Σελίδες

About

24 Απριλίου 2019

Οικονομική οδήγηση (eco–driving): Οι 11+1 «πράσινοι» κανόνες

Eco–driving ή αλλιώς… οικονομική οδήγηση, ο έξυπνος τρόπος για να οδηγούμε το αυτοκίνητό μας, εντός και εκτός πόλης. Υιοθετώντας μία eco-friendly οδηγική φιλοσοφία, ωφελούμαστε από τα πλεονεκτήματά της. Κατ’ αρχάς, συμπιέζουμε σημαντικά το κόστος απ’ την κατανάλωση καυσίμου. Παράλληλα, εξασφαλίζουμε ασφάλεια στις μετακινήσεις μας, καθώς η οικονομική οδήγηση συμβάλλει αποδεδειγμένα στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Φυσικά, λόγω και του eco χαρακτήρα της, σέβεται έμπρακτα το περιβάλλον – η υιοθέτησή της οδηγεί στη μείωση των εκπομπών  ρύπων και αερίων που παράγει το αυτοκίνητό μας.

Η οικονομική οδήγηση γίνεται φιλοσοφία όλων

Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται πλέον φανερές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, γίνεται επιτακτική η στροφή της παγκόσμιας κοινότητας στην καταπολέμηση της, μέσω της υιοθέτησης «πράσινων» πολιτικών που σέβονται έμπρακτα το περιβάλλον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η χώρα μας, λαμβάνει πλέον τα μέτρα της προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσα και από την ενεργειακή αποδοτικότητα των οδικών μεταφορών. Έτσι, το Eco-Driving ενσωματώνεται πλέον στην επίσημη διαδικασία εκπαίδευσης των νέων οδηγών, καθώς και την ενημέρωση ή επανεκπαίδευση των παλιών.

Οι αρχές του EcoDriving

Η οικονομική οδήγηση αποτελεί ουσιαστικά προέκταση της περιβαλλοντικής συνείδησης στην οδική μας συμπεριφορά. Οι αρχές της στηρίζονται στην οδήγηση με σταθερή ταχύτητα, χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση μετάδοσης. Προεκτείνονται στη σωστή συντήρηση του οχήματός μας, καθώς και τη σωστή μας οδική συμπεριφορά.  Στην πράξη, οι βασικοί κανόνες του Eco-driving που πρέπει να υιοθετήσουμε στις μετακινήσεις μας είναι οι εξής:

 1. Έλεγχος της πίεσης των ελαστικών πριν από κάθε ταξίδι

Ελαστικά με μειωμένη πίεση μπορούν να επιφέρουν αύξηση στην κατανάλωση καυσίμου έως και 20%! Γι’ αυτό, ελέγχουμε τακτικά τα ελαστικά μας, ειδικά πριν από κάθε ταξίδι.

2. Χρήση κλιματισμού με μέτρο

Η χρήση του κλιματισμού πρέπει να γίνεται με μέτρο. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες στο αυτοκίνητο, καθώς σημαίνουν αύξηση της κατανάλωσης.

3. Παράθυρα κλειστά!

Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε κλιματισμό, είναι σημαντικό να κλείνουμε τα παράθυρα. Ένα ανοιχτό παράθυρο αυξάνει την αεροδυναμική αντίσταση του αυτοκινήτου, άρα και την κατανάλωση καυσίμου.

4. Τακτικό Service & οικονομική οδήγηση

Ο έλεγχος του κινητήρα και η αποκατάσταση τυχόν βλαβών του είναι απαραίτητος για την ορθή λειτουργία του και την διατήρηση της προβλεπόμενης κατανάλωσης καυσίμου, βάσει εργοστασιακών προδιαγραφών.
Tip: Σε κάθε Service, ζητήστε από τον συνεργάτη σας να ελέγξει λάδι, καταλύτη & καυσαέρια.

5. Άμεση αλλαγή σχέσεων στο κιβώτιο

Αλλάζουμε τις ταχύτητες στο κιβώτιο γρήγορα, στις 2000 με 2500 στροφές. Φυσικά, αποφεύγουμε απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.

6. Διατήρηση σταθερής ταχύτητας

Όταν οδηγούμε, ειδικά στους αυτοκινητόδρομους, είναι σημαντικό να κοιτάζουμε όσο πιο μακριά γίνεται, ώστε να προλαμβάνουμε τα τυχόν περιστατικά. Η πρακτική αυτή συμβάλλει στην διατήρηση σταθερής ταχύτητας.

7. Αφαίρεση περιττού βάρους

Κάθε φορά που φτάνουμε στον προορισμό μας, αφαιρούμε τις μπαγκαζιέρες, καθώς το περιττό βάρος προσθέτει περιττή κατανάλωση καυσίμου.

8. Ηλεκτρονικές συσκευές & οικονομική οδήγηση

Τα συστήματα ήχου μεγάλης ισχύος, καθώς και τυχόν επιπλέον φωτιστικά στοιχεία, καταναλώνουν ενέργεια και καύσιμα. Αν η χρήση τους δεν είναι απαραίτητη, μπορούμε να την περιορίζουμε.

9. Παρκάρισμα στη σκιά

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, το παρκάρισμα σε σκιά, μαζί με τη χρήση κουκούλας, θα διατηρήσουν τη θερμοκρασία του αυτοκινήτου σε φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι λοιπόν, όταν θα το «ξεπαρκάρουμε», δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κλιματισμό στο… full.
Tip: Οι αντηλιακές μεμβράνες αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, ελαττώνοντας την ανάγκη χρήσης κλιματισμού.

10. Σωστή επιλογή καυσίμου & οικονομική οδήγηση

Για αρχή, τα πιο κατάλληλα καύσιμα είναι πάντα τα… μη νοθευμένα! Ως προς τον τύπο καυσίμου, η super αμόλυβδη διαθέτει πρόσθετα στοιχεία καθαρότητας, συμβάλλοντας στην «υγεία» του κινητήρα και την οικονομική οδήγηση.

11. Έγκαιρη Αντικατάσταση καταλύτη

Όταν ο καταλύτης φθάσει στο τέλος της ζωής του, πρέπει να αντικατασταθεί για λόγους απόδοσης του αυτοκινήτου. Η μη αλλαγή του καταλύτη, εκτός από τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλεί, μπορεί να επιφέρει και βλάβη στο αυτοκίνητο.

+1. Ελαστικά για οικονομική οδήγηση

Τα κορυφαία N BLUE HD PLUS της NEXEN για επιβατικά αυτοκίνητα ενσωματώνουν την τελευταία λέξη στην τεχνολογία των ελαστικών. Αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και κορυφαίες επιδόσεις τόσο στο στεγνό όσο και στο βρεγμένο οδόστρωμα. Αναζητήστε τα στο δίκτυο καταστημάτων NEXEN σε όλη την Ελλάδα.