Σελίδες

About

26 Ιουνίου 2018

Όλο το καλοκαίρι η Έκθεση σύγχρονης Κεραμικής, «ΠΕΛΛΑ γεω-μετρία», στο Μουσείο Πέλλας

Τις καλύτερες εντυπώσεις αποσπά ο επισκέπτης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας από την περιοδική Έκθεση σύγχρονης Κεραμικής, με τίτλο «ΠΕΛΛΑ γεω-μετρία», της οποίας τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν, παρουσία πλήθους κόσμου, το Σάββατο 16 Ιουνίου.

Στην ομιλία της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, Μπετίνα Τσιγαρίδα, καλωσόρισε του καλεσμένους καλλιτέχνες αλλά και τον κόσμο που παραβρέθηκε στην Έκθεση από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Αναφέρθηκε στις μόνιμες συλλογές της Κεραμικής του Μουσείου, αλλά και στα ενδιαφέροντα έργα της περιοδικής Έκθεσης που προέκυψαν από την επαφή των Καλλιτεχνών με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.
Τα έργα αυτά, έργα εξαιρετικής ποιότητας και φινέτσας, «συνομιλούν» με εκείνα των Αρχαίων Κεραμέων και θα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας έως την 16η Σεπτεμβρίου 2018.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, αναφέρθηκε με ενδιαφέρον στην πρωτοβουλία της Έκθεσης και ευχήθηκε την επιτυχία της.
Η Κεραμίστρια και επιμελήτρια της Έκθεσης, Αγγελική Παπαδοπούλου, μίλησε για την Γεωμετρία των σχέσεων και την δυναμική που αναπτύχθηκε μεταξύ των ανθρώπων του Μουσείου, του Δήμου Πέλλας και την προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων από τους ανθρώπους όλης της περιοχής για την συγκεκριμένη Εκδήλωση, τους οποίους και ευχαρίστησε. Παράλληλα μίλησε και για εκείνη την γεωμετρία των σχέσεων με τους ανθρώπους από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, από την οποία αναμφίβολα θα προκύψουν νέες συνεργασίες και επικοινωνίες.
O Jackson Li, εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων Καλλιτεχνών, ευχαρίστησε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλα και τον Δήμο Πέλλας για την θερμή φιλοξενία, όπως επίσης και την Αγγελική Παπαδοπούλου για την επιλογή των Καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην Έκθεση. Αναφέρθηκε στην Κίνα, την εποχή του Αλέξανδρου.
Την ίδια μέρα στις 10.30 το πρωί, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέματα της Κεραμικής Τέχνης «από την Κεραμική παραγωγή στην μεγάλη Πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου», με την Διευθύντρια του Μουσείου κα Μπετίνα Τσιγαρίδα, στις πορσελάνες του Sanbao, Jingdezhen στην Κίνα με τον Jackson Li κεραμίστα master class και Διευθυντή του SANBAO Κέντρο Έρευνας της Κεραμικής Τέχνης και από εκεί στα εργαστήρια των Κεραμιστών της Έκθεσης και τις νέες
τεχνολογίες στην Κεραμική, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα και στο άμεσο μέλλον.
Τις επόμενες μέρες οι καλεσμένοι καλλιτέχνες επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Πέλλας και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και συζήτησαν διεξοδικά για θέματα πολιτισμού. Επίσης, επισκέφτηκαν το Εργαστήρι Κεραμικής του ΚΔΑΠ- ΜΕΑ Γιαννιτσών και δημιούργησαν κεραμικά έργα.
Τις επόμενες μέρες επισκέφτηκαν το Οινοποιείο «Λίγας» στο οποίο ξεναγήθηκαν και δοκίμασαν εκλεχτά κρασιά, γεύτηκαν τα εξαιρετικά ζυμαρικά του Κωσταντίνου Μαρταβαλτζή, μαγειρεμένα από τον Ξενοφώντα Μουστάκα. Σε αυτή την βραδιά συζητήθηκαν κάποιες ιδέες για ένα Διαπολιτισμικό- γευστικό γεγονός που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Κεραμικής Sanbao του κυρίου Jackson Li στην Κίνα.
Επισκέφτηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, καθώς και το Βαρόσι της Έδεσσας.
Στο Εργαστήριο Κεραμικής του Συλλόγου «Απελλής», η εκπαιδεύτρια Κεραμικής Ελσα Μακρίδου και οι μαθήτριες του τμήματος μαγείρεψαν και πρόσφεραν στους Καλλιτέχνες παραδοσιακά φαγητά της περιοχής.
Τέλος, ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης την Ροτόντα και περπάτησαν στους δρόμους της Άνω πόλης.
Οι καλεσμένοι αποχώρησαν έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες των εντυπώσεων, ευχαριστώντας όλους όσους εργάσθηκαν για την επιτυχία της Έκθεσης και τη φιλοξενία.
Η έκθεση λειτουργεί μέρες και ώρες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας και ισχύει το ενιαίο θερινό εισιτήριο.