«Η υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων που παράγονται στην
Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές μορφές
επιχειρηματικότητας, όπως η οικοτεχνία μπορούν να προσδώσουν ακόμη
μεγαλύτερη εξωστρέφεια στην τοπική οικονομία» ανέφερε η Αν.
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά κατά το χαιρετισμό
της στην εκδήλωση με θέμα «Οικοτεχνία-Παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων»,
η οποία συνδιοργανώθηκε από την Π.Ε. Πέλλας, το Δήμο Σκύδρας και τον
Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας.
Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά εξήρε την προσπάθεια του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας και των στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την υψηλή κατάρτιση σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και των επιχειρηματιών που ασχολούνται με την οικοτεχνία, με πολύ καλά αποτελέσματα.
«Η αξιοποίηση παραδοσιακών συνταγών και μεθόδων συντήρησης είναι μία οικολογικά υπεύθυνη πρακτική, καθώς χρησιμοποιεί τα φρούτα και τα λαχανικά της κάθε εποχής, η κατανάλωση των οποίων είναι μια υγιεινή συνήθεια, συμβάλει στην γρήγορη απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων την περίοδο της παραγωγής τους και, μάλιστα, σε λογικές τιμές τόσο για τους παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αποτελεί μία περιοχή που μπορεί να αναπτύξει σε υψηλό βαθμό την μεταποίηση, με βάση την υψηλή ποιότητα και νέα διατροφικά πρότυπα. Η κατεύθυνση αυτή συνδυάζεται επίσης με τον εναλλακτικό τουρισμό της Πέλλας που πλέον είναι γνωστός και καταξιωμένος. Ακόμη, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη που έχουμε δημιουργήσει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρέχει δικτύωση και ειδική τεχνογνωσία σε όσους επαγγελματίες θελήσουν να επενδύσουν στον τομέα αυτό» τόνισε η κ. Αθανασιάδου-Αηδονά αναφερόμενη και σε επιμέρους δράσεις που υλοποιούνται σε συνεργασία με τον ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας όλο το χρόνο.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου επισήμανε ότι «οι διεθνείς τάσεις επιτάσσουν να αναπτύξουμε τον αγροτουρισμό
στην περιοχή μας και να αναδείξουμε και νέα προϊόντα μέσα από πρωτοβουλίες οικοτεχνικών επιχειρήσεων», ενώ συνεχάρη τους συνδιοργανωτές για την επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλία με θέμα το «θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή και διάθεση αγροδιατροφικών προϊόντων οικοτεχνίας» από τον κ. Δημήτριο Τσελεμπή, Γεωπόνο (MSc) - Δρ. Αγροτικής Οικονομίας και στέλεχος της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας και παρουσίαση από την κ. Αλεξάνδρα Δέλλιου, Γεωπόνο Α.Π.Θ. – MSc Διασφάλισης Ποιότητας, με θέμα «Παραγωγή Παραδοσιακών Προϊόντων - Από τη θεωρία στην πράξη - Παρουσίαση της διαδικασίας παρασκευής τραχανά λαχανικών». Έπειτα, ο κ. Βασίλειος Ζέρζης, παραγωγός χειροποίητων παραδοσιακών προϊόντων μίλησε για την «Παραγωγή χειροποίητων παραδοσιακών προϊόντων σήμερα, ανάγκη ή επιλογή; Παρουσίαση της διαδικασίας παρασκευής γλυκού του κουταλιού», ενώ ο κ. Αναστάσιος Τρεσίνης, διατροφολόγος – διαιτολόγος έδωσε μια εικόνα για τη «Διατροφική αξία χειροποίητων παραδοσιακών προϊόντων».
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν συνταγές και παραδοσιακά εδέσματα με την επιμέλεια των σπουδαστών του Δημοσίου Ι.Ε.Κ Έδεσσας, Τμήμα Μαγειρικής και Στελεχών Διατροφής και Διαιτολογίας υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής από την ορχήστρα του Παύλου Ματρακούλια.
Οι υπεύθυνοι του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας Μιχάλη Σιδηρόπουλος και Γιάννης Θεοχαρόπουλος ευχαρίστησαν την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου- Αηδονά για την υποστήριξη της εκδήλωσης, όλους τους συνδιοργανωτές και συμμετέχοντες που κατέκλεισαν την αίθουσα της εκδήλωσης.
Παρόντες στην ενημερωτική ημερίδα, εκτός από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά και τον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πέτρος Ζέρζης και Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, οι Αντιδήμαρχοι Σκύδρας Θέμης Κρητίδης και Γιάννης Θεοδοσίου, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης, ο Διευθυντής Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αθανάσιος Μπουρλέτσικας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας Τρύφων Τσαντάκης, εκπρόσωπος του Βουλευτή Γιώργου Καρασμάνη, στελέχη και σπουδαστές των Δ.Ι.Ε.Κ. Έδεσσας και Αριδαίας – Τμήμα Μελισσοκομίας, καθώς επίσης και μέλη του Συλλόγου Γυναικών «Σκυδραία», οι οποίες συνέδραμαν στη διαμόρφωση του μπουφέ και της γευσιγνωσίας εδεσμάτων και γλυκών, και πλήθος ενδιαφερομένων πολιτών.
Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά εξήρε την προσπάθεια του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας και των στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την υψηλή κατάρτιση σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και των επιχειρηματιών που ασχολούνται με την οικοτεχνία, με πολύ καλά αποτελέσματα.
«Η αξιοποίηση παραδοσιακών συνταγών και μεθόδων συντήρησης είναι μία οικολογικά υπεύθυνη πρακτική, καθώς χρησιμοποιεί τα φρούτα και τα λαχανικά της κάθε εποχής, η κατανάλωση των οποίων είναι μια υγιεινή συνήθεια, συμβάλει στην γρήγορη απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων την περίοδο της παραγωγής τους και, μάλιστα, σε λογικές τιμές τόσο για τους παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αποτελεί μία περιοχή που μπορεί να αναπτύξει σε υψηλό βαθμό την μεταποίηση, με βάση την υψηλή ποιότητα και νέα διατροφικά πρότυπα. Η κατεύθυνση αυτή συνδυάζεται επίσης με τον εναλλακτικό τουρισμό της Πέλλας που πλέον είναι γνωστός και καταξιωμένος. Ακόμη, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη που έχουμε δημιουργήσει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρέχει δικτύωση και ειδική τεχνογνωσία σε όσους επαγγελματίες θελήσουν να επενδύσουν στον τομέα αυτό» τόνισε η κ. Αθανασιάδου-Αηδονά αναφερόμενη και σε επιμέρους δράσεις που υλοποιούνται σε συνεργασία με τον ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας όλο το χρόνο.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου επισήμανε ότι «οι διεθνείς τάσεις επιτάσσουν να αναπτύξουμε τον αγροτουρισμό
στην περιοχή μας και να αναδείξουμε και νέα προϊόντα μέσα από πρωτοβουλίες οικοτεχνικών επιχειρήσεων», ενώ συνεχάρη τους συνδιοργανωτές για την επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλία με θέμα το «θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή και διάθεση αγροδιατροφικών προϊόντων οικοτεχνίας» από τον κ. Δημήτριο Τσελεμπή, Γεωπόνο (MSc) - Δρ. Αγροτικής Οικονομίας και στέλεχος της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας και παρουσίαση από την κ. Αλεξάνδρα Δέλλιου, Γεωπόνο Α.Π.Θ. – MSc Διασφάλισης Ποιότητας, με θέμα «Παραγωγή Παραδοσιακών Προϊόντων - Από τη θεωρία στην πράξη - Παρουσίαση της διαδικασίας παρασκευής τραχανά λαχανικών». Έπειτα, ο κ. Βασίλειος Ζέρζης, παραγωγός χειροποίητων παραδοσιακών προϊόντων μίλησε για την «Παραγωγή χειροποίητων παραδοσιακών προϊόντων σήμερα, ανάγκη ή επιλογή; Παρουσίαση της διαδικασίας παρασκευής γλυκού του κουταλιού», ενώ ο κ. Αναστάσιος Τρεσίνης, διατροφολόγος – διαιτολόγος έδωσε μια εικόνα για τη «Διατροφική αξία χειροποίητων παραδοσιακών προϊόντων».
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν συνταγές και παραδοσιακά εδέσματα με την επιμέλεια των σπουδαστών του Δημοσίου Ι.Ε.Κ Έδεσσας, Τμήμα Μαγειρικής και Στελεχών Διατροφής και Διαιτολογίας υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής από την ορχήστρα του Παύλου Ματρακούλια.
Οι υπεύθυνοι του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας Μιχάλη Σιδηρόπουλος και Γιάννης Θεοχαρόπουλος ευχαρίστησαν την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου- Αηδονά για την υποστήριξη της εκδήλωσης, όλους τους συνδιοργανωτές και συμμετέχοντες που κατέκλεισαν την αίθουσα της εκδήλωσης.
Παρόντες στην ενημερωτική ημερίδα, εκτός από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά και τον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πέτρος Ζέρζης και Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, οι Αντιδήμαρχοι Σκύδρας Θέμης Κρητίδης και Γιάννης Θεοδοσίου, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης, ο Διευθυντής Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αθανάσιος Μπουρλέτσικας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας Τρύφων Τσαντάκης, εκπρόσωπος του Βουλευτή Γιώργου Καρασμάνη, στελέχη και σπουδαστές των Δ.Ι.Ε.Κ. Έδεσσας και Αριδαίας – Τμήμα Μελισσοκομίας, καθώς επίσης και μέλη του Συλλόγου Γυναικών «Σκυδραία», οι οποίες συνέδραμαν στη διαμόρφωση του μπουφέ και της γευσιγνωσίας εδεσμάτων και γλυκών, και πλήθος ενδιαφερομένων πολιτών.