Σελίδες

About

06 Μαΐου 2022

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τρία στάδια που θα μειώσουν ως και 80% την επιβάρυνση – Τα «κλειδιά» για τα €600


Σήμερα η εξειδίκευση της παρέμβασης για το ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ορίζοντα έως και ένα έτος έχει το εθνικό πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης με στόχο να απορροφηθεί έως και το 80% της επιβάρυνσης που βλέπουν οι καταναλωτές εδώ και μήνες στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το σχέδιο αυτό θα ξεδιπλωθεί σε τρία στάδια και τρεις διαφορετικούς τρόπους αλλά κοινή συνισταμένη την ανακούφιση των πολιτών όπως θα εξηγήσουν σήμερα στις 8:30 το πρωί οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας.

Η πρώτη φάση του σχεδίου αυτού αφορά την επιστροφή χρημάτων που έχουν ήδη πληρωθεί από τους πολίτες το διάστημα Δεκέμβριος 2021-Μάιος 2022 με έναν μηχανισμό επιστροφής από το κράτος το 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με το «ταβάνι» να μπαίνει στα 600 ευρώ και τον εισοδηματικό κόφτη στα 45.000 ευρώ και πάνω βάσει των δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2020.

Η δεύτερη φάση του εθνικού σχεδίου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα εκδηλωθεί το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου οπότε θα επιστραφεί το επιπλέον ποσό της επιβάρυνσης στο 50%.

Τρίτη και τελευταία φάση του εθνικού σχεδίου το σύστημα που θα εφαρμοστεί και το οποίο θα αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξάρτητα από τις κινήσεις που θα κάνει η ΕΕ βάζοντας έτσι ένα έμμεσο πλαφόν, σταθεροποιώντας τις τιμές για τον καταναλωτή και ουσιαστικά αναστέλλοντας την Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Κατά πληροφορίες που αναφέρει η Καθημερινή το πλαφόν στα οικιακά τιμολόγια θα μπει στα επίπεδα των 145 ευρώ την Μεγαβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια και

Επιπλέον αυτών των τριών παρεμβάσεων η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», ενώ το φθινόπωρο μπαίνει σε εφαρμογή και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις.

H επιστροφή των 600 ευρώ

Η συγκεκριμένη επιδότηση είναι «ζεστό» χρήμα και οι δικαιούχοι μπορούν να την ξοδέψουν με όποιο τρόπο θέλουν. Σημειώνεται πως για το συγκεκριμένο ποσό δεν υπάρχει δέσμευση για αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη οποιωνδήποτε αναγκών. Δηλαδή είτε να κάνουν ανάληψη των χρημάτων είτε να αποπληρώσουν οποιαδήποτε υποχρέωση μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού. Η ενίσχυση αφορά την περίοδο Δεκεμβρίου – Μάϊου και υπολογίζεται στο 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καταβολή των αναδρομικών θα γίνεται κατόπιν υποβολής αιτήσεων απο τους δικαιούχους – υπολογίζονται σε 5,5 εκατομμύρια – σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και μετά από διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων.

Προκειμένου να υπολογίσουν οι καταναλωτές το ποσό που δικαιούται για το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαΐου θα πρέπει να αφαιρούν από τη συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής την επιδότηση που έχουν ήδη λάβει. Και τα δύο στοιχεία αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Για παράδειγμα εάν για τη συγκεκριμένη περίοδο η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 2.000 ευρώ και η ληφθείσα επιδότηση ήταν 1.000 ευρώ, επί των 1.000 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Σε περίπτωση που η ρήτρα αναπροσαρμογής ανήλθε στα 3.000 ευρώ και το ποσό της επιδότησης ήταν 1.200 ευρώ, το 60% των 1.800 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.080 ευρώ, καθώς ο «πήχης» είναι τα 600 ευρώ. Επομένως ο συγκεκριμένος καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.