Σελίδες

About

23 Δεκεμβρίου 2018

Αυτός είναι ο νέος βασικός μισθός – Δείτε ποιες θα είναι οι απολαβές σας το Φεβρουάριο του 2019

«Είμαστε στην τελική φάση για την αύξηση του κατώτατου μισθού», ανέφερε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της σήμερα (23/12) στη στοά Εμπόρων η Εφη Αχτσιόγλου.
Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες περιμένει το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, ενώ τον Ιανουάριο θα ληφθεί η απόφαση για την αύξηση των αποδοχών. «Θα είναι υπουργική απόφαση που θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.
Για εμάς, για την κυβέρνηση, ήταν προτεραιότητα από την αρχή να τονώσει, να ενισχύσει το εισόδημα τού εργαζόμενου κι αυτό το υλοποιούμε με δύο τρόπους, με την αύξηση του μισθού που θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο και με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ήδη κινητοποιούν τις αυξήσεις μισθών σε διάφορους εργασιακούς κλάδους», ανέφερε η Εφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο θα καταργηθεί ο ντροπιαστικός υποκατώτατος μισθός για τους νέους, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι εργαζόμενοι έως 25 ετών σίγουρα θα έχουν μία πάρα πολύ σημαντική αύξηση στο μισθό τους από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά. Επομένως ο νέος ενιαίος αυξημένος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής» από κυβερνητικές πηγές, η αύξηση του κατώτατου μισθού , που σήμερα είναι 586,08 ευρώ μεικτά για τον άγαμο, νεοπροσλαμβανόμενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» κοντά στην περιοχή των 50 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ποσοστιαία αύξηση κοντά στο 8% και εντός της περιοχής 6%-10%.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο νέος κατώτατος, που θα ισχύει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή των 630 ευρώ.
Ο νέος, αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει και για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήμερα εμπίπτουν στην περιοχή του υποκατώτατου των 510 ευρώ μεικτά. 
Η μισθολογικές αυξήσεις αναμένεται να επηρεάσουν τις απολαβές 400.000 μισθωτών στι ιδιωτικό τομέα.