Σελίδες

About

12 Φεβρουαρίου 2016

Στη γραμμή Τεμπών το Πανελλαδικό μετά την Πέλλα

Σε ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων γύρω από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής ανάλογο μ’ αυτό που συνέταξαν τα μπλόκα των Τεμπών κι η σύσκεψη της Νίκαιας, κατέληξε η σύσκεψη του Πανελλαδικού Συντονιστικού, στην παλαιά Πέλλα, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου.

Εκπρόσωποι αγροτών από περισσότερα από 50 μπλόκα, μετά από μια μαραθώνια κλειστή για τον τύπο συζήτηση που κράτησε μέχρι λίγο πριν τις 7 το βράδυ, συμφώνησαν σε μια σειρά από θέσεις για όλα τα ζητήματα που καίνε τους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα, αλλά απέφυγαν να τις κοινοποιήσουν στο σύνολό τους πριν πάρουν έγκριση και από τις συνελεύσεις στα κατά τόπους μπλόκα.
Η διορία που δόθηκε στους παριστάμενους, ώστε να τη μεταφέρουν στις επιμέρους συνελεύσεις και να ζητήσουν να τη συνυπογράψουν, είναι έως το βράδυ του Σαββάτου, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να αποσταλεί το συγκεκριμένο κείμενο, από τη Δευτέρα, όμως, και μετά, στον πρωθυπουργό και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και να αποτελέσει βάση για την έναρξη της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικά σημεία του πλαισίου προτάσεων του Πανελλαδικού Συντονιστικού είναι το αφορολόγητο 6.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 12.000 ευρώ για τον έγγαμο και από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο της οικογένειας, ξεκαθάρισμα του τοπίου γύρω από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με τη λειτουργία του μητρώου αγροτών, διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, καθώς και του φορολογικού συντελεστή στο 13%.
«Αν το δεχθεί ο πρωθυπουργός, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να ξεκινήσει ο διάλογος και να εκτονωθεί η κατάσταση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων», έλεγε εκπρόσωπος μπλόκου αγροτών, που συμμετείχε στη σύσκεψη της Πέλλας, αλλά θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, διότι υπήρξε γραμμή να μην γίνουν διαρροές, τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο το βράδυ.
Νωρίτερα, πάντως, στο περιθώριο της συνάντησης, ο επικεφαλής του Πανελλαδικού Συντονιστικού, Χρήστος Γκόντιας μιλώντας στο ΑΠΕ είχε επισημάνει, σχετικά με το περιεχόμενο της διαβούλευσης για το πλαίσιο αιτημάτων, πως: «Δεν απέχουμε πολύ από τις προτάσεις των Τεμπών. Συμφωνούμε ίσως και στο 80% αυτών, απλώς εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν μικρές προσθαφαιρέσεις, αλλά και να είναι υπογραμμένο το τελικό κείμενο από το σύνολο των μπλόκων στην Ελλάδα».
Να σημειωθεί πως από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία υπολογίζεται ότι θα κατέβουν στην Αθήνα για την κινητοποίηση στο Σύνταγμα, πάνω από 20 λεωφορεία, ενώ πολλοί έχουν επιλέξει να πάνε με τα ΙΧ οχήματά τους, αλλά και με το τρένο.