Σελίδες

About

05 Δεκεμβρίου 2019

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Είναι οριστικό – Δείτε πότε ανακοινώνονται οι δικαιούχοι και τα ποσά

Κοινωνικό μέρισμα: Το απόγευμα της Παρασκευής θα ανακοινωθούν οι δικαιούχοι, τα ποσά αλλά και τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να μεταβαίνει αύριο στις 17:00 στη Βουλή για να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το πολυαναμενόμενο βοήθημα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ότι 200.000 νοικοκυριά θα λάβουν το έκτακτο επίδομα πριν από τα Χριστούγεννα.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποκαλύψει και τις τρεις κατηγορίες δικαιούχων:

  • τους μακροχρόνια άνεργους,
  • τις πολύτεκνες οικογένειες
  • και τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες το μέρισμα θα είναι από 500 έως και 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό «μετρητά και στο χέρι», όπως είχε χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Το τι τελικά θα ισχύσει θα εξαρτηθεί από το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών εάν το υπερπλεόνασμα κινηθεί στην εκτιμώμενη ζώνη των 436 εκατ. ευρώ τότε οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες.
Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να λάβουν το μέρισμα σε μετρητά οι 200.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια εφάπαξ μείωση 20% της εισφοράς αλληλεγγύης ή του τέλους επιτηδεύματος.
Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, φέρνοντας ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2020 για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις.