Σελίδες

About

21 Ιουνίου 2016

Ομολογία αποτυχίας το φετινό ΟΣΔΕ, χιλιάδες δηλώσεις με μεγάλες ποινές

Παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας που σημείωσε η φετινή διαδικασία συγκέντρωσης και υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ συνιστά το «ξήλωμα» της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας (15 Ιουνίου)
Άλλωστε, από την επομένη αυτής, χιλιάδες αγρότες υποχρεώνονται σε βαριές ποινές (3% την ημέρα για τη βασική ενίσχυση και 1% την ημέρα για τη συνδεδεμένη), επειδή ακριβώς, οι αδυναμίες του ηλεκτρονικού συστήματος, δεν επέτρεψαν στους δικαιούχους να λάβουν έγκαιρα πρωτόκολλο υποβολής της δήλωσης.

Οι πληροφορίες από τους κατά τόπους φορείς συγκέντρωσης των δηλώσεων επιμένουν ότι οι υπόχρεοι χωρίς πρωτόκολλο είναι δεκάδες χιλιάδες, ότι το διάστημα των 20 ημερών (11 Ιουλίου) που απομένει για ολοκλήρωση της υποβολής και διορθώσεις, οριακά και πάλι είναι αρκετό και φυσικά, οι περικοπές – ποινές που πολλοί αγρότες θα έχουν στα δικαιώματά τους δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Κι όλα αυτά, γιατί η ηλεκτρονική βάση με την οποία γίνεται η διεκπεραίωση των δηλώσεων, είναι παροχημένη, η πύλη ανοιγοκλείνει ανάλογα με τις διαθέσεις των διαχειριστών του και το όλο σύστημα είναι στημένο για να «αρμέγει» τους αγρότες.
Άλλωστε, παραδοχές τόσο για τα κενά που έχει το σύστημα όσο και για τις ποινές στις οποίες θα υποχρεωθούν οι αγρότες, καταγράφονται και στην ανακοίνωση που άρον – άρον εξέδωσε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες πριν υποχρεωθεί να παραδώσει την σκυτάλη στους επόμενους. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να καλυφθεί το μέγεθος της αστοχίας και των συνεπειών της, γίνεται πρόβλεψη ότι οι φετινές δηλώσεις δεν θα ξεπεράσει τις 710.000, όταν οι κατά τόπους φορείς εκτιμούν ότι οι δηλώσεις θα είναι τελικά περισσότερες από 780.000.
Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ με ημερομηνία 17/6/2016 αναφέρονται τα εξής:
Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ανακοινώνει ότι μέχρι τις 15/06/2016 έχουν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό του σύστημα 700.000 αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης που αφορούν το έτος 2016.
Η εκτίμηση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. είναι ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων θα ανέλθει σε περίπου 710.000.
Το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό μέχρι 11/7/2016 για την υποβολή των αιτήσεων. Στις αιτήσεις που υποβάλλονται από τις 16/6/2016 και μετά και αιτούνται ενεργοποίηση δικαιωμάτων θα επιβάλλονται ποινές, όπως αυτές προκύπτουν από τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Οποιεσδήποτε άλλες εκτιμήσεις ή σχόλια που δημοσιοποιούνται απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Λίγες ώρες αργότερα εκδόθηκε βέβαια η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία «αναδιοργανώνεται» εκ βάθρων η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με στόχο να υπάρξει μια ολοσχερώς νέα προσέγγιση στα θέματα του ΟΣΔΕ.

Η ανακοίνωση των αλλαγών έχει ως εξής:
Νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Καπρέλης που έχει διατελέσει πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών του ΥπΑΑΤ και στο παρελθόν. Τη νέα σύνθεση στο προεδρείο του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή 17 Ιουνίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Πιο αναλυτικά, η νέα σύνθεση στο προεδρείο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Αθανάσιος Καπρέλης
Α΄ Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Αποστολάκης
Β΄ Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Κέντρος
Γενικός Διευθυντής: Ιωάννης Καργιώτης

Να σημειωθεί ότι τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου που κατείχε ο Αθανάσιος Καπρέλης στον ΕΛΓΟ Δήμητρα αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Βλάχος.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου: «ευχαριστεί τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αντώνη Μωυσίδη και τον πρώην Γενικό Διευθυντή Ναπολέοντα Καππάτο για την μέχρι τώρα συνεργασία τους.»


Ο Μωυσίδης πλήρωσε πρώτος τη νύφη για τα λάθη του ΟΣΔΕ
Τέλος ο καθηγητής Μωυσίδης από πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τα στραβοπατήματα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και την ακούσια ίσως κάλυψη που παρείχε στα λάθη του μηχανογράφου.
Για τη θέση του ακούγεται μετ’ επιτάσεως το όνομα του πρώην προέδρου του Οργανισμού και σήμερα διευθύνοντος συμβούλου του ΕΛΓΟ Θάνου Καπρέλη. Παίζει επίσης από μέρες μια περίπτωση μαθηματικού με γνώση των θεμάτων πληροφορικής, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες.
Η επιστολή παραίτησης Μωυσίδη έχει ως εξής:
Αγαπητές/οί συνάδελφοι,
Σας ενημερώνω ότι από χθες έχω καταθέσει εγγράφως την παραίτησή μου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου, κι εντός των προσεχών ημερών αναμένεται ο ορισμός του νέου Προέδρου του Οργανισμού.
Πρώτα απ’όλα και πάνω απ’όλα, νιώθω πραγματικά την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη της προσπάθειας που καταβάλλαμε στο διάστημα αυτό και μάλιστα μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που σας γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί σας. Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές δημόσια,  ο Οργανισμός απαρτίζεται από ικανότατα στελέχη υψηλού επιπέδου προσόντων, τα οποία ασκούν τα καθήκοντά τους με επιτυχία, ζήλο και πολλές φορές αυταπάρνηση.
Θεωρώ ότι υπηρέτησα τον Οργανισμό με συνέπεια και σεβασμό στην αξιοπιστία του και πάντα με γνώμονα την επιτακτική ανάγκη τήρησης της σχετικής Κοινοτικής & Εθνικής Νομοθεσίας, ώστε να διασφαλίζεται στο έπακρον το δημόσιο συμφέρον.
Σας εύχομαι να έχετε υγεία και κάθε επιτυχία σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Αντώνιος Μωυσίδης
Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ