Η καρδιοπάθεια είναι μία από τις
βασικότερες αιτίες πρόωρου θανάτου στον κόσμο, όμως στις περισσότερες
περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί...
Δείτε τι πρέπει να τρώτε για να κρατήσετε την καρδιά σας σε φόρμα!
1. Ξηροί καρποί
Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και παρέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς. Τα ακόρεστα λιπαρά που περιέχουν μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και ανεβάζουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL). Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης αργινίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κι έτσι διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Μελέτες δείχνουν ότι οι λάτρεις των ξηρών καρπών έχουν κατά 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές επιπλοκές σε σύγκριση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να απολαύσετε τους ξηρούς καρπούς είτε ως σνακ είτε ως συνοδευτικό στις σαλάτες, τα δημητριακά και το γιαούρτι.
2. Όσπρια
Πρόσφατη μελέτη υπέδειξε ότι όσοι καταναλώνουν όσπρια σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν κατά 22% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια. Τα όσπρια είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, οι οποίες μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Παράλληλα, είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως το φυλλικό οξύ που βοηθούν στη μείωση της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη αποτελεί βιολογική ένδειξη για την καρδιοπάθεια. Τα όσπρια περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών κι έτσι μπορούν να υποκαταστήσουν σε αρκετές περιπτώσεις το κρέας, το οποίο περιέχει βλαβερά κορεσμένα λιπαρά.
3. Μαύρη σοκολάτα
Δε χρειαζόμαστε καμία αφορμή για να καταναλώσουμε σοκολάτα, αξίζει όμως να ξέρουμε ποια είναι η διατροφική της αξία. Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, δύο συστατικά που διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος και καταπολεμούν τη φλεγμονή αντίστοιχα. Παράλληλα, η μαύρη σοκολάτα είναι καλή πηγή μαγνησίου, ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Η πιο υγιεινή σοκολάτα είναι αυτή που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο.
Δείτε τι πρέπει να τρώτε για να κρατήσετε την καρδιά σας σε φόρμα!
1. Ξηροί καρποί
Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και παρέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς. Τα ακόρεστα λιπαρά που περιέχουν μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και ανεβάζουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL). Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης αργινίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κι έτσι διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Μελέτες δείχνουν ότι οι λάτρεις των ξηρών καρπών έχουν κατά 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές επιπλοκές σε σύγκριση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να απολαύσετε τους ξηρούς καρπούς είτε ως σνακ είτε ως συνοδευτικό στις σαλάτες, τα δημητριακά και το γιαούρτι.
2. Όσπρια
Πρόσφατη μελέτη υπέδειξε ότι όσοι καταναλώνουν όσπρια σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν κατά 22% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια. Τα όσπρια είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, οι οποίες μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Παράλληλα, είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως το φυλλικό οξύ που βοηθούν στη μείωση της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη αποτελεί βιολογική ένδειξη για την καρδιοπάθεια. Τα όσπρια περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών κι έτσι μπορούν να υποκαταστήσουν σε αρκετές περιπτώσεις το κρέας, το οποίο περιέχει βλαβερά κορεσμένα λιπαρά.
3. Μαύρη σοκολάτα
Δε χρειαζόμαστε καμία αφορμή για να καταναλώσουμε σοκολάτα, αξίζει όμως να ξέρουμε ποια είναι η διατροφική της αξία. Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, δύο συστατικά που διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος και καταπολεμούν τη φλεγμονή αντίστοιχα. Παράλληλα, η μαύρη σοκολάτα είναι καλή πηγή μαγνησίου, ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Η πιο υγιεινή σοκολάτα είναι αυτή που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο.