Σελίδες

About

08 Αυγούστου 2017

3 καθημερινές συνήθειες που πρέπει να κόψεις άμεσα αν θέλεις την υγεία σου

Δεν θα σε ευχαριστήσω, σου το λέω προκαταβολικά. Αλλά είναι για το καλό σου. Πάνω κάτω τα ξέρεις, δεν είναι νέο πως το τσιγάρο βλάπτει καρδούλες, πνευμονάκια και λοιπά όργανα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που πρέπει να κοπεί "χθες". Η ρουτίνα μας έχει χτιστεί πάνω σε συνήθειες που μακροπρόθεσμα δεν βγαίνουν σε καλό. Κι επειδή δεν θα 'σαι έξαλλο νιάτο μια ζωή, φρόντισε να το καθυστερήσεις όσο γίνεται.

Σταμάτα να κάθεσαι τόσο πολύ

Ποια είμαι εγώ που θα σου πω να μην αράζεις στην καναπεδάρα και να κοιτάς το ταβάνι μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά; Αλλά σκέψου λίγο, 8-10 ώρες αραδιασμένη στην καρέκλα του γραφείου, συν 8 ώρες ξαπλωτή στο κρεβάτι, συν 2 ώρες μέσα στο αμάξι ίσον 18 από τις 24 το λιγότερο σε μη όρθια στάση. Μένουν άλλες 6 τις οποίες αν τις 3 κάτσεις, τι έμεινε; Ένα τριωράκι από 'δω κι από 'κει και πολύ σου λέω. Σήκω. Η καθιστική ζωή δεν αξίζει σε κανέναν.

Κοιτάς το κινητό σου πριν κοιμηθείς

Η έκθεση στο φωτεινό μπλε φως των smartphones, όταν αυτά χρησιμοποιούνται υπερβολικά πολύ και συγκεκριμένα τη νύχτα, μέσα στο σκοτάδι του υπνοδωματίου μπορεί επηρεάσει τον ύπνο μας κι αυτό γιατί έρευνες αναφέρουν πως διαταράσσει την παραγωγή της μελατονίνης, ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο μας. Έχεις όλες τις ώρες της ημέρας ώστε να ψαχουλεύεις το κινητό, μην το κάνεις και στο κρεβάτι πριν κλείσεις τα μάτια σου.

Μην πίνεις τόσο πολύ, τόσο συχνά

Τα τακτικά hangovers προϋποθέτουν πως κάποια ή κάποιος ήπιε πάλι πάααρα πολύ και ο οργανισμός της/του υποφέρει. Αν το ποτό σου έχει γίνει ρουτίνα, αν το να μπερδεύεις λέξεις και να ενημερώνεις τον κόσμο χαριτωμένα πως "φτουυυ, πάλι χάλια έγινα γαμώτο" είναι μια συχνή ιστορία για σένα, τότε α) κάτσε λίγο και σκέψου γιατί γίνεσαι λιωμίδι κάθε λίγο και λιγάκι και β) στάμάτα το γιατί το συκώτι και το πάγκρεάς σου υποφέρουν. Κι αυτό δεν είναι καλό για την υγεία σου. Ναι, You Live Only Once (#yolo) αλλά καλό θα ήταν να θυμάσαι και τι έκανες σ' αυτή τη ριμάδα τη ζωή.