Σελίδες

About

22 Οκτωβρίου 2016

Προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης 1η Νοεμβρίου, εξόφληση το Δεκέμβριο

«Από την 1η Νοεμβρίου θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών το 70% της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ» ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου από το βήμα του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Αγροτικής Οικονομίας που ξεκίνησε την Πέμπτη στο Βόλο. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι εκκρεμότητες και υπόλοιπα προηγουμένων ετών, θα τακτοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2016.

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ επιβεβαίωσε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016 θα δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική απόφαση για να πληρωθεί η ενιαία.
Όπως εξήγησε σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ επιβεβαίωσε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016 θα δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική απόφαση και από την 1η Νοεμβρίου θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών το 70% (προκαταβολή) της βασικής ενίσχυσης. «Τώρα θα δούμε το βασικό κομμάτι που αφορά γύρω στα 900.000 ευρώ και τα υπόλοιπα καθυστερούμενα, εκκρεμότητες και υπόλοιπα προηγούμενων χρόνων θα τα βρούμε μέχρι τέλος του χρόνου. Απλά πιστεύω ότι αυτή η χρονιά θα είναι αυτή που μπαίνουμε στην κανονική διαδικασία των πληρωμών, που σημαίνει ότι όντως η φετινή χρονιά θα σημειώσει ρεκόρ από πλευράς πληρωμών».
Για το αγροτικό πετρέλαιο
Εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το υπουργείο θα είναι σε θέση να πληρώσει τα χρήματα που οφείλει από την επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και επεσήμανε ότι ήδη έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση τον υπουργό οικονομικών.
Ο κ. Αποστόλου δήλωσε πως «Έχουμε υπογράψει πρόσφατα κοινή υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία δεσμευόμαστε να επιστραφεί άμεσα το πετρέλαιο που χρωστάμε. Θέλω να πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που έχει ένα υπόλοιπο περίπου 1,7 δις, θα πάρουμε τα συγκεκριμένα χρήματα, οπότε θα ανοίξει ο δρόμος για τις πληρωμές».
Για τα υπόλοιπα από τις εξισωτικές
Σε ότι αφορά την εξισωτική αποζημίωση ανέφερε ότι όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν λήξει μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ ένα ποσό της τάξης των 140 εκατ. ευρώ θα πληρωθεί πριν το Δεκέμβριο του 2016. «Αφού βάλουμε σε τάξη τα ζητήματα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ξεκινάμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία τα τρόφιμα είναι ο πρωταθλητής στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Και μόνο αυτό, αν το συνδέσουμε με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και των εξαγωγών όλο το 2015 – και αυτό δείχνουν και τα στοιχεία του 2016 – σημαίνει ότι ο αγροτικός κόσμος έχει τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες, παρά την κρίση, να σταθεί όρθιος. Και αυτό είναι το βάρος το μεγάλο που αναλαμβάνουμε ουσιαστικά, δηλαδή να τον βοηθήσουμε», επεσήμανε.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι δυνατότητες του αγροτικού χώρου είναι μεγάλες και αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι είναι ο χώρος που έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Περιμένουμε αυτά τα πλεονεκτήματα να συνδυαστούν και με συγκεκριμένες προτάσεις που θα προκύψουν μέσα από το συγκεκριμένο συνέδριο» σχολίασε ο κ. Αποστόλου.
Να σημειωθεί ότι σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των σύγχρονων ζητηµάτων της αγροτικής παραγωγής, η ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων και απόψεων και η εξαγωγή τεκµηριωµένων προτάσεων που θα µπορούσαν ν’ αποτελέσουν το υπόβαθρο για τη χάραξη µιας νέας στρατηγικής για τον Αγροτικό Τοµέα της χώρας. Μια στρατηγική που διαφαίνεται ότι είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καθώς η ανασυγκρότηση της Αγροτικής Οικονοµίας συνιστά μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της Εθνικής Οικονοµίας.