Σελίδες

About

25 Απριλίου 2020

Άρση περιοριστικών μέτρων: Άνοιγμα σχολείων - Τα σενάρια για παράταση της χρονιάς - Τα μέτρα σε τάξεις και προαύλιο

Τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν οι μαθητών όλων των τάξεων και βαθμίδων στα μαθήματα, μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, ανέλυσε η υφυπουργός Παιδείας, Σ. Ζαχαράκη.

Στην προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο Παιδείας στην επιστροφή της Γ΄ Λυκείου στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν οι μαθητές όλων των τάξεων και βαθμίδων στα μαθήματα, μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, στη συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα.    
«Έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτήν τη μάχη για την επάνοδο στην ομαλότητα στα παιδιά που έχουν μπροστά τους το εγχείρημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Γι’ αυτό εκδώσαμε την απόφαση για τη μείωση της ύλης. Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε ιδανικά στις 15 Ιουνίου και να τις ολοκληρώσουμε το αργότερο στις 15 Ιουλίου» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας.

Σχετικά με το αν η απόφαση για τα σχολεία θα αφορά και τα φροντιστήρια, η κα Ζαχαράκη παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις οποίες θα υπάρχουν πρόνοιες για όλες τις δομές.

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ 

«Προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ώστε η επάνοδος να είναι ασφαλής. Περιμένουμε όλες τις κατευθυντήριες γραμμές από τους ειδικούς. Έχουμε κάνει προκαταρκτικές συζητήσεις για την τελική διαρρύθμιση των αιθουσών, τον αερισμό και την εξαντλητική καθαριότητα…  Περιμένουμε τους κανόνες για τη χρήση αντισηπτικών, της λειτουργίας του κυλικείου και του προαύλιου χώρου, των τουαλετών και όλες τις άλλες χρήσεις» επισήμανε η υφυπουργός Παιδείας σχετικά με τις συνθήκες συγχρωτισμού των μαθητών. 
Η κα Ζαχαράκη τόνισε πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ειπωθεί κάτι για μάσκες στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, στις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον ΕΟΔΥ.     
Σε ερώτηση αν θα ανοίξουν οι σχολικές βαθμίδες σταδιακά, απάντησε η Σ. Ζαχαράκη:  «Θα υπάρξει μία σταδιακή επάνοδος των παιδιών μας. Για τα παιδιά της Γ’  Λυκείου είναι σημαντικό να ξανακαθίσουν στα θρανία τους και να λύσουν τις απορίες τους με τους καθηγητές τους».
Για τους υπόλοιπους μαθητές ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε αναμονή των νέων στοιχείων  για την πανδημία, προκειμένου να είναι ασφαλής η επάνοδος για όλες τις ηλικίες.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ  

Σχετικά με το σενάριο παράτασης της σχολικής χρονιάς για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι «για τα παιδιά του Δημοτικού είναι μεγαλύτερο το περιθώριο, μέχρι το  τέλος του Ιουνίου», καθώς για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχει το ζήτημα της δέσμευσης των σχολικών χώρων για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Όπως επισήμανε πάντως, για το αν θα διεξαχθούν προαγωγικές εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις δεν έχει ληφθεί απόφαση.   
Για την ύλη η υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή τα παιδιά με την τηλεκπαίδευση κάνουν και την επανάληψη και την εμπέδωση και δημιουργείται η προϋπόθεση για την επιστροφή στην τάξη».
Συμπλήρωσε όμως ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετακυληθεί μέρος της σχολικής ύλης την επόμενη χρονιά.