Σελίδες

About

30 Μαΐου 2016

ΘΕΣΕΙΣ -ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΠΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΙΣ 24-05-2016

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Στάθης Καστερίδης ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» έθεσε προ ημερήσιας διάταξης δύο (2) θέματα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας:

1) Πρότεινε την λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας με την οποία το Δ.Σ. θα εκφράζει την θέση του ως προς τον προτεινόμενο νέο Ο.Ε.Υ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα για το μέρος που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, είχα προτείνει όπως το Δ.Σ. προβεί στην έκδοση ψηφίσματος για τον Ο.Ε.Υ. της Περιφ. Κ. Μακεδονίας, λόγω αποψίλωσης των υπηρεσιών της από την Περιφ. Δημ. Ενότητα Πέλλας. Ο κ. Δήμαρχος αρνήθηκε την συζήτηση και την έκδοση ψηφίσματος με την αιτιολογία ότι δεν εκκρεμεί λόγος στην τωρινή στιγμή δηλώνοντας ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα είναι και αιτία πολέμου.
Επειδή το θέμα τίθεται εκ νέου, επανέλαβε την πρότασή του, να διατηρηθούν οι Δ/νσεις, τα Τμήματα και τα Γραφεία στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ως έχουν, να μην γίνει καμία κατάργηση- υποβάθμιση ή μεταφορά και να ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό.
Επιπλέον να δημιουργηθεί νέο τμήμα Αρχαιοτήτων και Πολιτισμού με έδρα την Πέλλα (Δημοτική Ενότητα Πέλλας) και να παραχωρήσει ο Δήμος γραφεία από το Δημοτικό κατάστημα Πέλλας για την στέγαση του νεοσύστατου τμήματος.
Επίσης πρότεινε την άμεση επίσκεψη του Δημάρχου Πέλλας με τους επικεφαλείς των υπολοίπων Δημοτικών παρατάξεων στον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα για να στηρίξουμε τις θέσεις του Δήμου Πέλλας. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι είχε προσωπική επαφή με
τον κ. Τζιτζικώστα και άλλους παράγοντες ότι τους έθεσε το ζήτημα με επιχειρήματα και πιστεύει ότι το θέμα θα διευθετηθεί αίσια για την Δημοτική Ενότητα Πέλλας.
2) Κατέθεσε επίσης πρόταση για την διεξαγωγή ημερίδας στα Γιαννιτσά (στο Πνευματικό κέντρο) με θέμα την δημιουργία ελεύθερης ή Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ). Στην τοποθέτησή του ο κ. Καστερίδης, ανέφερε ότι από το 2015 η κυβέρνηση σχεδιάζει την δημιουργία ΕΟΖ στην Β. Ελλάδα από την Αλεξανδρούπολη έως την Φλώρινα. Στο Κιλκίς έγινε ήδη μια πρώτη επαφή της Υφυπουργού κ. Θ. Τζάκρη με τοπικούς παράγοντες Βιομηχάνους, Επιμελητήριο και Δήμο Κιλκίς και συζητήθηκε το θέμα ακούστηκαν διάφορες απόψεις και σύντομα θα έχουν εξελίξεις. Δεν θα αναλύσω τώρα τι σημαίνει Ε.Ο.Ζ. (εάν χρειαστεί θα το κάνω). Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και το γεγονός ότι η οικονομία δεν πάει καθόλου καλά (πολλές επιχειρήσεις ή κλείνουν ή μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες που παρέχουν φορολογικές απαλλαγές), το θέμα πρέπει να συζητηθεί και να ενημερωθεί ο κόσμος της Πέλλας.
Για το σκοπό αυτό προτείνεται η διεξαγωγή ημερίδας με την συμμετοχή των τεσσάρων Δήμων του Νομού, το Επιμελητήριο Πέλλας, το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, εκπροσώπους των Βιομηχάνων και Βιοτεχνών, και των κομμάτων. Να γίνει σχετική ενημέρωση με τα υπέρ και κατά μιας τέτοιας ζώνης, έτσι ώστε εάν τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα και επωφελέστερα προς συμφέρον μας, να προσπαθήσουμε να πετύχουμε την δημιουργία των ΕΟΖ στην Πέλλα, έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η οικονομική αιμορραγία της περιοχής στο βαθμό που μπορεί να επιτευχθεί. Βέβαια μέσα σε όλα πρέπει να διασφαλισθούν και οι εργασιακές σχέσεις όπως μισθολόγιο εργαζομένων συνθήκες εργασίας κλπ.
Μια μικρή αναφορά για το τι σημαίνει Ε.Ο.Ζ. νομίζουμε ότι είναι χρήσιμη: «Ελεύθερη ή Ειδική Οικονομική Ζώνη είναι ένα τμήμα του εδάφους μιας χώρας, όπου τα εμπορεύματα θεωρούνται αντικείμενα πέρα από τα όρια του εθνικού τελωνειακού εδάφους και, ως εκ τούτου, δεν υπόκεινται στον κοινό τελωνειακό έλεγχο και
στη φορολογία. Πολλά κράτη προκειμένου να δώσουν κίνητρα στις ΕΟΖ, ώστε να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις για να ενισχύσουν τις εξαγωγές και να εισαγάγουν τεχνογνωσία, προσφέρουν παράλληλα σειρά κινήτρων, κυρίως φορολογικών. Στο σχέδιο που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, εξετάζονται τα εξής κίνητρα και προϋποθέσεις: – Μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης των κερδών, της τάξης του 8%-9%. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να παρέχεται και πλήρης φοροαπαλλαγή για κάποιες δραστηριότητες (π.χ. παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας για εξαγωγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης).
– Απλές διαδικασίες αδειοδότησης.
– Πρόβλεψη ρήτρας σύνδεσης της παραγωγικότητας με την αμοιβή των εργαζομένων.
– Οι επιχειρήσεις στις ΕΟΖ θα υποχρεούνται να απασχολούν κατά προτεραιότητα εργατικό δυναμικό που θα προέρχεται από τις περιοχές όπου λειτουργούν οι ζώνες αυτές.

Καταλήγοντας θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα από την ημερίδα, η οποία θα γίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Πέλλας, μέσα στον μήνα Ιούνιο, θα δώσουμε την ευκαιρία για μια πολύ σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή μας.

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα όσον αφορά:
α) Την παρουσίαση ετήσιας έκθεσης του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου, η τοποθέτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», ήταν η ακόλουθη: «Απευθυνόμενος κατ΄αρχήν στην Συμπαραστάτρια του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Πέλλας, κυρία Καρατσιώρη Ζωή, ότι αυτά που θα αναφέρω δεν αφορούν τις δράσεις και τις ενέργειές της, τις οποίες ορθώς έπραξε σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία. Κατά τη γνώμη μας, εκείνο που πρέπει να αλλάξει άμεσα είναι Νομικό – Θεσμικό πλαίσιο. Τα θέματα για τα οποία αρμόδιος ήταν ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, ήταν ήσσονος σημασίας. Τονίζουμε ότι δεν
είναι δυνατόν ένας Δήμος της εμβέλειας του Δήμου Πέλλας που η Διοίκησή του απαριθμεί Δήμαρχο, Πρόεδρο Δ.Σ., επτά Αντιδημάρχους, πέντε Προέδρους Νομικών Προσώπων, Νομική Υπηρεσία, σαράντα τόσους Διευθυντές και Προϊσταμένους, να χρειάζεται και συμπαραστάτης του Δημότη για να κλείσει μια λακκούβα, να κόψει τα ξερά χόρτα ή να πληρωθεί ένα συνηθισμένο τιμολόγιο.
Αυτά λύνονται με ένα απλό τηλεφώνημα, στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ή Προϊστάμενο του αντίστοιχου τμήματος. Για εκείνα τα αιτήματα, που χρήζουν ιδιαίτερης διαδικασίας, υπάρχει η Νομική Υπηρεσία στο Δήμο. Άρα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς αρμοδιοτήτων του Συμπαραστάτη του Δημότη και να του δοθούν αρμοδιότητες ουσιαστικές και δυσεπίλυτες. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, σήμερα με το ισχύον καθεστώς και τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, ο Συμπαραστάτης του Δημότη, εκτελεί χρέη ενός ενδιάμεσου υπαλλήλου μεταξύ πολιτών, πολιτικών και υπηρεσιών χωρίς καμιά αποφασιστική αρμοδιότητα. Οι αρμοδιότητές του περιορίζονται μόνο σε μια απλή παρέμβαση ή διαβίβαση αιτήματος.
β) Τέλος σχετικά με την πρόσληψη υδρονομέων η Δημοτική Παράταξη «ΠΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», πρότεινε και ψήφισε, να προσληφθούν αυτοί οι οποίοι έχουν προταθεί από τα Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων και όχι όπως αποφασίζει η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής. Σε περίπτωση που οι προτεινόμενοι από τις Τοπικές Κοινότητες δεν είναι αρεσκείας της Δημοτικής Αρχής τότε να προτείνει και να ψηφίσει άλλους.