Σελίδες

About

21 Απριλίου 2016

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ "ΠΥΡΣΟΣ" 2016

Με επιτυχία η πραγματοποίηση της Άσκησης επί χάρτου «ΠΥΡΣΟΣ 2016» για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η τακτική άσκηση επί χάρτου «ΠΥΡΣΟΣ 2016» για την ετοιμότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Η άσκηση υλοποιείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συντονίστηκε από τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κωνσταντίνο Τσάκαλο και τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας Ζώη Γιώτη. Εκτός από τα στελέχη της πυροσβεστικής, στην άσκηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις τοπικές, συναρμόδιες σε θέματα πολιτικής προστασίας υπηρεσίες και φορείς, μεταξύ των οποίων η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, οι Δήμοι, οι Δασικές Υπηρεσίες, ο Στρατός, η Αστυνομία/Τροχαία, το ΕΚΑΒ, εθελοντικές οργανώσεις, κ.ά.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συγχαίρει την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους συμμετέχοντες στην Άσκηση για το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας της πολιτικής προστασίας στην Π.Ε. Πέλλας. Ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου 2016, τονίζει: «Φέτος η άνοιξη είχε λίγες σχετικά βροχές και έχουν ήδη δημιουργηθεί συνθήκες υψηλής επικινδυνότητας για έναρξη πυρκαγιών. Είναι σημαντικό οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες προφύλαξης και τους κανόνες ασφαλείας που συστήνει η πυροσβεστική. Θα υπάρξουν συχνές
περιπολίες από μεικτές ομάδες, ενώ είναι γνωστό ότι οι περιοχές που καίγονται κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες. Οι υπαίτιοι για έναρξη πυρκαγιών αντιμετωπίζουν σοβαρές ποινές και τη δημόσια κατακραυγή. Είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας να προστατεύουμε τα δάση και τη φύση που αποτελούν τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για οξυγόνο, νερό και προοπτικές ανάπτυξης για τη νέα γενιά».

Η Άσκηση ήταν άρτια δομημένη, με σενάρια σε απόλυτη συνάφεια με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Π.Ε. Πέλλας τα οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι συμμετέχοντες, με βάση το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο, καθώς και τις ειδικές οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Κατά τη διάρκεια της Άσκησης οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε λεπτομέρειες που αφορούν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και να εντοπίσουν σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.