Σελίδες

About

29 Ιανουαρίου 2018

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΟΥ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ


Είναι γνωστά τα προβλήματα ποιότητας που τα τελευταία χρόνια προβληματίζουν τον κλάδο μας.
Αποτελεί μικρή συμβολή στην προσπάθεια για την επίλυσή τους η δημοσίευση των οδηγιών που ακλουθούν:


1. Να προλάβουμε τον Εξώασκο.
Όταν η θερμοκρασία της ημέρας ξεπερνά τους 12-13°C και επικρατεί ηλιοφάνεια, ξεκινούν οι φυλλοφόροι οφθαλμοί, οι οποίοι κινδυνεύουν από τον Εξώασκο, αν ακολουθήσουν βροχές ή υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία.
Πρώτοι ξεκινούν οι φυλλοφόροι οφθαλμοί που βρίσκονται στα διετή κλαδιά και σ’ αυτούς πρέπει να εστιάζεται ο έλεγχος.
Προσοχή στην ΑΝΤΡΟΣ και τα Α37 γιατί ξεκινούν νωρίς.
Δεν ψεκάζουμε ενάντια στον Εξώασκο εφόσον φυσά έστω και μέτριος άνεμος, ενώ αν μετά τον ψεκασμό ακολουθήσει παγετός πρέπει να επαναλάβουμε την κάλυψη.
2. Ενταχθείτε έγκαιρα στο ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ.
Εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία που δίνει το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο αποζημιώνει το κόστος για την εφαρμογή του ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ, ώστε να μειώσετε τα εντομοκτόνα και να αποφύγετε τα τσιμπήματα των καρπών από έντομα που οδηγούν σε ζημιές από τη Μονίλια, με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής.
Προσθέστε τα κτήματά σας δίπλα στα 44.000 στρέμματα που ήδη εφαρμόζουν το ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ ώστε να δημιουργηθούν μεγάλες ζώνες αποτελεσματικής προστασίας. Αντί να έχουμε υπολείμματα στους καρπούς ας έχουμε ωφέλημα έντομα στα κτήματα, που θα μειώνουν τις προσβολές από Ψείρες και Τετρανύχους. Ας κάνουμε την Ελληνική Κομπόστα γνωστή σε όλο τον κόσμο και για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
3. Μη βιάζεστε να ρίξετε τα λιπάσματα.
Είναι πολύ πιθανό, κάποιες ισχυρές βροχές του Φλεβάρη να παρασύρουν τα λιπάσματα και τα δένδρα να μείνουν χωρίς τροφή και χωρίς δύναμη να αναπτύξουν τους καρπούς. Πριν την ανθοφορία ή καλύτερα αμέσως μετά, όταν οι ρίζες των δένδρων θα έχουν ξεκινήσει, μπορούμε να επιλέξουμε την περίοδο που θα προβλέπονται ήπιες βροχές, για να κάνουμε τις λιπάνσεις. Για την καλή καρπόδεση και την πολύ σημαντική αρχική ανάπτυξη των καρπιδίων, είναι απαραίτητα τα αποθέματα που δίνει η φθινοπωρινή λίπανση των δένδρων. Αν δεν έγινε η λίπανση αυτή τότε είναι ακόμη πιο αναγκαία η διαφυλλική λίπανση με αμινοξέα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας όπως και κατά την πτώση των πετάλων.