Σελίδες

About

15 Μαρτίου 2022

Ζημιές από το παγετό στη Λάρισα, υψηλές απώλειες σε Ημαθία και Πέλλα

Για σοβαρές ζημιές κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις από τον ισχυρό παγετό του σαββατοκύριακου στις δενδροκαλλιέργειες (αμυγδαλιές, πρώιμες βερικοκιές και ροδακινιές) του Δήμου Τεμπών, ενώ οι καταγραφόμενες θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών σε Ημαθία και Πέλλα (από -6 έως -9) προοικονομίζουν υψηλά ποσοστά απωλειών στην τοπική παραγωγή πυρηνόκαρπων.  



Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες είναι βέβαιο ότι έχουν προκαλέσει ζημιές στην παραγωγή κερασιών, βερίκοκων, δαμάσκηνων, ροδάκινων και νεκταρινιών, όχι μόνο σε υπερπρώιμες/πρώιμες αλλά ακόμη και σε μεσοπρώιμες ποικιλίες όπως μεταφέρουν παραγωγοί.


Υπενθυμίζεται ότι τα επιστημονικά δεδομένα μιλούν για αρχικές απώλειες παραγωγής στο 10% από την επικράτηση θερμοκρασιών κοντά στους -3 βαθμούς, όταν σε πολλές περιοχές (όπως το Δυτικό Πέλλας) τα ξημερώματα της Κυριακής ο υδράργυρος έδειχνε -6 και -7 για 2η συνεχόμενη ημέρα.


Η εκτίμηση των ζημιών μπορεί μεν να έχει ήδη ξεκινήσει καθώς ο «Φίλιππος» εξασθενεί και αποχωρεί, όμως σαφή εικόνα για τις πραγματικές συνέπειες στην επερχόμενη παραγωγή θα υπάρχει στο τέλος της εβδομάδας ανάλογα με τον αριθμό των άνθεων που θα καφετιάσουν.

Οι παραγωγοί σε Ημαθία και Πέλλα συζητούν πλέον έντονα μεταξύ τους το μέλλον των καλλιεργειών, καθώς αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση για πολλοστή χρονιά με τις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες σε ροδάκινα και βερίκοκα