Σελίδες

About

29 Μαρτίου 2017

Μιαν αλλιώτικη θεατρική παράσταση: «Φτυστός ο μακαρίτης»


Εξαιρετικές εικόνες και  άριστες εντυπώσεις άφησε στο πολυπληθές κοινό η θεατρική παράσταση που δόθηκε  στον φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών το βράδυ της  Κυριακής 26-3-2017 από την θεατρική ομάδα καθηγητών  της Β΄ ΕΛΜΕ Πέλλας.
      Η παράσταση με τίτλο «φτυστός ο μακαρίτης» έδωσε μιαν άλλη διάσταση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μα και της ευρύτερης περιοχής. Κεντρικά πρόσωπα   κάποιοι ταλαντούχοι  συνάδελφοι με  πηγαίο ταλέντο, δίχως μάλιστα να έχουν σπουδάσει σε δραματικές σχολές, αλλά κινούμενοι αποκλειστικά από το μεράκι, την τόλμη αλλά και τον ενθουσιασμό που τους διακρίνει,  έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε μια όντως  δύσκολη επιλογή έργου και πέτυχαν!
     Αναρωτιέται κανείς....αυτοί οι λίγοι συνάδελφοι ...Τι τους ενώνει; Mάλλον θα συμφωνήσουμε ότι τους ενώνει το πάθος και η έλξη που έχουν για την μικρή πόλη όπου ζούμε, η ευθύνη και το νοιάξιμο  που  βιώνουν για το  δημόσιο σχολείο και σίγουρα η αγάπη  και η έφεση  που  αισθάνονται  προς την τέχνη. Ξεπέρασαν τον εαυτό τους, μπήκαν στο πετσί του ρόλου τους και αποδείχθηκαν εξαιρετικοί τόσο στην ερμηνεία των χαρακτήρων του έργου,  όσο και στην ταύτισή τους με τους ήρωες του έργου. Διακρίθηκαν για τον επαγγελματισμό τους, δίχως καν να είναι επαγγελματίες!  
    Οι θεατές  που κατέκλυσαν την τεράστια αίθουσα αφέθηκαν στην γοητεία της στιγμής, θαύμασαν  την προσπάθεια των συναδέλφων, χάρηκαν με την σκηνική παρουσία τους, αφουγκράστηκαν τον τόνο της φωνής τους και απόλαυσαν με την ψυχή τους τα λόγια, τις κινήσεις και την εναλλαγή των ρόλων.
   Οι ήρωες του έργου βυθισμένοι στην ιδιοτέλεια, την κουτοπονηριά και το ψέμα σατιρίζουν  και  σχολιάζουν  ευχάριστα τα κακώς κείμενα στην οικογένεια, την κοινωνία και την πολιτική.  Οι διάλογοι που διαμείβονται  ζεστοί, πυκνοί και πηγαίοι, συχνά κατακλυσμιαίοι  αντανακλούν  πολλαπλές στιγμές  της πραγματικότητας που βιώνουμε συχνά. Με χιούμορ, σαρκασμό αλλά και αφέλεια ξεδιπλώνουν συμπεριφορές, προσωπικότητες και χαρακτήρες της καθημερινότητάς μας.  Είναι εμφανής ο αγώνας τους να επιβιώσουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Ο προβληματισμός  που τίθεται κινείται παράλληλα με το άφθονο γέλιο που προκαλείται και  η  γοητευτική σύνθεση που δημιουργείται  από αυτή την όσμωση ξεδιπλώνει   πλούσια σχέδια και  ποικιλία χρωμάτων    ζωντανεύοντας  έναν πολύχρωμο καμβά.
     Είναι αλήθεια πως οι καλές δουλειές γίνονται συνήθως με κόπο, με υπομονή αλλά και ολοκληρώνονται πετυχημένα κυρίως με καλή συνεργασία,  και αυτό φάνηκε  με  το αποτέλεσμα  που όντως δικαίωσε όλους τους συντελεστές. Το αυθόρμητο χειροκρότημα, τα επιφωνήματα  θαυμασμού αλλά και τα ευνοϊκότατα σχόλια   των θεατών  έκλεισαν με το καλύτερο τρόπο την όλη εκδήλωση. Ο κόσμος πέρασε  πολύ όμορφα στην βραδυνή κυριακάτικη  έξοδό του και με την πυκνή παρουσία του επιβεβαίωσε  άλλη μια φορά την άποψη ότι το θέατρο είναι σχολείο πραγματικό ενώ συνάμα προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας παιδεία, καλλιεργεί ήθος, προβάλλει την κουλτούρα ενός λαού και δίνει θετικό τόνο στα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής. Η παρουσία του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας  Κωνσταντίνου Κούγκα,  αλλά και πλήθος άλλων εκπαιδευτικών στην παράσταση, ανέδειξε άλλη μια φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον του εκπαιδευτικού κόσμου για τέτοιες ποιοτικές και υψηλού επίπεδου εκδηλώσεις.
     Η σκηνοθεσία της Αναστασίας  Χατζηλιάδου, η σκηνογραφία της Χριστίνας Θαλασσά και η ενδυματολογία μαζί με την μουσική του Παντελή Πετρίδη αναδεικνύουν εξαίσια  την ωραία και σπονδυλωτή κωμωδία της Πένυς Φυλακτάκη. Πολύτιμοι ηθοποιοί αναδεικνύονται ο Νίκος Αλμπαντάκης, ο Πέτρος Αλευράς, η Λεμονιά Χρυσανθίδου, η Αργυρώ Παπαθεμιστοκλέους, η Άννα Χατζησταύρου, ο Σταύρος Ντιλούδης, η Μαρία Κιουζέπη, η Αννέτα Γόδου και η Αντωνία Πολυξενίδου που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και τους αξίζουν όντως θερμά συγχαρητήρια...  Επίσης  να επισημανθεί  η  θετική συμμετοχή και άλλων συντελεστών όπως: οι οικοδεσπότες της αίθουσας,  οι  τεχνικοί του χώρου, οι χορηγοί και οι επιμελητές της θεατρικής παράστασης,  που βοήθησαν τα μάλα στην ομολογουμένως επιτυχημένη εκδήλωση κι αυτό αναγνωρίστηκε και εκτιμήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους. 
     Η θεατρική ομάδα καθηγητών της Β΄ΕΛΜΕ Πέλλας από το 2013 που ιδρύθηκε είχε μιαν επιτυχημένη πορεία με έργα όπως: «Η φαλακρή τραγουδίστρια»  το 2014 του Ευγένιου Ιονέσκο, «Η τελετή»  το 2015 του Παύλου Μάτεση και «Μη σου τύχει...» το 2016 του Άντον Τσέχωφ έχει ωριμάσει  πλέον και έχει «δεθεί» ακόμη περισσότερο,  συνεχίζει  δε ακούραστα και παράγει πολιτισμό και παιδεία και είναι πάντα ανοικτή σε συμμετοχές και συνεργασίες. Εμείς από την πλευρά μας τους ευχόμαστε καλή  υπομονή, πάντα επιτυχίες και οπωσδήποτε καλή συνέχεια στο πολύ ενδιαφέρον έργο τους. Το δημόσιο σχολείο έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στην Ελληνική κοινωνία και, συν Θεώ, χρειάζεται την  αναγνώριση και την στήριξη όλων μας.

Λάζαρος Η. Κενανίδης    θεολόγος   διδάκτορας Α.Π.Θ.
δ/ντής  2ου  Γυμνάσιου Γιαννιτσών  «Κύριλλος και Μεθόδιος»