Σελίδες

About

05 Αυγούστου 2019

Πανελλήνιες εξετάσεις: Ανατροπές για χιλιάδες υποψήφιους – Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν για τους μαθητές οι οποίοι θα φοιτήσουν από τον Σεπτέμβριο στην Γ’ Λυκείου – Τι προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως
Οι μαθητές που θα κληθούν να δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις την ερχόμενη χρονιά θα βρεθούν ενώπιον των αλλαγών που φέρνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Από τις αλλαγές αυτές ξεχωρίζει η κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων που εντάσσονται στο μηχανογραφικό δελτίο, σε «πράσινες» και «κόκκινες». Των τμημάτων δηλαδή, που -υπό προϋποθέσεις- οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να μπουν χωρίς εξετάσεις και αυτών που θα ήταν απαραίτητο να διαγωνιστούν.
Δείτε στη συνέχεια τις βασικές ανατροπές στις Πανελλαδικές όπως τις αποφάσισε το αρμόδειο υπουργείο.

Όλοι μέσω Πανελληνίων

Όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι -είτε στοχεύουν σε τμήματα χαμηλής ζήτησης είτε σε υψηλής- θα κληθούν να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις προκειμένου να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Υπενθυμίζεται ότι ο τέως υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου είχε φέρει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα έδινε τη δυνατότητα «ελεύθερης πρόσβασης» σε μια σειρά τμημάτων χαμηλής ζήτησης, υπό την προϋπόθεση ότι η ζήτηση στο Μηχανογραφικό δεν θα υπερέβαινε τις προσφερόμενες θέσεις.

Η βάση του 10

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Νίκη Κεραμέως στην εφημερίδα «Τα Νέα», «είναι παράλογο να εισάγονται φοιτητές με 3 και 4 στα ΑΕΙ. Θα δούμε πότε μπορούμε να επαναφέρουμε τη βάση του 10, ως προαπαιτούμενο για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η υπουργός Παιδείας δεν θέλει να αιφνιδιάσει τους μαθητές και η νέα ρύθμιση θα συμπεριληφθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλαγών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Η μείωση της ύλης

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε -ως άμεση αλλαγή- τον εξορθολογισμό της εξεταστέας ύλης αλλά και τον καθορισμό νέων συντελεστών για την συνεξέταση Έκθεσης και Λογοτεχνίας.
Συγκεκριμένα μειώνεται η ύλη σε όσα μαθήματα ήταν αδύνατη η κάλυψή της στη διάρκεια της χρονιάς ενώ αναφορικά με τη συνεξέταση των μαθημάτων μειώνεται ο συντελεστής στη Λογοτεχνία καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη προετοιμασία μαθητών και εκπαιδευτικών για την πλήρη εφαρμογή της εξέτασης αυτής.