Σελίδες

About

10 Ιανουαρίου 2021

Συναισθήματα: Ποια είναι η βασική τους δομή

Επιχειρείται μία ταξινόμηση των συναισθημάτων λαμβάνοντας υπόψη τη δομή των παραγόντων και τις κλίμακες του PANAS-X (Πρόγραμμα θετικών και αρνητικών επιπτώσεων – Εκτεταμένη μορφή), ένα δημοφιλές όργανο για τη μέτρηση των επιπτώσεων της κατάστασης και των χαρακτηριστικών.


Το PANAS αναπτύχθηκε αρχικά από τους Watson, Clark και Tellegen και περιείχε 2 κλίμακες 10 αντικειμένων για τη μέτρηση της θετικής επίδρασης (PA) και της αρνητικής επίδρασης (NA). Αυτό το όργανο αναπτύχθηκε μετά από εκτεταμένη έρευνα που έδειξε ότι τα συναισθήματα χωρίζονται πράγματι σε δύο παράγοντες – θετική επίδραση και αρνητική επίδραση – και ότι αυτές είναι οι κυρίαρχες διαστάσεις της συναισθηματικής εμπειρίας.


Το PANAS-X είναι μια περαιτέρω εκτεταμένη μορφή PANAS, η οποία περιέχει 60 αντικείμενα και έχει έντεκα υπο-κλίμακες εκτός από τις 2 αρχικές κλίμακες PA και NA. Διάφορες πειραματικές και αναλυτικές μελέτες παραγόντων επιβεβαίωσαν ότι τα συναισθήματα έχουν μια ιεραρχική σύνθεση, με τα PA και NA να σχηματίζουν τις συναισθηματικές διαστάσεις των Big Two – και τα PA και NA αποτελούνται περαιτέρω από υπο-κλίμακες – στην περίπτωση NA, φορτώνονται 4 υπο κλίμακες NA- αυτά είναι ο φόβος, η θλίψη, η ενοχή, η εχθρότητα.

 Για να ανακεφαλαιώσουμε, το NA αποτελείται από θλίψη (λυπημένος, απογοητευμένος, μόνος, μοναχικός), εχθρότητα (θυμωμένος, εχθρικός, ευερέθιστος, περιφρονητικός, αηδιασμένος, μισητός) και φόβο (φοβισμένος, νευρικός, τρεμάμενος), επίσης ενοχή (ένοχος, ντροπιασμένος, κατηγορηματικός, θυμωμένος με τον εαυτό, αηδιασμένος με τον εαυτό, δυσαρεστημένος με τον εαυτό), ενώ το PA είναι φτιαγμένο από χαρά (χαρούμενος, ενθουσιασμένος, ενθουσιώδης, ζωντανός, ενεργητικός), συγκέντρωση (προσεκτικός, συγκεντρωμένος, αποφασισμένος) και αυτοπεποίθηση (περήφανος, δυνατός, σίγουρος, τολμηρός, άφοβος), επίσης έκπληξη (έκπληκτος).