Σελίδες

About

27 Αυγούστου 2018

Αχτσιόγλου: Τον Οκτώβριο η απόφαση για τις συντάξεις

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μίλησε στο Ραδιοφώνο 24/7 και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού. Τι είπε για την υπόθεση Energa, τα εργασιακά και τις συντάξεις και τον κ.Μητσοτάκη.

Adtech Ad
Στην υπόθεση Energa-Φλώρου, στο θέμα των συντάξεων, του κατώτατου μισθού και των εργασιακών αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού. "Είναι επαίσχυντο να αποκαλούν παροχολογία την προσπάθεια στήριξης των εργαζομένων" τόνισε η κα Αχτσιόγλου, διαψεύδοντας τα σενάρια αναβολής της περικοπής των συντάξεων για λίγους μήνες. "Το 2019 -συνέχισε- υπάρχει δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκ ο οποίος θα εξειδικευτεί σε ελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές. Τις λεπτομέρειες θα εξειδικεύσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ".
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ως εξής: "Πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων. Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει επιδείξει αυτό που συνέβη στα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη μετά την κρίση, μια τάση αυτοκριτικής και επανεξέτασης της στρατηγικής τους. Όμως αποδεσμεύονται δυνάμεις στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και αυτό θα φαίνεται όλο και εντονότερα στην πορεία προς τις εκλογές".

Για την υπόθεση Energa

Ο Αρ. Φλώρος, προκειμένου να λάβει την απόλυση από τις φυλακές είχε προσκομίσει γνωμοδότηση από τα Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας Νίκαιας. Πιστεύω ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι διοικητικές και νομικές διαδικασίες για να επανελεγχθεί προκειμένου να αναθεωρηθεί., Δεν προκαταλαμβάνω τον έλεγχο αλλά σημειώνω ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Ασφαλώς και δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συζητιούνται οι αποφάσεις της, πόσο μάλλον όταν υπάρχει έντονη κοινωνική αντίδραση και προκαλείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρέπει να επανεξεταστεί. Η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι βασικό της πυλώνας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, κυρίως της μεγάλης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, δεν είναι άξια λόγου η κριτική για δυο μέτρα και για δυο σταθμά Την υπόθεση Φλώρου θα την κρίνει η Δικαιοσύνη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξετάζουμε τις διοικητικές διαδικασίες. Και ο κ. Κοντονής ζήτησε έλεγχο της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά το νόμο Παρασκευόπουλου, μπορεί να γίνει συζήτηση για το αν είναι περισσότερο ευρεία τα περιθώρια που αφήνει απ όσο θα έπρεπε".

Για τις συντάξεις

Το μέτρο για απομείωση της προσωπικής διαφοράς, που δεν αφορά όλες τις συντάξεις, αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2017 με δεδομένους τους συσχετισμούς που υπήρχαν τότε και την παρέμβαση του ΔΝΤ. Είχαμε υποστηρίξει ότι το μέτρο αυτό δεν είναι δημοσιονομικά αναγκαίο, ούτε διαρθρωτικά επιβεβλημένο, ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Η συμφωνία έκλεισε όπως έκλεισε με 1% καλά και 1% κακά μέτρα. Σήμερα υπάρχει υπεραπόδοση και όλα αυτά που λέγαμε τότε αποδεικνύονται στην πράξη. Το μέτρο της περικοπής συντάξεων δεν είναι αναγκαίο. Χρειάζεται χρόνος μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού, τον Οκτώβριο. Οι δανειστές βασικά ζητούν να μην αντιστραφούν οι βασικές μεταρρυθμίσεις, στο κτηματολόγιο, στο ασφαλιστικό, στη διοίκηση. Βγήκαμε από το μνημόνιο. Αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός. Τι πολιτικές μπορούμε πια να τις καθορίζουμε εμείς εφόσον δεν θέτουν σε κίνδυνο την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.
Αχτσιόγλου: Τον Οκτώβριο η απόφαση για τις συντάξεις 

Για τη στάση της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει στην ιδιωτική ασφάλιση. Το είχε πει ο κ. Σταϊκούρας μετά από συνάντηση με εκπροσώπους ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης, το είπε και ο πρόεδρος της ΝΔ όταν αναφέρθηκε σε ισχυρό πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης και μάλιστα στον τομέα της υγείας. Στο προσυνεδριακό ερωτηματολόγιο ένα μεγάλο ποσοστό των μελών είχε ταχθεί υπέρ αυτής της θέσης. Ως κυβέρνηση απαξίωσαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και προσπαθούμε να το ξαναστήσουμε στα πόδια του. Ήταν χρεωμένο με 1,1 δισ. έλλειμμα μετά από 12 περικοπές στις συντάξεις και 400.000 απλήρωτες συντάξεις. Ήταν ένα αρνητικό θαύμα. Σήμερα έχει πολύ καλό πλεόνασμα ο ΕΦΚΑ και βαίνουμε προς οριστική εκκαθάριση των συντάξεων. Εκκρεμούν 47.000 κύριες συντάξεις και κάτω από 27.000 εφάπαξ, στο τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Ο κ. Βρούτσης είχε πεί ότι θα βγαίνουν σε μια μέρα οι συντάξεις και παρέδωσε 400.000 απλήρωτες συντάξεις.

Για τα εργασιακά

Εργασιακά: Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει γίνει. Μία σύμβαση, εφόσον καλύπτει 50+1 % των εργαζόμενων του κλάδου, μπορεί να ισχύσει σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, εφόσον η κλαδική σύμβαση είναι πιο ευνοϊκή από την επιχειρησιακή, θα πρέπει να ισχύσει η κλαδική. Την Παρασκευή συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και σύντομα θα παραδώσει πόρισμα για κλαδικές συμβάσεις που καλύπτουν το 50+1% για να τις καταστήσω γενικώς υποχρεωτικές στον τουρισμό, στη ναυτιλία και στις τράπεζες.
Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα συνταχθούν κάποιες εκθέσεις από επιστημονικούς φορείς και θα υπάρξει πόρισμα επιτροπής εμπειρογνομόνων για τον καθορισμό του ύψους της αύξησης. Ο υπουργός Εργασίας με βάση αυτά, θα νομοθετήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό θα γίνει μέσα σε περίπου ένα τετράμηνο. Πρόθεσή μας είναι να έχει γίνει στις αρχές του 2019. Ο ο υποκατώτατος μισθός για νέους έως 24 ετών φτάνει στα 510 ευρώ και στην Ευρώπη δεν ισχύει. Όπου υπάρχει υποκατώτατος μισθός συνδέεται με την εμπειρία και όχι με την ηλικία. Εχει κριθεί από ευρωπαϊκή επιτροπή ως εντελώς προβληματικό γιατί αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας. Ως θέση αρχής δεν πρέπει να υπάρχει. Θα το εξετάσουμε στο χρόνο του.
Αχτσιόγλου: Τον Οκτώβριο η απόφαση για τις συντάξεις
24/7 / WATKINSON
Η ανεργία μέσα σε μια 3ετία έπεσε περισσότερες από 7 ποσοστιαίες μονάδες. Το 70% των θέσεων εργασίας είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Αυτή είναι μια μικρή θετική αλλαγή στο μείγμα. Η στόχευση είναι να ενισχύσουμε τις θέσεις πλήρους απασχόλησης και να επιβάλουμε τη νομιμότητα στους χώρους εργασίας. Υπήρξε στα χρόνια του μνημονίου εκτίναξη της παραβατικότητας, ξηλώθηκαν βασικά εργασιακά δικαιώματα, τώρα όλα αυτά τα βάζουμε σε τάξη, από το 2008 είχαν χαθεί 1 εκ θέσεις εργασίας, υπήρξε ένας κοινωνικός όλεθρος.
Σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, μην ξεχνάμε ότι το 87-88% πληρώνουν 200 ευρώ το μήνα, λιγότερα από όσο πλήρωναν πριν, με το προηγούμενο καθεστώς.