμές. Ισχυρές δυνάμεις προσανατολίζονται προς το Κάστρο Βοιωτίας, μεγάλη η συγκέντρωση δυνάμεων σε χωριά της Φθιώτιδας, ενώ μικρότεροι πυρήνες αντίδρασης διαμορφώνονται ακόμη και στην Πελοπόννησο, όπου ιστορικά δεν έχει παρατηρηθεί η ίδια αγωνιστική διάθεση.
Οι εστίες αντίδρασης ανά Περιφέρεια

Μακεδονία και Θράκη
Σέρρες: Περισσότερα από 800 τρακτέρ παραμένουν συγκεντρωμένα στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών, με τους αγρότες να έχουν αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και τη φορολόγησή τους. Οι αγρότες στον Προμαχώνα δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο για όσο καιρό χρειαστεί ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα αποκλείσουν τα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα.
Στο νομό Σερρών αναμένεται να δημιουργηθεί άλλο ένα μπλόκο, στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, το οποίο και προετοιμάζει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων.
Αλεξάνδρεια: Μπλόκο με μαύρες σημαίες στα τρακτέρ στον κόμβο του Νησελίου αποφάσισαν την Κυριακή σε έκτακτη συνέλευση αγρότες από την περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας.
Θεσσαλονίκη: Στον κόμβο του λόφου Καστά, στη διαστάυρωση Παλαιοκώμης παραμένουν εδώ και τρεις μέρες, παραπάνω από 150 τρακτέρ, χωρίς ωστόσο οι παραγωγοί να έχουν κλείσει το δρόμο.
Ροδόπη: Εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν να «υποδεχθούν» οι αγρότες της Ροδόπης τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος αναμένεται στην Κομοτηνή την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου. Σκοπός των αγροτών είναι να επιδώσουν στον κ. Αποστόλου ψήφισμα, που θα έχουν καταρτίσει από κοινού με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους δικηγόρους και άλλους παραγωγικούς φορείς του νομού και να προκαλέσουν «έναν διάλογο από μηδενική βάση», όπως τόνισαν, για τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.
Νέα Κρήνη: Ο αλιευτικός σύλλογος Νέας Κρήνης αποφάσισε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου την συμμετοχή του με όλα τα αλιευτικά σκάφη της βόρειας Ελλάδας παράκτιων ψαράδων στον αποκλεισμό του κεντρικού λιμανιού Θεσσαλονίκης.
Θεσσαλία
Τέμπη: στα «στρατηγικής σημασίας» Τέμπη, θα στηθεί το μπλόκο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων του νομού Λάρισας, από την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, όπως αποφασίστηκε το πρωί του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Πλατύκαμπο.
Νίκαια: Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων να αποφάσισαν ότι άλλο ένα μπλόκο θα στηθεί στην ΠΑΘΕ, στο ύψος της Νίκαιας, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.
Βόλος: Σε αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου, από το φανό στην άκρη του κορδονιού μέχρι απέναντι τα Πευκάκια (μπούκα), θα προχωρήσουν την Πέμπτη το πρωί δεκάδες αλιείς στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά του νέου ασφαλιστικού. Σε συντονισμό με αγρότες και κτηνοτρόφους, οι αλιείς της Μαγνησίας θα αποκλείσουν γύρω στις 11 το πρωί της Τετάρτης το λιμάνι του Βόλου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στον αποκλεισμό θα συμμετέχουν και μεγαλύτερα σκάφη από το Τρίκερι και το Νότιο Πήλιο γενικότερα.
Ήπειρος
Σε Γιάννενα (στο κέντρο της πόλης), στο Κομπότι Άρτας και στη Θεσπρωτία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ετοιμάζονται να κινητοποιηθούν οι αγρότες της Ηπείρου, στο πλαίσιο καλέσματος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών.
Στερεά Ελλάδα
Στη διασταύρωση Ορχομενού Λιβαδειάς στην περιοχή του Αη Γιάννη στήθηκε το πρώτο αγροτικό μπλόκο στη Στερεά από τους αγρότες της Βοιωτίας την Κυριακή 17 Ιανουαρίου. Οι Βοιωτοί συντονίζουν τις δυνάμεις και προετοιμάζουν εντός της εβδομάδας, την κάθοδό τους στην Εθνική οδό στο ύψος του Κάστρου.
Δυτική Ελλάδα
Οι αγρότες της Αχαΐας θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις 12 το πρωί της Τετάρτης στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.
Στην Ηλεία, οι αγρότες θα παρατάσσουν τα τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου.
Στην Αιτωλοακαρνανία, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου, στην οποία προτάθηκαν δράσεις και κινητοποιήσεις, ενώ αποφασίστηκε να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή, η οποία θα καθορίσει τους τρόπους των κινητοποιήσεων.
Πελοπόννησος
Στην πλατεία των Γαργαλιάνων έβγαλαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου ,τα τρακτέρ τους και  οι αγρότες της περιοχής, ενώ έδωσαν μαζικό παρών στο Παμμεσσηνιακό Παναγροτικό Συλλαλητήριο στη Μεσσήνη, και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους για να μην ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο τους εξαθλιώνει.
Οι αγρότες των Γαργαλιάνων έχουν στείλει προειδοποιητικό μήνυμα προς όλους τους βουλευτές Μεσσηνίας ότι σε περίπτωση που ψηφίσουν το ασφαλιστικό στη Βουλή, θεωρούνται «πρόσωπα ανεπιθύμητα» στους Γαργαλιάνους.
Κρήτη
Σε κατάληψη των κτιρίων του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες του νομού Ηρακλείου την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα των αγροτών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στις Αρχάνες. Οι αγρότες των υπόλοιπων νομών της Κρήτης επίσης θα προχωρήσουν σε κατά τόπους κινητοποιήσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για το νέο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό.
Συγχρόνως, η παγκρήτια συντονιστική επιτροπή βρίσκεται σε επικοινωνία με αγροτικές οργανώσεις της υπόλοιπης Ελλάδας, για τη διοργάνωση από κοινού κινητοποιήσεων.
Εν τω μεταξύ, τα μέλη του παγκρήτιου συντονιστικού των αγροτών επικρίνει ο αγροτικός σύλλογος Αρχανών, διότι μεταξύ άλλων, όρισαν κατάληψη στον ΟΓΑ όχι την ίδια ημερομηνία  που οι σύλλογοι είχαν ορίσει εδώ και καιρό παράσταση διαμαρτυρίας (Πέμπτη 21 Ιανουαρίου), αλλά μία μέρα νωρίτερα.