Σελίδες

About

26 Νοεμβρίου 2016

Ερώτηση στη βουλή σχετικά με το νοσοκομείο Πέλλας.

Μέχρι πότε θα παραμένει ακέφαλο το Νοσοκομείο Πέλλας;

Ως πολίτες του Νομού Πέλλας, νιώθουμε εξοργισμένοι με την πολύμηνη καθυστέρηση ορισμού διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας. Στα συσσωρευμένα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου, έρχεται να προστεθεί η αδυναμία πρόσληψης νέων ιατρών ελλείψει διοικητή.
Όπως οι περισσότεροι συμπολίτες μας γνωρίζουν, το Δεκέμβριο του 2015 η κυβέρνηση προχώρησε στην παύση των περισσότερων διοικητών, χωρίς να προνοήσει για τη λειτουργία των νοσοκομείων, στο κρίσιμο μεταβατικό διάστημα μέχρι τον ορισμό νέων διοικητών. Από τότε, και μετά από δύο προκηρύξεις, το Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας συνεχίζει να παραμένει ακέφαλο για έντεκα και πλέον μήνες. Η τελευταία προκήρυξη έληξε στις 14 Οκτωβρίου 2016, αλλά διοικητής ακόμα δεν έχει οριστεί.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει επιδείξει αδικαιολόγητη καθυστέρηση και έλλειψη σχεδιασμού, δείγματα της ανεπάρκειας της να χειριστεί σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Η ενδεκάμηνη λειτουργία δημόσιου οργανισμού χωρίς διοικητή είναι μοναδικό φαινόμενο στα χρονικά και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών του νομού μας.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο βουλευτής του Ποταμιού κ.Μπαργιώτας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την άμεση ενημέρωση των πολιτών. Αναμένουμε την απάντηση του υπουργείου, για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

Θέμα: «Μέχρι πότε θα παραμένει ακέφαλο το Νοσοκομείο Πέλλας;»

Κύριε Υπουργέ,
το Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας με τις νοσοκομειακές μονάδες Έδεσσας και Γιαννιτσών παραμένει εδώ και 11 μήνες χωρίς Διοικητή. Αξίζει να τονιστεί ότι κενή θέση Διοικητή υπάρχει μόνο σε Πέλλα, Χίο και Ανατολική Αχαΐα, ενώ εκκρεμεί ο ορισμός σειράς Αναπληρωτών Διοικητών. Στην Πέλλα, για την ακρίβεια, όταν είχαν προκηρυχθεί οι θέσεις Διοικητών, είχαν υποβληθεί βιογραφικά, αλλά κρίθηκαν ανεπαρκή και οι θέσεις επαναπροκηρύχθηκαν. Στις 14/10 έληξε η προθεσμία της 2ης προκήρυξης και έως σήμερα δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.
Η έλλειψη Διοίκησης έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση έντονων προβλημάτων στην οργάνωση και τη λειτουργία του. Πιο χαρακτηριστικό από αυτά είναι η αδυναμία στελέχωσης του Νοσοκομείου, αφού οι θέσεις των γιατρών, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, προκηρύσσονται με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δυο μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της έγκρισης του Υπουργού Υγείας. Τον Αύγουστο ορίστηκε ο Αναπληρωτής Διοικητής των δύο Νοσοκομείων, αλλά έκτοτε δεν έγινε η παραμικρή κίνηση, ώστε να διοριστεί Διοικητής. Στα Νοσοκομεία οι ελλείψεις είναι πολλές. Συγκεκριμένα, έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας η τοποθέτηση επτά Επιμελητών Β’ στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών -ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας, Αναισθησιολογίας, Ορθοπαιδικής, Ψυχιατρικής, Μαιευτικής Γυναικολογίας, Παθολογίας και Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Πνευμονολογίας–Φυματολογίας ή Χειρουργικής ή Αναισθησιολογίας ή Νεφρολογίας για την ΜΕΘ- και τεσσάρων συνολικά Επιμελητών Β’ στο Νοσοκομείο Έδεσσας και πιο συγκεκριμένα δύο επιμελητών Β’ ειδικότητας Αναισθησιολογίας ή Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Χειρουργικής ή Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας ή Ορθοπαιδικής για το ΤΕΠ, ενός Επιμελητή Β’ ειδικότητας Παθολογίας και ενός Επιμελητή Β’ ειδικότητας Παιδιατρικής. Ωστόσο, παρά την έγκριση πλήρωσης των θέσεων γιατρών και την προκήρυξη των εν λόγω θέσεων τον Ιούνιο, δεν μπορεί να προχωρήσει η πρόσληψή τους, επειδή δεν έχει οριστεί ακόμη Διοικητής.

κατόπιν αυτών ερωτάστε:
Πότε θα οριστεί Διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας; Που οφείλεται η καθυστέρηση;
Παρακαλώ να μας προσκομίσετε το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης με το οποίο η προηγούμενη διαδικασία κηρύχθηκε άκαρπη.

Ο ερωτών & αιτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας