Σελίδες

About

20 Μαρτίου 2020

Επίδομα 800 ευρώ: Δείτε ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Διευκρινήσεις σχετικά με το ποιοι είναι οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ και πώς θα το λάβουν, δόθηκαν, κατά την ανακοίνωση της τρίτης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

«Με σύνεση και έχοντας εξετάσει τον δημοσιονομικό χώρο, ενισχύονται 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και ελεύθεροι επαγγελματίες με την αποζημίωση των 800 ευρώ», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Τα 800 ευρώ θα τα πάρουν όλοι και καλύπτουμε και τα ασφαλιστικά δικαιώματα για μισθωτούς ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες». Το κόστος του εν λόγω μέτρου υπολογίζεται στα 2 δισ. για τον Απρίλιο.
Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν αναδρομικά και όσοι απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου και μέχρι προχθές στις 17 του μηνός, όπως ανακοίνωσε και χθες ο πρωθυπουργός. Το ίδιο ισχύει και για όσους εξαναγκάσθηκαν να υποβάλουν παραίτηση στο ίδιο διάστημα.
Ακατάσχετο το ποσό των 800 ευρώ
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε πως υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους για τις επιχειρήσεις που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους.
Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, όσες επιχειρήσεις ή εργοδότες πλήττονται σημαντικά, θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, με το μέτρο να ισχύει για έναν μήνα. Τόνισε επίσης πως για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού ρητά απαγορεύεται να κάνει απόλυση, καθώς αν το κάνει, η απόλυση θα θεωρείται άκυρη.
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως τα 800 ευρώ θα είναι ποσό αφορολόγητο και ακατάσχετο. Ανέφερε, δε, πως ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, με τις λεπτομέρειες να καθορίζονται νομοθετικά τις επόμενες ώρες.