Σελίδες

About

17 Μαΐου 2021

Δύσκολα και φέτος τα κιλά στο σκληρό σιτάρι, ζεστά τα 25 λεπτά για τ’ αλώνια

22-35_pin_13
Επιστρέφει µια ζωηρότητα στην αγορά σκληρού σίτου, στην οποία παρά το γεγονός ότι οι τιµές έµειναν για δεύτερη συνεχόµενη εβδοµάδα αµετάβλητες, έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές συζητήσεις για τις πρώτες πράξεις της νέας σοδειάς. Στην Ιταλία δε, οι αναλύσεις κάνουν λόγο για νέα ανοδική κινητικότητα µε τους όγκους της επερχόµενης συγκοµιδής.


Όσο πλησιάζει ο καιρός να βάλουν µπρος οι θεριζοαλωνιστικές µηχανές, φαίνεται πως η αγορά βλέπει µε καλό µάτι µια τιµή εκκίνησης πέριξ των 25 λεπτών το κιλό. Όπως αναφέρει άνθρωπος της αγοράς, αν τα αλώνια ξεκινούσαν «σήµερα» τότε σίγουρα θα ακουγόταν αυτή η τιµή. Βέβαια ο µήνας που έχει µπροστά της η καλλιέργεια θα είναι καθοριστικός για τις αποδόσεις και τις ποιότητες του σκληρού. Πάντως φαίνεται ότι και οι συνεταιρισµοί θα επιχειρήσουν για ακόµα µια χρονιά να σπάσουν τα στεγανά του εµπορίου, ανακοινώνοντας παραλαβές σε αυτά τα επίπεδα. Ενδεικτικό πάντως των νέων ισορροπιών στην αγορά είναι το γεγονός ότι και οι πιο συγκρατηµένοι υπολογίζουν την τιµή στα αλώνια τουλάχιστον στα 23 λεπτά το κιλό. Υπενθυµίζεται ότι στο προηγούµενο φύλλο της εφηµερίδας Agrenda, ο επικεφαλής του συνεταιρισµού Νίκαιας Αντώνης Ρεντζιάς που πέρυσι πέτυχε συµβόλαια ακόµα και στα 27 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% και πάνω, έκανε λόγο για τιµές ακόµα και πάνω από 25 λεπτά το κιλό.

∆εν θα µπορούσε πάντως να ακολουθήσει διαφορετική πορεία η αγορά, όσο τα σιτηρά εν γένει βρίσκονται σε ένα ανοδικό σπιράλ, µε το µαλακό σιτάρι στη Γαλλία να κερδίζει επιπλέον 5 ευρώ στον τόνο την περασµένη εβδοµάδα. Ένας ακόµα ενθαρρυντικός παράγοντας είναι και τα σαφώς περιορισµένα στοκ, γεγονός που σηµαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθεί η αγορά µόλις βγουν σε αυτήν οι νέες ποσότητες. Να σηµειωθεί ότι τα τελευταία «παραγωγικά» σιτάρια της πρώτης ποιότητας έφυγαν τον περασµένο Μάρτιο µε τιµές που υπερέβησαν τα 30 λεπτά το κιλό, ενώ τα χαµηλά της εµπορικής περιόδου διαµορφώθηκαν πέριξ των 24 λεπτών το κιλό τον περασµένο Σεπτέµβριο.

 

Χωρίς αποθέµατα ο Καναδάς

Εν τω µεταξύ, λιγότερο σιτάρι αναµένεται ότι θα παράξει κατά την επερχόµενη εµπορική περίοδο ο Καναδάς, αφού οι αγρότες της χώρας φαίνεται ότι κράτησαν εκτάσεις για τις ανοιξιάτικες σπορές κτηνοτροφικών φυτών. Η αρµόδια υπηρεσία της χώρας της Βορείου Αµερικής, εκτιµά ότι για το 2021-2022, η συνολική παραγωγή σιταριού στον Καναδά θα µειωθεί κατά 5%. Παράλληλα και τα αποθέµατα αναµένεται να εξαντληθούν αφού διατηρείται έντονη εξαγωγική ζήτηση. Οι στατιστικές καταγράφουν ότι τα αποθέµατα αποθήκευσης του Καναδά τον ∆εκέµβριο του 2020 σε σίτο µειώθηκαν 3,8% σε σχέση µε ένα χρόνο πριν.

Για την επόµενη χρονιά, οι εξαγωγές σιταριού από τον Καναδά αναµένεται να µειωθούν. Η Ιταλία εισήγαγε 784.360 τόνους κατά µέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια, ή 17% των ετήσιων εξαγωγών σίτου Καναδά. Τα επίπεδα κυµαίνονται κάθε χρόνο σε κάθε χώρα, ανάλογα µε την ποιότητα και την ποσότητα της τοπικής συγκοµιδής.

Στις διεθνείς ισορροπίες τώρα, η αύξηση της παγκόσµιας προσφοράς σιτηρών την περίοδο 2020/21 των 36 εκατ. τόνων αναµένεται να αντισταθµιστεί από αύξηση 44 εκατ. στην κατανάλωση, αφήνοντας τα αποθέµατα σε χαµηλό πενταετίας  σύµφωνα µε το ∆ιεθνές Συµβούλιο Σιτηρών (IGC).