Σελίδες

About

17 Φεβρουαρίου 2016

Η κωλυσιεργία φέρνει εκνευρισμό και πιο σκληρά μπλόκα αγροτών

Οι επιτελείς του Μαξίμου περιμένουν να φυλλορροήσουν τα μπλόκα και να αποφευχθεί μια ουσιαστική συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες.Εκνευρισμό, σκληρότερα μπλόκα και φαινόμενα εκφυλισμού της πολιτικής ως διαδικασίας επίλυσης των διαφορών, φέρνει η κωλυσιεργία, με την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται το αγροτικό ζήτημα και οι καθυστερήσεις στην έναρξη μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαβούλευσης με τους αγρότες.
Οι επιτελείς του Μαξίμου περιμένουν να φυλλορροήσουν τα μπλόκα και να αποφευχθεί μια ουσιαστική συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες.








Είναι σαφές ότι, όπως στα περισσότερα ζητήματα έτσι και στο αγροτικό, δεν υπάρχει σχεδιασμός που να βγάζει από το σημερινό αδιέξοδο, αντίθετα κυριαρχεί η λογική του βλέποντας και κάνοντας. Έτσι, όταν η πίεση και παράλληλα το πολιτικό κόστος μεγαλώνουν η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να βάλει νερό στο κρασί της, όταν ο εκνευρισμός γίνεται εσωστρέφεια στο αγροτικό στρατόπεδο, η κυβέρνηση επιλέγει να αφήσει το χρόνο να κάνει τη δουλειά του.
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος αυτής της κατάστασης είναι μεγάλο για όλους. Οι μέρες είναι καλές και παρ’ όλα αυτά οι δουλειές στο χωράφι πηγαίνουν πίσω, η αγορά αγροτικών εφοδίων παραμένει στο μεσοχείμωνο, η πολιτική φθορά της κυβέρνησης επιταχύνεται, η κατάσταση στην οικονομία δυσκολεύει και η χώρα παραμένει δέσμια μιας μόνιμης αβεβαιότητας σε όλα τα επίπεδα.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τονίζει πως η πλειοψηφία των αγροτών έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, χωρίς να λέει ότι το σύνολο των εξεγερμένων βάζει ως προϋπόθεση αυτής της συνάντησης την ολοκληρωτική ανάκληση της πρότασης Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και όλα τα άλλα αιτήματα.
Αντίθετα, με μικροκομματικά τερτίπια, οι επιτελείς του Μαξίμου περιμένουν όπως η αλεπού το κριάρι, να φυλλορροήσουν τα μπλόκα και να αποφευχθεί, αν γίνεται, μια ουσιαστική συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες.
Έτσι, ενώ μέχρι αργά την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, έδειχνε πως είναι κλεισμένη μια συνάντηση του άξονα Μικροθήβες – Τέμπη – Προμαχώνας, από το πρωί της Τετάρτης το όποιο ραντεβού στο Μαξίμου, χωρίς μάλιστα να είναι βέβαιο με ποιους, πηγαίνει προς Κυριακή ή Δευτέρα. Φαίνεται πως οι υποσχέσεις που έδινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στους Λαρισαίους για το ραντεβού της Παρασκευής, εντάσσονταν στην ευρύτερη τακτική της κωλυσιεργίας.
Δεν αποκλείεται μάλιστα στην ίδια τακτική να εντάσσονται και οι διαρροές περί πλήρως ανανεωμένης πρότασης για το ασφαλιστικό, τις οποίες με επιφυλάξεις παρουσίασε και το AgroNews, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να επιβεβαιώνονται.