Σελίδες

About

27 Σεπτεμβρίου 2017

Πλειστηριασμοί: Παίρνουν σπίτια οι Δήμοι για χρέη – Πως θα γλιτώσετε το ακίνητο

Μέσα σε 15 ημέρες η ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και από τους Δήμους - Οι πλειστηριασμοί θα γίνουν αυτόματα εάν οι πολίτες δεν μπουν σε ρύθμιση - “Βροχή” στέλνουν τα ειδοποιητήρια οι Δήμοι, δείτε ποιοι κινδυνεύουν

Οι Δήμοι στέλνουν διαρκώς ειδοποιητήρια στους οφειλέτες. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται και από τους δήμους και οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη μια μέρα στην άλλη για κλήσεις και απλήρωτα δημοτικά τέλη.
Προς το παρόν οι Δήμοι περιμένουν την εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την εκτέλεση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και από τους δήμους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr, η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναμένεται να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου και να ενεργοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου του 2018.
Τότε όπως και στην περίπτωση των χρεών προς τις τράπεζες λήγει η προστασία πρώτης κατοικίας.

Δήμοι: Μπείτε σε ρύθμιση χρεών

Οι οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων στέλνουν ειδοποιητήρια στους οφειλέτες, καλώντας τους να διακανονίσουν τις οφειλές τους.
Ο νόμος πλέον προβλέπει διενέργεια πλειστηριασμού σε 15 ημέρες από την αναγγελία της κατάσχεσης. Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, πλειστηριασμός γινόταν μετά από 2 χρόνια από την αναγγελία της κατάσχεσης.
Στελέχη οικονομικών υπηρεσιών διευκρινίζουν ότι είναι πολλοί πολίτες οι οποίοι έχουν χρέη από κλήσεις, δημοτικά τέλη και οφειλές για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Είναι πολλοί εκείνοι που, για παράδειγμα, πληρώνουν στη ΔΕΗ μόνο το ρεύμα και όχι τα τέλη και έτσι συσσωρεύονται μεγάλα ποσά.
Προς το παρόν για χρέη άνω των 293,47 ευρώ οι οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων δεσμεύουν την φορολογική ενημερότητα του οφειλέτη. Για οφειλές άνω των 500 ευρώ ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Για να μην χάσουν την περιουσία του με ταχύτατες διαδικασίες οι οφειλέτες θα πρέπει να μπουν σε ρύθμιση.
Οι Δήμοι δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και για εξόφληση σε 100 δόσεις.
Με πληροφορίες από e-poli