Σελίδες

About

20 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός – εμβόλιο: Νέα έρευνα δείχνει ότι το 66,3% των Ελλήνων θέλει να εμβολιαστεί


Σύμφωνα με νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, που εξετάζει επίσης πώς ζουν οι Έλληνες μέσα στο δεύτερο lockdown, πώς ζουν το δεύτερο, χειρότερο “κύμα” και τι «βλέπουν» για το μέλλον, ιδιαιτέρως αυξημένο βρέθηκε το ποσοστό των Ελλήνων που λένε «ναι» στον εμβολιασμό, σε σχέση με τρεις μήνες πριν.

Σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis, η έρευνα της διαΝΕΟσις, εκπονήθηκε στο διάστημα 1-10 Δεκεμβρίου 2020, σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων, ενώ το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε σε συνεργασία με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και το υπουργείο Υγείας, με τα ευρήματα της έρευνας να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μεταξύ άλλων φαίνεται ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 66,3% των Ελλήνων, προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο. Μάλιστα στους ηλικίας άνω των 65, το ποσοστό αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο φτάνει στο 80,4%.

Επιπλέον, μέσω της έρευνας μπορούμε να εξαγάγουμε και πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, όπως αυτό που επισημαίνεται σε σχετική παρουσίαση, ότι στην Ελλάδα δηλαδή, δε φαίνεται να υπάρχει ισχυρό κίνημα αντιεμβολιαστών ή αρνητών του ιού.

Σημειώνεται ακόμα, ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2020, το 42% των Ελλήνων δηλώναν ότι δεν προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο το κορωνοϊού, όταν αυτό εγκριθεί από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς, και αρχίσει να διατίθεται δωρεάν, σε ένα άθροισμα ουσιαστικά, των απαντήσεων «σίγουρα όχι» και «μάλλον όχι» στη σχετική ερώτηση. Ωστόσο, όπως φαίνεται, σε λιγότερο από τρεις μήνες μετά, η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική, καθώς εκείνο το 42% στα μέσα του Σεπτέμβρη έχει πλέον γίνει 27,4%.

Σήμερα δύο στους τρεις Έλληνες, δηλαδή το 66,3% των Ελλήνων, δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο, περιλαμβάνοντας δηλαδή το άθροισμα των ‘σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι», ενώ ένας στους 3, απαντούν εμφατικά «σίγουρα ναι».

Είναι γεγονός πάντως ότι, αν και πολλοί Έλληνες έχουν ήδη λάβει την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο, ένας στους τέσσερις από όσους θα έκαναν, μάλλον ή σίγουρα, το εμβόλιο δηλώνουν ότι θα το έκαναν «από τους πρώτους», ενώ μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχουν ακόμα επιφυλάξεις και δισταγμούς.

Περίπου οι μισοί από όσους δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, θα ήθελαν πρώτα να το συζητήσουν περισσότερο με γιατρούς ή συγγενείς.