Σελίδες

About

21 Φεβρουαρίου 2018

Στο τραπέζι η αύξηση του κατώτατου μισθού

Στο τέλος του μήνα, με την έλευση των δανειστών στην Αθήνα, σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να θέσει επί τάπητος το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού των 585 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Το θέμα είναι φλέγον για την κοινωνία, καθώς πριν από τα μνημόνια ο κατώτατος μισθός αφορούσε το 10% των εργαζoμένων, ενώ σήμερα με μισθό έως 600 ευρώ αμείβεται ένας στους τρεις εργαζομένους (33,65%).
Η αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Εργασίας αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, παρότι ένα χρόνο πριν η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου είχε αποκρούσει με εμμονή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι διαπραγματεύσεις δεν θα επανέλθουν αυτόματα αλλά θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία απαραιτήτως θα πρέπει να έχει τη βούλα των δανειστών, καθώς όλα θα περνούν από την έγκρισή τους κατά την τριετή περίοδο εποπτείας που θα ακολουθήσει μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
Αναζητώντας την φόρμουλα που θα εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, το σενάριο που επεξεργάζεται η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, βασίζεται πάνω στο Πορτογαλικό μοντέλο, το οποίο υποστηρίζει την σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, χρόνο με τον χρόνο. Από την έξοδο της Πορτογαλίας από το Πρόγραμμα μέχρι σήμερα, η κυβέρνησή της έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις, με αποτέλεσμα από τα 530 ευρώ ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε 557 ευρώ το 2017 και στα 580 ευρώ το 2018.
Πάντως η πολιτική υπόσχεση της κας Αχτσιόγλου για αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν μπορεί να υλοποιηθεί αμέσως μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018, παρά μόνο τον Ιούνιο του 2019 και αφού ξεπεραστούν πολλά εμπόδια.
Ένα από αυτά είναι και οι κοινωνικοί εταίροι και συγκεκριμένα ο ΣΕΒ. Ο Σύνδεσμος έχει επισημάνει προς πάσα κατεύθυνση ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να επανέλθει, με τη λήξη του προγράμματος το 2018, το μισθολογικό καθεστώς που ίσχυε πριν από την κρίση.
Ωστόσο ο ΣΕΒ αφήνει «παράθυρο» για αύξηση του κατώτατου μισθού, με την προυπόθεση να μην συμπαρασύρει τις αμοιβές όλου του ιδιωτικού τομέα, παρά μόνο όσων κλάδων και επιχειρήσεων το... αντέχουν.
Η πρόταση του Συνδέσμου εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2018 αφορά την αποσύνδεση του κατώτατου μισθού από τους μισθούς που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.