Σελίδες

About

25 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ERASMUS 1ΟΥ ΕΚ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, Δράση ΚΑ1, του 1ου ΕΚ Γιαννιτσών, με κωδικό: 2017-1-EL01—KA102-035992 και τίτλο: «Ανάπτυξη δεξιοτήτων σε καινοτόμες θεραπευτικές αγωγές».

Το σχολείο πραγματοποίησε μια ταυτόχρονη κινητικότητα για δυο ροές μαθητών στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 28 μαθητές των τομέων Υγείας και Πρόνοιας, Πληροφορικής και Ηλεκτρολογίας - Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, σε 2 ροές αποτελούμενες από 14 μαθητές και 2 συνοδούς η καθεμία και είχε διάρκεια 2 εβδομάδες, από 24/4/2018 ως 8/5/2018.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε την κατάρτιση των μαθητών στο καινοτόμο αυτό θέμα, με πολλαπλούς τρόπους. Οι μαθητές παρακολούθησαν διαλέξεις σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο από εξειδικευμένους επιστήμονες, επισκέφτηκαν φορείς, εταιρείες και ιδρύματα σχετικά με το αντικείμενο κατάρτισης όπως επίσης τοπικό επαγγελματικό λύκειο και τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ της Ισπανίας. Αντικείμενα της κατάρτισης ήταν η τηλεϊατρική, η υδροθεραπεία, η φωτοχρωματοθεραπεία, η μεσοθεραπεία , διαγνωστικές εξετάσεις (αξονική-μαγνητική τομογραφία), ρομποτική και 3d printing στην ιατρική, η επιχειρηματικότητα αλλά και μαθήματα ισπανικών εστιασμένα στη βασική επικοινωνία της καθημερινότητας. Επιπρόσθετα οι μαθητές διδάχθηκαν την ιστορία της χώρας υποδοχής και επισκέφθηκαν σημαντικά μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως μουσεία, εκκλησίες, πάρκα και πολλά άλλα αξιόλογα αξιοθέατα.
Τα οφέλη των μαθητών από την κατάρτιση τους ήταν πολλαπλά. Απέκτησαν ψηφιακές δεξιότητες στον εξελιγμένο τεχνολογικά τομέα της φωτοχρωματοθεραπείας σε κατάλληλα διαμορφωμένα ιατρικά εργαστήρια, βελτίωσαν τις γνώσεις τους αναφορικά με το γνωστικό αντικείμενο σπουδών τους, διεύρυναν τους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς τους ορίζοντες αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες για την μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση σε επαγγέλματα πρωτοποριακά, συναφή με την ειδικότητα τους. Επιπλέον, ενίσχυσαν τη δυνατότητα απασχόλησής τους, διαμορφώνοντας Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων και εμπλουτίζοντας το επαγγελματικό τους προφίλ με το έγγραφο κινητικότητας Europass.
Παράλληλα ανέπτυξαν σημαντικές δεξιότητες όπως, εργασία σε ομάδες, συνέπεια, προσαρμοστικότητα σε νέες καταστάσεις, ικανότητα αυτοπαρουσίασης. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας στη διάρκεια της εκπαίδευσης έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευχέρεια στην ομιλία της, ενώ ταυτόχρονα τους δόθηκαν κίνητρα εκμάθησης και της ισπανικής γλώσσας. Ταυτόχρονα διαμόρφωσαν την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα διαμένοντας έστω για σύντομο χρονικό διάστημα σε μία μεγάλη σύγχρονη
Ευρωπαϊκή πόλη. Η εξερεύνηση της πρωτεύουσας της Καταλανίας, η προσαρμογή στις συνθήκες διαβίωσης, μετακίνησης, η ανακάλυψη της κουλτούρας και της εκπαίδευσης της δημιούργησαν εποικοδομητικούς προβληματισμούς, συγκρίσεις και πυροδότησαν γόνιμες συζητήσεις.
Μετά την ολοκλήρωση της κινητικότητας μαθητές και συνοδοί δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την έκβαση και τα αποτελέσματα του προγράμματος και ευχαριστούν ιδιαιτέρως τους υπεύθυνους του φορέα υποδοχής MOVEU για την άψογη φιλοξενία και την άριστη συνεργασία.
Η Διευθύντρια

Οικονομίδου Αικατερίνη
Γεωπόνος ΠΕ88.01