Σελίδες

About

23 Ιανουαρίου 2016

To υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει το κόστος της εξέτασης για τον ιό της γρίπης




Μετά την κατακραυγή για τα 50 ευρώ που ζητούσαν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του συστήματος δημόσιας υγείας για να... προχωρήσουν σε εξετάσεις για τον ιό της γρίπης, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το κόστος για την διάγνωση του ιού της θα πληρώνεται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ.

Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε τις τελευταίες ώρες η αποκάλυψη ότι σε γραπτή διευκρίνηση που απέστειλε στα νοσοκομεία ο διευθυντής του Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος αναφερόταν πως το αντίτιμο για αυτού του είδους την εξέταση ήταν 50 ευρώ, το υπουργείο ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει το κόστος για το τεστ ανίχνευσης.

Το υπουργείο λέει τώρα ότι το κόστος της ειδικής εξέτασης για την ανίχνευση του ιού Η1Ν1 το πλήρωναν -μέχρι σήμερα- οι ασθενείς από την τσέπη τους. Ωστόσο, τονίζει ότι ο Ανδρέας Ξανθός έδωσε χθες εντολή στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το κόστος αυτό για όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας να το αναλάβει ο Οργανισμός.

Παράλληλα, αναφέρει πως το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδότησε με το ποσό των 35.000 ευρώ τα διαπιστευμένα Κέντρα Αναφοράς για τη Γρίπη (ΠΑΣΤΕΡ, Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Αναφοράς Β. Ελλάδος), έτσι ώστε από σήμερα να καλύπτεται το κόστος του τεστ ανίχνευσης για τον ιό Η1Ν1 για τα σοβαρά περιστατικά γρίπης και για όσους νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει πως «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προασπίσει τη δημόσια υγεία και να διορθώσει στρεβλώσεις του παρελθόντος που είχαν ως συνέπεια την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών που απευθύνονταν στο ΕΣΥ».