Σελίδες

About

21 Μαρτίου 2018

«ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ»

Μια ουσιαστική και συγκινητική ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών/τριών Λυκείων για τη δωρεά μυελού των οστών διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, σε συνεργασία με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας, την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τις Α΄ και Β΄ ΕΛΜΕ Πέλλας, το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Γιαννιτσών και το Σύλλογο Φίλων του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, ενώ υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν ο Ιατρικός Σύλλογος Πέλλας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Έδεσσας.
Η ημερίδα είχε τίτλο «Δωρεά Ζωής» και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20-03-2018, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας Χρήστος Σμίας, ενώ προσωπικές εμπειρίες κατέθεσαν οι κ.κ. Κίτσου Ελένη, Μπαντικούδη Λαμπρινή και Μπαλάσκας Χρήστος. Στο τέλος της εκδήλωσης ελήφθησαν δείγματα από εθελοντές δότες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια Τοπικού Θεματικού Δικτύου Αγωγής Υγείας της ΔΔΕ Πέλλας, με τίτλο «Εθελοντισμός: Οι συνάνθρωποί σου σε χρειάζονται» και την παρακολούθησαν μαθητές από τα Λύκεια της πόλης των Γιαννιτσών, με τη συνοδεία εκπαιδευτικών.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 60.000 εθελοντές δότες, αλλά χρειάζονται πολλοί ακόμη, για να επιτευχθεί ο στόχος των 200.000 δοτών τουλάχιστον ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όσων χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών (μόνο ένας στους τέσσερις έχει συμβατό δότη από την οικογένειά του, η ζωή όμως των άλλων τριών εξαρτάται από τους εθελοντές δότες). Η δωρεά μυελού των οστών είναι πολύ σημαντική, καθώς η λήψη δείγματος είναι μια απλή διαδικασία και σώζει ανθρώπινες ζωές.