Σελίδες

About

19 Ιουλίου 2017

Με προτεραιότητα η ενίσχυση για απόσυρση ροδάκινων

Με το σύστημα «εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα» θα «τρέξει» και φέτος η διαδικασία ενίσχυσης των ροδάκινων μέσα από την κατανομή των ποσοτήτων στις Οργανώσεις Παραγωγών και σε μεμονωμένους παραγωγούς, στο πλαίσιο της νέας απόφασης για τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

 Αυτό σημαίνει ότι όταν συμπληρωθεί η ποσότητα που έχει καθοριστεί βάσει του κανονισμού για κάθε προϊόν, που δύναται να στηριχθεί από τα έκτακτα μέτρα στήριξης για ορισμένα οπωροκηπευτικά, θα «κλείσει» η απόσυρση για το εν λόγω προϊόν. Κατά συνέπεια ενδέχεται να μείνουν έξω ποσότητες από νομούς που δεν θα προλάβουν να υποβάλλουν έγκαιρα τη σχετική αίτηση.
Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη απόφαση, η οποία ωστόσο δεν φέρει αλλαγές από την αντίστοιχη περσινή, σύμφωνα με την οποία όταν μετά την παραλαβή των προαναφερθεισών κοινοποιήσεων πρόθεσης, η Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ διαπιστώσει υπέρβαση των ποσοτήτων του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης:
αα) ενημερώνει άμεσα Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ) και τους μεμονωμένους παραγωγούς:
i) για την σχετική υπέρβαση,
ii) ότι οι εν λόγω κοινοποιήσεις ενδέχεται να μην είναι επιλέξιμες για την καταβολή της ενίσχυσης,
iii) να μην προχωρήσουν στον έλεγχο των κοινοποιήσεων πρόθεσης αποσύρσεων της συγκεκριμένης ημέρας για 48 ώρες και

αβ) Όταν η Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ διαπιστώσει, με βάση τις κοινοποιήσεις του σημείου β της παρούσας παραγράφου ότι η υπέρβαση των ποσοτήτων που αναφέρθηκε ανωτέρω ήταν πλασματική, ενημερώνει τις ΔΑΟΚ και την Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παραλάβουν εκ νέου κοινοποιήσεις σύμφωνα με τη διαδικασία του σημείου α της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, οι οποίες με τη σειρά τους ενημερώνουν σχετικά τις Οργανώσεις Παραγωγών και τους παραγωγούς μη μέλη Οργανώσεων Παραγωγών.
β. Κάθε μέρα και μέχρι τις 15.00 μ.μ οι ΔΑΟΚ των αρμοδίων Περιφερειακών Ενοτήτων κοινοποιούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω κάθε άλλου πρόσφορου μέσου στην Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία του άρθρου 11 του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1165 της Επιτροπής για τις δράσεις που υλοποιήθηκαν από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έως και την ημέρα εκείνη.


Μέχρι 30 Οκτωβρίου η διάθεση των φρούτων προς μεταποίηση

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά τη μεταποίηση των αποσυρόμενων ποσοτήτων, η περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας, οι αποδέκτες της δωρεάν διανομής διαθέτουν τα αποσυρόμενα νωπά ροδάκινα ή νεκταρίνια στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, αφορά στο χρονικό διάστημα έως 30 Οκτωβρίου 2017.Η μέγιστη ποσότητα των αποσυρόμενων νωπών ροδάκινων και νεκταρινιών που δύναται να αποσυρθεί για αυτόν τον προορισμό ορίζεται στο 50% της αιτούμενης ποσότητας κάθε Οργάνωσης Παραγωγών.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση Συμπληρωματικά μέτρα στήριξης για ορισμένα φρούτα.pdf

Οι παραγωγοί ζητούν να πάνε τα χρήματα κατευθείαν στους αγρότες
Αποζηµίωση από την ΕΕ για την κατάρρευση της αγοράς του επιτραπέζιου ροδάκινου και αποζηµιώσεις για τις ζηµιές από το χαλάζι το 2016 θα ζητήσουν οι παραγωγοί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε δηλώσεις του προέδρου του ΑΣ Βέροιας Τάσου Χαλκίδη στην εφημερίδα Agrenda. Ο ίδιος και σε σχέση µε τα σενάρια «για την απόσυρση χιλιάδων τόνων ροδάκινου που σαπίζουν στα ψυγεία της Βέροιας» -ο ίδιος αµφισβήτησε ότι οι όγκοι είναι όσοι αναφέρονται- κι είπε ότι τα όποια χρήµατα δοθούν να πάνε κατευθείαν, µέσω του ΟΣ∆Ε, στο λογαριασµό του αγρότη. Αντίστοιχα για τα προγράµµατα της δωρεάν διάθεσης ροδάκινων σε ευαίσθητες κοινωνικές οµάδες, βάσει του νέου κανονισµού της Ε. Ε. (1165 του 2017), ο κ. Χαλκίδης ζήτησε να γίνεται χωρίς µεσολάβηση συνεταιρισµών και οµάδων.
Όπως σηµείωσε, σύµφωνα µε τον Κανονισµό, η Ελλάδα µπορεί να διαθέσει, για τα προγράµµατα αυτά 5.355 τόνους ροδάκινων (σ. σ. φέτος θα χορηγηθούν άλλοι 1.000 τόνοι, από το απόθεµα των 2.000 που έχει δικαίωµα να δώσει κατά το δοκούν ο υπουργός σε όποια καλλιέργεια εκτιµά ότι θα πρέπει να στηριχθεί), µε αποζηµίωση 0,50 ευρώ το κιλό, εκ των οποίων ωστόσο στα χέρια του παραγωγού θα φτάσουν τα 0,269 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 23 λεπτά, θα παρακρατηθούν από τους συνεταιρισµούς και τις οµάδες ως έξοδα διαλογής, συσκευασίας και µεταφοράς.
Για το θέµα των συσσωρευµένων αποθεµάτων, υπήρξε ευρεία σύσκεψη στη Βέροια, όπου συµφωνήθηκε η αποστολή εγγράφου στον Βαγγέλη Αποστόλου, µε το οποίο ζητείται η ενίσχυση της διαδικασίας κοµποστοποίησης των αποσυρόµενων, τα οποία, όπως ειπώθηκε, «δεν θέλουν ούτε δωρεάν οι βιοµηχανίες χυµοποίησης». Το υπολογιζόµενο τονάζ απόσυρσης των ροδάκινων ανέρχεται στους 20.000 τόνους µε το κόστος κοµποστοποίησης να ανέρχεται στα 20 ευρώ τον τόνο και την εναπόθεση σε ΧΥΤΑ, να αγγίζει τα 40 ευρώ τον τόνο.

Σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν τα εξής:
Άρθρο 3
Επιλέξιμες Ποσότητες Προϊόντων
Οι ποσότητες των προϊόντων για τις οποίες διατίθεται η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης και αποτελούν αντικείμενο στήριξης των συμπληρωματικών προσωρινών εκτάκτων μέτρων περιλαμβάνουν για την περίοδο που αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/1165 της Επιτροπής:
α. τις ποσότητες των προϊόντων που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1165 της Επιτροπής δηλαδή: μήλα και αχλάδια: 680 τόνοι, δαμάσκηνα: 4.165 τόνοι, πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια: 2.040 τόνοι και ροδάκινα και νεκταρίνια: 5.355 τόνοι, και
β. τις συμπληρωματικές ποσότητες του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1165 της Επιτροπής, οι οποίες κατανέμονται με την παρούσα απόφαση ως εξής:
Μήλα και αχλάδια: 200 τόνους, Πορτοκάλια, Κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια: 700 τόνους, Ροδάκινα και νεκταρίνια: 1.100 τόνους.

Άρθρο 4
Επιλέξιμα συμπληρωματικά προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης
1. Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης διατίθεται σε Οργανώσεις Παραγωγών και παραγωγούς μη μέλη Οργανώσεων Παραγωγών.
2. Για την εφαρμογή των προσωρινών εκτάκτων μέτρων στήριξης των άρθρων 1 και 2 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/1165 της Επιτροπής, τα προϊόντα αποσύρονται από την αγορά και διατίθενται αποκλειστικά για δωρεάν διανομή. Ως προς τις προδιαγραφές εμπορίας των αποσυρόμενων προϊόντων, ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 76 του Καν(ΕΕ) 543/2011, όπως ισχύει.

Άρθρο 5
Διαδικασία ενεργειών απόσυρσης για δωρεάν διανομή
1. Οι Οργανώσεις Παραγωγών κοινοποιούν στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας την ενέργεια απόσυρσης για δωρεάν διανομή στην οποία προτίθεται να προβούν (προϋπόθεση η ύπαρξη σύμβασης με τους αποδέκτες του άρθρου 10 της παρούσας). Η προαναφερθείσα κοινοποίηση γίνεται τουλάχιστον 48 ώρες πριν και έως τις 10:00 π.μ. κάθε εργάσιμης ημέρας με γραπτή τηλεπικοινωνία ή ηλεκτρονικό μήνυμα και περιλαμβάνει τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 78 του Καν.(ΕΕ) 543/2011, όπως ισχύει. Οι ΔΑΟΚ τηρούν σειρά προτεραιότητας άφιξης των σχετικών αιτημάτων (αποδεδειγμένη ώρα άφιξης και ποσότητα για κάθε κοινοποίηση).
2. Οι Οργανώσεις παραγωγών και οι μεμονωμένοι παραγωγοί κοινοποιούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την ενέργειας απόσυρσης για δωρεάν διανομή στην οποία προτίθεται να προβούν. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τηρεί σειρά προτεραιότητας άφιξης των σχετικών αιτημάτων. Η προαναφερθείσα κοινοποίηση γίνεται τουλάχιστον 48 ώρες πριν και έως τις 10:00 π.μ. κάθε εργάσιμης ημέρας με γραπτή τηλεπικοινωνία ή γραπτό ηλεκτρονικό μήνυμα και περιλαμβάνει τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 78 του Καν.(ΕΕ) 543/2011 όπως ισχύει. Οι ποσότητες που παραδίδονται από τους ανωτέρω παραγωγούς συνάδουν με τις περιφερειακές αποδόσεις και την εκάστοτε έκταση ανά καλλιέργεια όπως έχει δηλωθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2017 και 2018 (ΕΑΕ 2017, 2018).
3. Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του ελέγχου των κοινοποιήσεων πρόθεσης για δωρεάν διανομή του παρόντος άρθρου, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις σχετικές εγκρίσεις υλοποίησης των δράσεων, οι αρμόδιες ΔΑΟΚ ενημερώνουν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις ΔΑΟΚ των περιφερειακών ενοτήτων εντός των οποίων πρόκειται να παραδοθούν τα αποσυρόμενα προϊόντα για τις ποσότητες και τον ακριβή τόπο και χρόνο παράδοσης των προϊόντων προκειμένου να διενεργηθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι στον τόπο παραλαβής των προϊόντων από τους αποδέκτες σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας απόφασης. Η εν λόγω ενημέρωση γίνεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την παράδοση των προϊόντων στους αποδέκτες του άρθρου 10 της παρούσης.

Άρθρο 6
Κατανομή Ποσοτήτων ανάμεσα
σε Οργανώσεις Παραγωγών και Παραγωγούς μη μέλη Οργανώσεων Παραγωγών
1. Η κατανομή των ποσοτήτων του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης ανάμεσα στις Οργανώσεις Παραγωγών και στους παραγωγούς μη μέλη Οργανώσεων Παραγωγών, γίνεται με το σύστημα «εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα», το οποίο παρακολουθεί η Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για την παρακολούθηση του συστήματος εξυπηρέτησης κατά προτεραιότητα:
α: Όταν μετά την παραλαβή των προαναφερθεισών κοινοποιήσεων πρόθεσης, η Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ διαπιστώσει υπέρβαση των ποσοτήτων του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης:
αα) ενημερώνει άμεσα Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ) και τους μεμονωμένους παραγωγούς:
i) για την σχετική υπέρβαση,
ii) ότι οι εν λόγω κοινοποιήσεις ενδέχεται να μην είναι επιλέξιμες για την καταβολή της ενίσχυσης,
iii) να μην προχωρήσουν στον έλεγχο των κοινοποιήσεων πρόθεσης αποσύρσεων της συγκεκριμένης ημέρας για 48 ώρες και
αβ) Όταν η Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ διαπιστώσει, με βάση τις κοινοποιήσεις του σημείου β της παρούσας παραγράφου ότι η υπέρβαση των ποσοτήτων που αναφέρθηκε ανωτέρω ήταν πλασματική, ενημερώνει τις ΔΑΟΚ και την Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παραλάβουν εκ νέου κοινοποιήσεις σύμφωνα με τη διαδικασία του σημείου α της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, οι οποίες με τη σειρά τους ενημερώνουν σχετικά τις Οργανώσεις Παραγωγών και τους παραγωγούς μη μέλη Οργανώσεων Παραγωγών.
β. Κάθε μέρα και μέχρι τις 15.00 μ.μ οι ΔΑΟΚ των αρμοδίων Περιφερειακών Ενοτήτων κοινοποιούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω κάθε άλλου πρόσφορου μέσου στην Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία του άρθρου 11 του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1165 της Επιτροπής για τις δράσεις που υλοποιήθηκαν από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έως και την ημέρα εκείνη.
2. Οι ΔΑΟΚ της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας την τελευταία ημέρα έκαστου μήνα μέχρι τις 09.00 π.μ αποστέλλουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο τα στοιχεία της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/1165 της Επιτροπής στην Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η συγκεκριμένη κοινοποίηση περιλαμβάνει τα συνολικά στοιχεία των ενεργειών που υλοποιήθηκαν από την έναρξη της εφαρμογής της παρούσας απόφασης έως και την προηγούμενη ημέρα. Η Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ αποστέλει στην Επιτροπή τα στοιχεία του άρθρου 11 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/1165 της Επιτροπής κατά την προβλεπόμενη στο ίδιο άρθρο ημερομηνία με ταυτόχρονη κοινοποίηση των στοιχείων στην Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας.
Στην περίπτωση που οι ανωτέρω ημερομηνίες κοινοποίησης αφορούν ημέρες που δεν είναι εργάσιμες, τότε οι εν λόγω κοινοποιήσεις γίνονται την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα και αναλόγως προσαρμόζεται και η περίοδος που υλοποιήθηκαν οι δράσεις που περιλαμβάνονται στην κοινοποίηση. Όταν σε μια Περιφερειακή Ενότητα δεν έχουν υλοποιηθεί έκτακτα μέτρα στήριξης και επομένως οι κοινοποιήσεις των ενεργειών που υλοποιήθηκαν είναι μηδενικές, τότε οι αντίστοιχες ΔΑΟΚ δεν προβαίνουν στην κοινοποίηση των μηδενικών υλοποιηθεισών δράσεων.
Αν διαπιστωθεί ότι μια Οργάνωση Παραγωγών ή μεμονωμένος παραγωγός δεν υλοποίησε ποσότητα που είχε αιτηθεί με απόφαση του Υπ. και του Υφυπουργού η ποσότητα αυτή ανακατανέμεται σε άλλες Ο.Π η μεμονωμένους παραγωγούς.

Άρθρο 15
Μεταποίηση κατηγοριών αποσυρόμενων οπωροκηπευτικών
Σχετικά με τη μεταποίηση των αποσυρόμενων ποσοτήτων που κατανέμονται στο άρθρο 3 της παρούσας, καθορίζονται τα εξής:
1. Ροδάκινα, νεκταρίνια
α) Η περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας, οι αποδέκτες της δωρεάν διανομής διαθέτουν τα αποσυρόμενα νωπά ροδάκινα ή νεκταρίνια στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, αφορά στο χρονικό διάστημα έως 30/10/2017.
β) Η μέγιστη ποσότητα των αποσυρόμενων νωπών ροδάκινων και νεκταρινιών που δύναται να αποσυρθεί για αυτόν τον προορισμό ορίζεται στο 50% της αιτούμενης ποσότητας κάθε Οργάνωσης Παραγωγών.
γ) Για την περίπτωση της μεταποίησης των ροδάκινων και νεκταρινιών σε χυμό η σύσταση του χυμού ορίζεται σύμφωνα με την οδηγία 2012/12/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/112/ΕΚ του Συμβουλίου, για τους χυμούς φρούτων και ορισμένα ομοειδή προϊόντα που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (Κατ' εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) αριθμ. 1040/2014 της Επιτροπής (L 288/2.10.2014) και έχει σχετικά πρόσφατα ενημερωθεί ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών στο άρθρο 126 με το ΦΕΚ 1309/Β΄/01.07.2015 (σελ. 14668-14669).
δ) Για την ανωτέρω σύσταση του χυμού από την μεταποίηση των ροδάκινων και νεκταρινιών, η μέγιστη σχέση νωπού προϊόντος προς χυμό - τελικό προϊόν ορίζεται σε 8,5: 1.
2. Προκειμένου να μην σημειωθεί υπέρβαση των ανωτέρω μέγιστων ποσοτήτων που δύναται να αποσυρθούν για αυτόν τον προορισμό πρέπει:
α) Οι Οργανώσεις Παραγωγών κοινοποιούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τις ποσότητες που προτίθενται να μεταποιήσουν.
β) σε περίπτωση διαπίστωσης υπέρβασης των ανωτέρω μέγιστων ποσοτήτων που δύναται να αποσυρθούν για αυτόν τον προορισμό ακολουθείται για τις συγκεκριμένες ποσότητες η διαδικασία της περίπτωσης α της παραγράφου 1 του άρθρου 6 της παρούσας απόφασης