Σελίδες

About

19 Μαρτίου 2018

Αιτήσεις με … δελτίο για το «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον»

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιείται τμηματικά ως εξής:
-Δευτέρα 19 Μαρτίου: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα.
-Δευτέρα 26 Μαρτίου: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη.
-Δευτέρα 2 Απριλίου: Αττική, Νότιο Αιγαίο.
Σε όλες τις περιπτώσεις η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίγει από τις 08:00.
Το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις έως 70 %, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα (αλλά όχι η υποχρέωση) λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό επιδότησης ξεκινάει από 60% για χαμηλά εισοδήματα και συγκεκριμένα έως 10.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 20.000 ευρώ οικογενειακό (προσαυξημένο κατά 5% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο) και κλιμακώνεται μειούμενο έως 25% για ατομικό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και οικογενειακό 45.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 5% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο). Για εισοδήματα από 35.000 έως 40.000 (ατομικό) ή 45.000 έως 50.000 οικογενειακό, το πρόγραμμα δεν προβλέπει επιχορήγηση, αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου ποσού και επιδότηση επιτοκίου.
Το πρόγραμμα συνδυάζει επιδότηση και δυνατότητα δανεισμού με επιδότηση επιτοκίου, μέσω του οποίου καλύπτεται το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων.
Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή. Επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι οι εξής:
-Αντικατάσταση κουφωμάτων.
-Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
-Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).