Σελίδες

About

12 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΊΟ ΤΥΠΟΥτης διοίκησης του Νοσοκομείου Γιαννιτσών

Με μεγάλη έκπληξη και απορία μαζί έλαβε η διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών το κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου προς τους εργαζόμενους του σε πορεία διαμαρτυρίας με στόχο την << εύρυθμη... λειτουργία του Νοσοκομείου>>.
Και η έκπληξη και απορία της δεν έχει να κάνει μόνο με το περιεχόμενο των διεκδικήσεων ,δεν έχει να κάνει μόνο με την ...βοήθεια της διοίκησης του δευτεροβάθμιου οργάνου της-με γνωστούς και μη εξαιρετέους στόχους- αλλά και με την διαδικασία λήψης της απόφασης μακριά από κάθε νόμιμη και δημοκρατική διαδικασία αποφάσεων γενικής συνέλευσης. Τέλος μία ερώτηση προς τους καλοθελητές της διοίκησης του σωματείου. Που ήταν όλα τα χρόνια από το 2012 έως το 2015 που το Νοσοκομείο κινδύνευε με κατάρρευση και οι εργαζόμενοι κινδύνευαν να απολυθούν με το γνωστό περιεχόμενο της κρίσης του προσωπικού με την Δαμόκλεια σπάθη του 15%;

Ας δούμε όμως ένα προς ένα τα σημεία του διεκδικητικού πλαισίου:
Αξονικός τομογράφος:
Έχει ήδη πιστωθεί στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου μέσω Π.Δ.Ε το αναλογούν ποσό και διενεργούμε την 1η Δημόσια Διαβούλευση όντας έτοιμοι από καιρό με τις τεχνικές προδιαγραφές που συντάχθηκαν από κοινού από τα δυο ακτινολογικά τμήματα του Νομού και αφού ελήφθησαν υπ όψιν απόψεις από τους εγκυρότερους ακτινολόγους και τριτοβάθμιων Νοσοκομείων. Ως γνωστό το Νοσοκομείο μας είχε επιλεγεί ως επικεφαλής προγράμματος της ΕΕ με την ονομασία Interreg να διαχειριστεί ποσό 1143000 που θα του απέφερε εξοπλισμό αξίας 470000 για αγορά αξονικού τομογράφου και συστοιχιών παραγωγής Οξυγόνου. Πράγματι υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ωστόσο αυτή ήταν μη ελεγχόμενη από την διοίκηση και ήδη ολοκληρώθηκε.
Ιατρικό επικουρικό προσωπικό.
Όσον αφορά την επιλογή πρόσληψης επικουρικού ιατρικού προσωπικού, κρίνουμε ότι ήταν αναγκαία στις συνθήκες που βρίσκονταν και κινδύνευαν με κατάρρευση κλινικές και Νοσοκομεία. Ωστόσο δεν είναι σωστό, να εισέρχονται μόνιμοι ιατροί στο Ε.Σ.Υ. χωρίς την διαδικασία της κρίσης. Εκείνο που θα μπορούσε να αιτηθεί είναι η θεσμοθέτηση κάποιων μορίων ανάλογα με την παρουσία ιατρών σε θέσεις επικουρικών ιατρών, ιδιαίτερα σε προβληματικές περιοχές και ειδικότητες.
Προσλήψεις λοιπού προσωπικού μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ-ΚΕΕΛΠΝΟ
Αναφορικά με την πορεία των εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ –ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχουν αιτιάσεις. Η πρώτη αφορά την διαδικασία διορισμού τους –που
κρίθηκε απαραίτητο βήμα για την σταθεροποίηση της λειτουργίας των Νοσοκομείων που έγινε όμως με παράκαμψη του ΑΣΕΠ. Θα ήταν προτιμότερο να ερημώσουν τα Νοσοκομεία και να κλείσουν κλινικές παρά να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικοί τρόποι μέχρι την ομαλοποίηση των απαραίτητων διορισμών; Όσον αφορά την συνέχιση της εργασίας τους σωστότερο θα ήταν η νόμιμη επέκταση της παρουσίας τους στα Νοσοκομεία και παράλληλα η δυνατότητα συμμετοχής τους σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με αυξημένα μόρια.
Εφημερία – λειτουργία κλινικών
Όσον αφορά ειδικότητες όπως Ουρολόγων, Νευρολόγων, Οφθαλμιάτρων είναι εντελώς παράλογο για ένα Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο να διαθέτει ιατρούς για καθημερινή εφημερία στις ειδικότητες αυτές. Όλοι οι Οργανισμοί των Επαρχιακών Νοσοκομείων δείχνουν του λόγου το αληθές.
Μία ειδική μνεία μπορεί να γίνει για την ΩΡΛ κλινική η οποία θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα για να εκπροσωπεί την Νομαρχιακή κλινική των δύο Νοσοκομείων.Παράλληλα θα αιτηθεί ενίσχυσης της Παιδιατρικής κλινικής στα πλαίσια αναθεώρησης του οργανισμού με επαναφορά της αδίκως καταργηθείσας 4ης οργανικής θέσης. Τέλος θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση της ΜΕΘ με επέκταση των υπαρχόντων κλινών.
Ασφάλεια –φύλαξη
Για το θέμα της ασφάλειας και φύλαξης του Νοσοκομείου, ενημερώνουμε ότι είχαμε παραλάβει το Νοσοκομείο χωρίς υπηρεσία φύλαξης και ως πρώτο βήμα προσελήφθηκαν τρία άτομα με ατομικές συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ που προφανώς δεν επαρκούν για την 24ώρη συνεχή φύλαξη. Θα αξιολογηθεί τον Δεκέμβριο ή δυνατότητα επέκτασης των συμβάσεων και με άλλο προσωπικό.
Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός
Όσον αφορά την κατάσταση του υπάρχοντος ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, είναι γεγονός ότι αυτός δεν αντικαταστάθηκε σταδιακά τα προηγούμενα χρόνια (ως όφειλε). Όμως υπάρχει ήδη προγραμματισμός σε εξέλιξη για την σταδιακή αναβάθμιση του. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για Αξονικό τομογράφο, εγκρίθηκε η σκοπιμότητα αγοράς του Κεντρικού Κλιβάνου Αποστείρωσης αξίας 90.000,00€, ενώ έχει δωριθεί από τον Σύλλογο φίλων Νοσοκομείου ένα ψυγείο διατήρησης των μονάδων αίματος. Παράλληλα έγινε αποδοχή δωρεάς από τους αδελφούς Καμτσίκη των μόνιτορ της Καρδιολογικής Κλινικής και Κεντρικού Υπερηχογράφου. Έχει εγκριθεί από το πρόγραμμα προμηθειών δαπάνη για αγορά μίας χειρουργικής τράπεζας με δυνατότητα μετατροπής σε κρεβάτι ήλωσης για
πραγματοποίηση εξειδικευμένων ορθοπεδικών επεμβάσεων. Επίσης έχει διεκπεραιωθεί η προμήθεια μιας θερμοκοιτίδας ενός ψηφιακού μικροσκοπίου και δύο φυγοκέντρων. Με την έναρξη λειτουργίας του Δερματολογικού ιατρείου το οποίο δεν λειτούργησε για διάστημα πέραν των 3 ετών. Έγινε προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Τέλος ξεκίνησε η διαδικασία αναβάθμισης της ΜΕΘ με αναβάθμιση των αναπνευστήρων. Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία για δύο από αυτούς. Στο τέλος της χρονιάς θα γίνει αποτίμηση και θα δοθούν προτεραιότητες για την νέα χρονιά.
Ξενοδοχειακός Εξοπλισμός
Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αντικατάστασης των κλινοστρωμάτων και τοποθετήθηκαν ψυγεία σε όλους τους θαλάμους των ασθενών.
Ολοκληρώθηκε η προμήθεια πάγιου εξοπλισμού για την υπηρεσία καθαριότητας του Νοσοκομείου.

Ας δούμε όμως τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια που έντεχνα παραλείπεται από την πλευρά του Σωματείου εργαζομένων.
Έχει συντελεσθεί μία διαδικασία αναστύλωσης του Νοσοκομείου που μεταφράζεται με:
Α. Προσλήψεις
1. Πρόσληψη Ιατρικού προσωπικού( 13 μόνιμοι ,18 επικουρικοί)
Βρίσκονται σε φάση κρίσης και θα διορισθούν τους επόμενους μήνες 9 μόνιμοι ιατροί από τους οποίους οι 5 για το τμήμα των ΤΕΠ.
2. Πρόσληψη Νοσηλευτικού προσωπικού
3. Πρόσληψη Λοιπού Επιστημονικού προσωπικού
4. Πρόσληψη Τεχνολόγων Εργαστηρίων
Διορίσθηκαν συνολικά εβδομήντα οκτώ (78) υπάλληλοι είκοσι δύο(22) μόνιμοι και πενήντα έξι (56) με συμβάσεις του ΟΑΕΔ.
5. Προσλήψεις υπαλλήλων Σίτισης-Καθαριότητας- Φύλαξης με ατομικές συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ στο σύνολο σαράντα(40)
Β. Επαναλειτουργία Ψυχιατρικής Κλινικής μετά 4 χρόνια
Γ. Λειτουργία του τμήματος ΤΕΠ . Είναι μία επιλογή που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Έχουν γίνει οι προκηρύξεις των (5) πέντε μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού που βρίσκονται σε διαδικασία κρίσεων και αναμένεται ο διορισμός τους στα τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα.
Δ. Θέσπιση της Λίστας του Χειρουργείου
Πρόκειται για μέτρο που θα εξομαλύνει την περίοδο αναμονής για τα χειρουργεία και την αποδέσμευση των ασθενών από το καθεστώς γνωριμιών και συναλλαγών που προσβάλλουν την προσωπικότητα των πολιτών.
Ε. Ενίσχυση της λειτουργίας του Ογκολογικού Ιατρείου
Πρόκειται για ένα ιατρείο που προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στους ογκολογικούς ασθενείς του Νομού.
ΣΤ. Εξασφάλιση Διαπίστευσης σωστής λειτουργίας των Μαγειρείων
Ζ. Τέλος ίσως το σημαντικότερο δόθηκε η δυνατότητα στους ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ασθενείς της πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου

Προγραμματισμός:
Δημιουργία νέων οργανισμών με την ουσιαστική συμμετοχή των επιστημονικών οργάνων του Νοσοκομείου. Μέσω νέων Οργανισμών άμεση αναβάθμιση των κλινικών Παιδιατρική - ΩΡΛ ούτως ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.
Διορισμό μόνιμων ιατρών που ελλείπουν ή καλύπτονται από επικουρικούς.
Υποβολή πρότασης στο Υπουργείο Υγείας για ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου που τόσα πολλά θα προσφέρει στην ορθολογική κατανομή κονδυλίων.
Νέα στοχοθεσία στα τέλη του έτους για συνέχιση της ανανέωσης του ιατροτεχνολογικόυ εξοπλισμού.
Σταδιακή αποκατάσταση των χρόνιων προβλημάτων του Νοσοκομείου (ανελκυστήρες ,σύστημα θέρμανσης- ψύξης , αναβάθμιση πλυντηρίων.)
Είναι αλήθεια πώς ακόμη το Νοσοκομείο δεν βρίσκεται στο σημείο που πρέπει και έχουν ανάγκη οι πολίτες της περιοχής μας. Ωστόσο είναι ακόμη πιο αληθινά τα θετικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε δύσκολους καιρούς. Οι στόχοι έχουν προσδιορισθεί, απλά απαιτείται χρόνος για να καλυφθούν τα κενά της πενταετίας 2010-2015.Με κατανόηση και συνέργεια με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της θα φθάσει σε λίγα χρόνια το Νοσοκομείο στο επίπεδο που του αρμόζει.