Σελίδες

About

29 Απριλίου 2017

Αχτσιόγλου: Η συμφωνία για τα εργασιακά βάζει φρένο στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών


Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης σημειώνει ότι «παρά την απαίτηση του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας ύψους 4,5 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος για την περίοδο 2019 και 2020».

Υπογραμμίζει δε ότι στη συμφωνία θα υπάρχουν παράλληλα και θετικά μέτρα. «Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης άνω το 40% των συνταξιούχων θα έχει μηδενική συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη, ενώ για ένα μεγάλο ποσοστό η συμμετοχή θα μειωθεί στο μισό» σημειώνει η υπουργός Εργασίας.


Η συμφωνία για τα εργασιακά βάζει φρένο στις παράλογες απαιτήσεις
Όσον αφορά τα εργασιακά, η υπουργός επισημαίνει ότι όλα τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν έθεταν ως βασικό στόχο την εσωτερική υποτίμηση, την απορρύθμιση της εργασίας, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την απόλυτη αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς. Υπενθυμίζει ότι οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ προσήλθαν στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ζητώντας περαιτέρω απορρύθμιση, όπως ο διπλασιασμός του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η θέσπιση της εργοδοτικής ανταπεργίας, ενώ «το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν δέχονταν καν να τεθεί στη συζήτηση».

«Με αυτά τα δεδομένα, η συμφωνία για τα εργασιακά βάζει φρένο στις παράλογες απαιτήσεις για περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας και προετοιμάζει το έδαφος για την επαναφορά σε θεσμική κανονικότητα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν θα αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων. Αυτό δεν ήταν δεδομένο. Δεν θα θεσμοθετηθεί η ανταπεργία. Ούτε αυτό ήταν δεδομένο», τονίζει και συμπληρώνει: «Με τη λήξη του προγράμματος θα επανισχύσουν οι βασικές αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών ΣΣΕ. Ούτε αυτά ήταν δεδομένα».