Σελίδες

About

29 Αυγούστου 2019

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην κλιματική κρίση

Δεν υπάρχει άλλη Γη, για να ζήσουμε!
Πρέπει να σώσουμε αυτήν που έχουμε!

Στο Θεατράκι του Αδέσποτου
Παρασκευή 30/8, Σάββατο 31/8 και Κυριακή 1/9/2019
Ώρα έναρξης: 8:30΄ μ.μ.

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος ΕΚΓ - Κίνηση Πολιτών Γιαννιτσών

Πρόγραμμα


Στο αφιερωμένο στην κλιματική κρίση τριήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ θα προβληθούν οι ταινίες:
1) Μυθικά Πλάσματα του Νότου (2012) του Μπεν Ζέιτλιν (Παρασκευή, 30-8-2019),
2) Η Πριγκίπισσα Μονονόκε (ανιμέισον - 1997) του Χαγιάο Μιγιαζάκι (Σάββατο, 31-8-2018),
3) Βιρούνγκα (ντοκιμαντέρ – 2014) του Ορλάντο φον Αϊνζίντελ (Κυριακή, 1-9-2018).
Τις ταινίες θα προλογίσει ο Πάνος Αχτσιόγλου.
Για την «κλιματική κρίση» θα μιλήσει η Φωτεινή Χατζηκαλλινικίδου.


Είσοδος ελεύθερη
(είναι ευπρόσδεκτα προς ενίσχυση της συλλογικής κουζίνας της κίνησης πολίτων : όσπρια, μακαρόνια-όχι σπαγγέτι- ρύζι κίτρινο, σάλτσες ντομάτας)



Η κλιματική κρίση (με απλά λόγια)

Κάποιες από τις αιτίες

Τα εργοστάσια βγάζουν διοξείδιο του άνθρακα, τα αυτοκίνητα βγάζουν διοξείδιο του άνθρακα, τα αεροπλάνα βγάζουν διοξείδιο του άνθρακα. Όλα αυτά δεν υπήρχαν στα σημερινά μεγέθη πριν από έναν αιώνα.
Κι οι αγελάδες βγάζουν, κατά τη διαδικασία της πέψης, μεθάνιο. Αυτές υπήρχαν από πάντα, αλλά όχι στον τεράστιο αριθμό που επιβάλλει η βιομηχανική κτηνοτροφία και η εντυπωσιακή κατανάλωση κρέατος.
Τα δύο αυτά αέρια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα επιτρέπουν στη θερμότητα του ήλιου να φτάνει στην επιφάνεια της γης, αλλά όχι να ξαναφεύγει. Την εγκλωβίζουν, εξ ου και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Κάποιες από τις συνέπειες

Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ανεβαίνει, οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει και ο καιρός... τρελαίνεται. Καύσωνες ρεκόρ και σκληροί χειμώνες, παρατεταμένες ξηρασίες, ισχυρές βροχοπτώσεις, ανεξέλεγκτες φωτιές και πλημμύρες, διάβρωση των εδαφών, επέλαση της ερήμου, υποχώρηση των αιώνιων πάγων, από την Αρκτική μέχρι τις κορυφές των Άλπεων, κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία, κίνδυνοι για την άγρια πανίδα και χλωρίδα. Στα προνομιούχα μέρη της γης αλλάζει αργά αλλά σταθερά η ζωή μας, στα «καταραμένα» ήδη έχει γίνει ο βίος των ανθρώπων αβίωτος.
Οι φετινές πυρκαγιές στην Εύβοια και την Ελαφόνησο, το «μπουρίνι» στη Χαλκιδική και οι υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο είναι φαινόμενα που έχουν άμεση σχέση με την κλιματική κρίση.

Κάποια μέτρα αντιμετώπισης

«Φρένο» στην κλιματική κρίση είναι τα δέντρα, τα δάση, που απορροφούν το διοξείδιο και ραγίζουν το γυαλί στο θερμοκήπιο. Όμως αντί να φυτεύουμε δέντρα, καταστρέφουμε τα δάση. Στη Μεσόγειο για να τα κάνουμε οικόπεδα, στον Αμαζόνιο για να φυτεύουν χιλιάδες στρέμματα σόγια, ώστε να ταΐζονται φτηνά οι αγελάδες και να φτάνει φτηνό το χάμπουργκερ στα πιάτα μας.
Το μεγάλο «φρένο», όμως, πρέπει να το πατήσει η ενεργειακή βιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία, η βιομηχανία των τροφίμων, η βιομηχανία του τουρισμού, ο υπερκαταναλωτισμός.
Όλα αυτά είναι γνωστά από χρόνια, τα έχουν προτείνει οι επιστήμονες, υποτίθεται ότι τα έχουν καταλάβει οι πολιτικοί, έχουν γίνει διασκέψεις επί διασκέψεων, έχουν καταλήξει σε αποφάσεις δεσμευτικές για τον πλανήτη - αν και κάποιες χώρες βγάζουν τώρα την ουρά τους απ’ έξω, με επικεφαλής τις ΗΠΑ του Τραμπ - έχουν τεθεί οι στόχοι. Μόνο που δεν υλοποιούνται. Επειδή τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα.

Το κίνημα των παιδιών

Γι' αυτό και βγήκαν στους δρόμους τα παιδιά: στη Σουηδία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και αλλού. Για να διαμαρτυρηθούν προς τις πολιτικές ηγεσίες για την ιδιοτελή αδράνειά τους. Για να σταματήσουν την ξέφρενη πορεία του πλανήτη προς την καταστροφή. Για να υπερασπιστούν το μέλλον τους.
Εμείς;