Σελίδες

About

31 Αυγούστου 2014

Οι Σκοπιανοί λένε τώρα ότι βρήκαν τον Μέγα Αλέξανδρο

Προσπαθούν να …απαντήσουν στα ευρήματα της Αμφίπολης

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την πορεία των ανασκαφών της ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη είχε ως αποτέλεσμα να μπουν σε κλίμα.... Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι γείτονές μας, οι οποίοι διατείνονται ότι έχουν βρει τον τάφου του στρατηλάτη και εργάζονται πυρετωδώς για να τον φέρουν στο φως.

Μπορεί οι Ελληνες αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη να μην σηκώνουν ψηλά τον πήχυ, αλλά στα Σκόπια ψάχνουν εναγωνίως μόνο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος, κατά τους ιδίους βρίσκεται στη γειτονική χώρα.
Μάλιστα, μια διεθνής ομάδα ειδικών με επικεφαλής έναν «ανεξάρτητο» Κροάτη αρχαιολόγο, ονόματι Ντομαγκίο Νίκολιτς, πραγματοποιεί έρευνες με χρήματα του υπουργείου Πολιτισμού της ΠΓΔΜ στην τοποθεσία Οβτσε Πόλε.
Οσο η αρχαιολογική σκαπάνη της Κατερίνας Περιστέρη προχωράει προς το εσωτερικό του τύμβου στην Αμφίπολη για να φτάσει στον υψηλό «ένοικο» του μακεδονικού τάφου, στα Σκόπια δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «αρχαιοακουστικής», ( μελέτη της ακουστικής αρχαιολογικών χώρων) με σκοπό να ερευνηθεί αν, όπως καλλιεργείται από κύκλους της κυβέρνησης, κάτω από ένα γεώγλυφο, μια τούμπα δηλαδή, κρύβεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η εφημερίδα των Σκοπίων Utrinski Vesnik αναφέρει μάλιστα ότι η ομάδα αναζητεί τον τάφο του Μακεδόνα στρατηλάτη οδηγούμενη από τον αστερισμό της Κασσιόπης, όπως δηλαδή έκαναν οι τρεις μάγοι για να βρουν τον ιησού στη Βηθλέεμ.
«Την 21η Ιουλίου, ημέρα γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι επιστήμονες εργάζονταν άγρυπνα στο μικρό γεώγλυφο. Διατείνονται ότι τις πρωινές ώρες της 21ης Ιουλίου, ο αστερισμός της Κασσιόπης βρισκόταν ακριβώς πάνω από το γεώγλυφο της Μπέλα Ζόρα και πως αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος κάποιας ιδιαίτερα σημαντικής προσωπικότητας», σημειώνει.
Ποια μπορεί να είναι αυτή; Κατά τον υπεύθυνο της έρευνας Νίκολιτς, ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου δεν βρίσκεται ούτε στην Αλεξάνδρεια ούτε στην Ελλάδα, αλλά στο Οβτσε Πόλε: «Μία εσωτερική ώθηση παροτρύνει τους ανθρώπους να θέλουν να ενταφιαστούν εκεί όπου έχουν γεννηθεί. Ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας έχει γεννηθεί στο Οβτσε Πόλε και εκεί βρίσκεται και ο τάφος του, ο οποίος καλύφθηκε εσκεμμένα», δήλωσε ο Κροάτης ερευνητής.
Βέβαια, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» ο θησαυρός είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί άνθρακας, καθώς, ένας εν αποστρατεία συνταγματάρχης των ενόπλων δυνάμεων της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, ο Σβέτοζαρ Στογιάνοβιτς, αποδομεί με τρόπο κυνικό το όνειρο των Σκοπιανών.
«Παιδιά ηρεμήστε, ούτε το ένα ούτε το άλλο συμβαίνει, δήλωσε (σε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Slompoden Pechat), ο απόστρατος συνταγματάρχης. «Η μεγάλη λίθινη η οποία εικάζεται ότι είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σκυρόδεμα που κατασκευάστηκε πριν από 38 χρόνια από ειδικούς της εταιρείας Yugogas, οι οποίοι από κοινού με τον στρατό διεξήγαγαν έρευνες σε αυτή την περιοχή για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου. Θυμάμαι πως κάποιος από τους ειδικούς μου ανέφερε ότι στην κορυφή τοποθέτησαν μια ένδειξη με λατινικούς χαρακτήρες SE, Νοτιοανατολική δηλαδή, ώστε να γνωρίζουν αργότερα προς ποια κατεύθυνση έσκαψαν για τις έρευνες. Εάν υπήρχε κάτι άλλο θα το είχαμε βρει εμείς πρώτοι...».