Σελίδες

About

06 Αυγούστου 2018

Πάει για 60άρι το σύσπορο, με αύξηση 4% στη ζήτηση

Με τη ζήτηση για φυσική ίνα ισχυρή και τη χρηµατιστηριακή τάση να διατηρείται ανοδική, όλα δείχνουν ότι πάµε για άλλη µία χρονιά µε υψηλές τιµές στο σύσπορο. Άλλωστε και η ίδια η αγορά, αν και αρκετά νωρίς ακόµα, δείχνει τα πρώτα θετικά δείγµατα.

Ενδεικτική είναι η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC), σύμφωνα με την οποία η ζήτηση βαμβακιού είναι μεγάλη, με την κατανάλωση να αυξάνεται κατά 4% ώστε να φτάσει το υψηλότερο επίπεδο κάθε άλλης χρονιάς, που είναι οι 27,5 εκατ. τόνοι μέσα στην περίοδο 2018-2019. Την ίδια στιγμή, οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί και παραμένουν υψηλότερες από τον μέσο όρο της χρονιάς των 88 σεντς ανά λίμπρα, έπειτα από την πτώση της τιμής από τα 101,7 σεντς ανά λίβρα που ήταν στα μέσα Ιουνίου στα 92 σεντς ανά λίμπρα στις αρχές Ιουλίου.
Οι συντηρητικές εκτιµήσεις παραγόντων της αγοράς µιλούν για έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου στα 55 λεπτά το κιλό, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν πιο κοντά τα  60 λεπτά. Κι αυτό, γιατί ήδη σήµερα µε ισοτιµία ευρώ-δολαρίου στα 1,1686 και τιµή του δείκτη Α (Cotlook Index A) στα 98,7 σεντς ανά λίµπρα δίνει τιµή εκκοκκισµένου στα 1,86 ευρώ το κιλό και σύσπορου (µε απόδοση 33%) στα 61 λεπτά το κιλό.
Στην πράξη, άλλωστε, σήµερα τα ανοιχτά συµβόλαια νέας σοδειάς πιάνουν 94,5 σεντς ανά λίµπρα, δηλαδή 1,78 ευρώ το κιλό, εφόσον φιξαριστούν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι οι παραγωγοί κυρίως της Κοµοτηνής, που κλείνουν τιµή στα συµβόλαια της νέας σοδειάς νωρίτερα αυτές τις µέρες έχουν πιάσει µέχρι και 57 λεπτά το κιλό παραδοτέα στο εκκοκκιστήριο.
Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές δείχνουν αισιόδοξοι, ενώ ζητούµενο πλέον είναι να πάνε καλά οι αποδόσεις. Κανείς δε λησµονεί, βέβαια, ότι το βαµβάκι είναι χρηµατιστηριακό εµπόρευµα και πολλά θα εξαρτηθούν από το διεθνές περιβάλλον και την ισοτιµία των νοµισµάτων κατά την πώληση της τρέχουσας σοδειάς.
Προς το παρόν, πάντως, χρηµατιστηριακά το βαµβάκι δοκιµάζει τα υψηλά, αλλά δείχνει να «κόβεται» στο πάνω όριο του εύρους, στα 90 σεντς ανά λίµπρα. Στην ελληνική αγορά, µεγαλύτερο κοµµάτι των ειδήσεων αφορά η πρόσφατη δουλειά της Αιγύπτου, µέσω πλειοδοτικού διαγωνισµού και τιµή στα 96,50 σεντς ανά λίµπρα παραδοτέα σε λιµάνι τους, δεδοµένου ότι η τουρκική αγορά έχει σχεδόν νεκρώσει και οι µόνες πράξεις να στηρίζονται κυρίως σε εµπορικούς οίκους.
Όσον αφορά τη νέα σοδειά τα πρόσφατα επίπεδα που πληρώθηκαν για ανοιχτά συµβόλαια πώλησης κυµάνθηκαν λίγο πάνω από τα 5 σεντς ανά λίµπρα πριµ επί των τιµών Δεκεµβρίου ‘18. Η πορεία της ελληνικής σοδειάς προς το παρόν κρίνεται θετική µε τις βροχοπτώσεις να θεωρούνται στις περισσότερες των περιπτώσεων ευεργετικές για τα χωράφια, ενώ στο θεσσαλικό κάµπο ο βροχερός Ιούλιος έδωσε λύση στο θέµα της άρδευσης, ενώ φαίνεται ότι φέτος θα υπάρξει και εξοικονόµηση νερού και στους δύο µεγάλους ταµιευτήρες, στη Λίµνη Πλαστήρα και τη Λίµνη Σµοκόβου.

Αύξηση 4% της ζήτησης στο βαμβάκι για το 2018-2019 περιμένει η ICAC
Η ζήτηση βαμβακιού είναι μεγάλη, με την κατανάλωση να αυξάνεται κατά 4% ώστε να φτάσει το υψηλότερο επίπεδο κάθε άλλης χρονιάς, που είναι οι 27,5 εκατ. τόνοι μέσα στην περίοδο 2018-2019 σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC).
Την ίδια στιγμή, οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί και  παραμένουν υψηλότερες από τον μέσο όρο της χρονιάς των 88 σεντς ανά λίβρα, έπειτα από την πτώση της τιμής από τα 101,7 σεντς ανά λίβρα που ήταν στα μέσα Ιουνίου στα 92 σεντς ανά λίμπρα στις αρχές Ιουλίου.
Πάντως, η δυνατότητα να εκμεταλλευτούν οικονομικά οι αγρότες την υψηλή ζήτηση του προϊόντος είναι περιορισμένη εξαιτίας των σημαντικών κλιματικών δυσχερειών και της περιορισμένης διαθεσιμότητας νερού. Για τον λόγο αυτό, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις βαμβακιού για το 2018-2019 αναμένεται να μειωθούν στις χώρες με μεγάλη παραγωγή, μεταξύ των οποίων είναι η Ινδία, η οποία θα καλλιεργήσει 119 εκατ. στρέμματα, 3% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και οι ΗΠΑ που θα καλλιεργήσουν 42,5 εκατ. στρέμματα, έκταση μικρότερη κατά 5%. Από την άλλη οι εκτάσεις θα παραμείνουν σταθερές στα 33 εκατ. στρέμματα στην Κίνα.
Ειδικότερα, αν και οι δασμοί της Κίνας στο αμερικανικό βαμβάκι ενίσχυσαν την πτωτική τάση διεθνών τιμών από το υψηλότερο επίπεδο της περιόδου, τα 101,7 σεντς ανά λίβρα, η ισχυρή ζήτηση στην Ασία και στην Νοτιοανατολική Ασία, βοήθησαν τις τιμές να ανακάμψουν στις αρχές του Αυγούστου. Συνήθως, οι υψηλές τιμές συμβάλουν σε μια αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, όμως οι αν μη τι άλλο καθόλου ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, και η μειωμένη διαθεσιμότητα νερού, αναμένεται να προκαλέσουν μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε αρκετές από τις βασικές χώρες παραγωγούς την περίοδο 2018/19.
Οι άσχημες εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, δείχνουν ελάχιστα σημάδια βελτίωσης και η μεταξύ τους ένταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω στο προσεχές διάστημα, προκαλώντας σημαντικές μεταβολές στο διεθνές εμπόριο. Οι δασμοί 25% στο αμερικανικό βαμβάκι της Κίνας, θα μπορούσαν  να αναγκάσουν τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εξαγωγές του προϊόντος, στην αναζήτηση νέων αγορών, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι σημαντικοί εξαγωγείς, όπως η Βραζιλία, αναμένεται να καλύψουν το  κενό της προσφοράς στην Κίνα, αυξάνοντας τις αποστολές στην χώρα της Ασίας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως.
Την περίοδο 2017-2018 η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε κατά 16% και έφτασε τους 26,87 εκατ. τόνους, με την αύξηση να συντελείται σε όλες τις βασικές χώρες-παραγωγούς που είναι η Ινδία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Βραζιλίας, το Πακιστάν, η Δυική Αφρική, η Τουρκία, η Αυστραλία και το Ουζμπεκιστάν. Οι αυξήσεις αυτές ωστόσο είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των εκτάσεων αλλά και των καλών καιρικών συνθηκών, αφού οι παγκόσμιες αποδόσεις σημείωσαν μια αύξηση της τάξης του 1%.
Η παγκόσμια παραγωγή για την περίοδο 2018-2019 εκτιμάται προς το παρόν στους 25,9 εκατ. τόνους, κάτι που σημαίνει μείωση κατά 4%. Από την άλλη η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% στους 27,5 εκατ. τόνους.
Με την παγκόσμια κατανάλωση σε αυτά τα πρωτόγνωρα επίπεδα, οι πίεση των αγορών αναμένεται να μειώσει τα παγκόσμια αποθέματα κατά 1,6 εκατ. τόνους για να κλείσει η περίοδος 2018-2019 στους 17,7 εκατ. τόνους. Τα αποθέματα της Κίνας αναμένεται να μειωθούν ια Πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στους 7,5 εκατ. τόνους, ενώ τα αποθέματα στις υπόλοιπες χώρες αναμένεται να παραμείνουν σταθερά στους 10.1 τόνους.

Ανοδικά οι τιμές με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό
Με θετικό πρόσηµο κινούνται οι διεθνείς τιµές για το βαµβάκι, οι οποίες παρουσίασαν µια περαιτέρω βελτίωση την εβδοµάδα που πέρασε σε σχέση µε την προηγούµενη. Ωστόσο, σύµφωνα µε την εταιρεία αναλύσεων Angel Commodities, οι αγοραστές διατηρούν µια συγκρατηµένη αισιοδοξία αναφορικά µε την εξέλιξη των τιµών, αφού οι εξαγωγές και οι κινήσεις στην αγορά τελευταία ήταν περιορισµένες.
Σε κάθε περίπτωση οι τιµές φαίνεται πως θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν µε σταθερούς αλλά µικρούς ρυθµούς, αφού η ζήτηση παραµένει υψηλή. Στα αρνητικά, ο µοναδικός παράγοντας που µπορεί να περιορίσει ή να αντιστρέψει την τάση αυτή, είναι οι εκτιµήσεις για ενδεχόµενη αύξηση των καλλιεργήσιµων εκτάσεων στις ΗΠΑ, αφού οι τωρινές τιµές είναι ελκυστικές για τους αγρότες.