Σελίδες

About

29 Ιανουαρίου 2017

Τουρκική πρόκληση στα Ίμια

Ανήμερα της 21ης επετείου από την κρίση των Ιμίων, μία τουρκική πυραυλάκατος και δύο φουσκωτά επιχείρησαν σήμερα να προσεγγίσoυν τη συστάδα των μικρών νησιών ανεπιτυχώς, καθώς εμποδίστηκαν από ελληνικό σκάφος.

Η νέα τουρκική πρόκληση γίνεται λίγα εικοσιτετράωρα έπειτα από την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών Μετά την επιχείρηση, η πυραυλάκατος και τα φουσκωτά επέστρεψαν στο Μπόντρουμ.


Η νέα τουρκική πρόκληση γίνεται λίγα εικοσιτετράωρα έπειτα από την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι στη γείτονα χώρα.

Η αμετάκλητη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου προκάλεσε την οργή της τουρκικής πλευράς, με τη χώρα να απευθύνει νέο αίτημα προς την Ελλάδα για την έκδοση των στρατιωτικών.

Τουρκικά μέσα μεταδίδουν πως στην πυραυλάκατο επέβαινε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Hulusi Akar και όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, ο Τούρκος στρατηγός έκανε επίσκεψη στα Ίμια, χωρίς να καταφέρει να αποβιβαστεί, ενώ στη συνέχεια πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή.

Σε μία «επετειακή πρόκληση», φουσκωτά με Τούρκους κομάντος, συνοδευόμενα από μια τουρκική πυραυλάκατο, έκαναν «αναπαράσταση» της κρίσης του 1996. Με ταχύτητα, ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια και έφθασαν μέχρι τα Ίμια.

Μαζί με τη πυραυλάκατο έκαναν τον κύκλο των βραχονησίδων και αποχώρησαν. Στη περιοχή βρισκόταν η κανονιοφόρος «Κραταιός» του Πολεμικού Ναυτικού η οποία παρακολούθησε τις ενέργειες των Τούρκων.

H νέα ένταση σημειώθηκε περί τις 11.00 και διήρκησε περίπου μισή ώρα.