Σελίδες

About

13 Ιουνίου 2012

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για τη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου‏


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας απέστειλε την παρκάτω επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, με θέμα τον καθορισμό περιοχών για τη χορήγηση επιδόματος Απομακρυσμένων - Παραμεθορίων περιοχών:

Προς
κ. Παύλο Αποστολίδη Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης 


Κοινοποίηση:
κ. Ευθύμιο Σώκο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης
κκ. Βουλευτές Π.Ε. Πέλλας
κκ. Δημάρχους Π.Ε. Πέλλας
Σύλλογο Υπαλλήλων Αιρετής Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας
Μέσα Ενημέρωσης
Θέμα: Καθορισμός περιοχών για τη χορήγηση επιδόματος Απομακρυσμένων-Παραμεθορίων περιοχών
Σχετ.: Το υπ. αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 48/51/οικ. 13129 έγγραφο της Διεύθυνσης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου σας
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ ,
Σας στέλνω την παρούσα επιστολή με αφορμή το παραπάνω σχετικό έγγραφο του Υπουργείου σας το οποίο φέρει την υπογραφή σας. 
Η χορήγηση του επιδόματος απομακρυσμένων-παραμεθορίων περιοχών αποφασίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο με γνώμονα την υποστήριξη και ενίσχυση των δημοσίων υπαλλήλων, των κατοίκων και των αγορών της ελληνικής παραμεθορίου. Πρόκειται για ένα συμβολικό και δίκαιο μέτρο το οποίο ισοσταθμίζει, σ’ ένα πολύ μικρό βαθμό ομολογουμένως, συγκριτικά μειονεκτήματα που υπάρχουν για τους κατοίκους απομακρυσμένων και αποκλεισμένων περιοχών. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν την καθημερινότητά τους σε μία περιορισμένη και μικρή σε μέγεθος τοπική αγορά, μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και κοινωνικών υποδομών που διαθέτουν τα μεγάλα αστικά κέντρα. 
Η αποστολή του παραπάνω αναφερόμενου σχετικού εγγράφου σας, με δεδομένη την τρέχουσα πολιτική και οικονομική συγκυρία εγείρει μία σειρά από ερωτήματα τα οποία χρήζουν μίας υπεύθυνης απάντησης από τη μεριά του Υπουργείου. 
Καταρχήν, πως προκύπτουν τα κριτήρια τα οποία περιέχονται στο αναφερόμενο έγγραφο στα οποία γίνεται λόγος για «είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αλβανία, την Π.Γ.Δ.Μ. και την Βουλγαρία», ιδιαίτερους «γεωφυσικούς παράγοντες» και τον παράγοντα της νησιωτικότητας οι οποίοι επιδέχονται υποκειμενική ερμηνεία και σε άλλες περιπτώσεις στενά ερμηνευόμενοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον αποκλεισμό κάποιων περιοχών. 
Πως είναι δυνατόν οι Γενικοί  Γραμματείς που καλούνται να απαντήσουν αρμοδίως στο έγγραφο να δεσμεύσουν με την υπογραφή τους την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και για ποιον ειδικότερο λόγο το συγκεκριμένο ζήτημα έχει «επείγοντα χαρακτήρα», όπως αναφέρεται στο έγγραφο; 
Σε ποια κατεύθυνση έχουν αλλάξει οι ιδιαίτερες γεωπολιτικές συνθήκες από την περίοδο χαρακτηρισμού των προβληματικών περιοχών μέχρι σήμερα; Η Π.Ε. Πέλλας δε διαθέτει συνοριακό σταθμό, εξακολουθεί να μη διαθέτει κάθετη οδική σύνδεση με την Εγνατία Οδό, τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή υποδομή των τελευταίων χρόνων, το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα που λειτουργεί στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας οδεύει προς μετεγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη, το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται συνεχώς λόγω των αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων είναι εξαιρετικά δύσκολο να ευδοκιμήσουν λόγω της παρατεταμένης ύφεσης. 
Οι επιπτώσεις από τη διακοπή χορήγησης του συγκεκριμένου επιδόματος θα έπρεπε να προβληματίσουν ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σας και της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο ποσό συμβάλλει στη διατήρηση ενός οριακά αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους κατοίκους της παραμεθορίου. Ιδιαίτερα σήμερα που αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτο κόστος για τη θέρμανση, τις μετακινήσεις και την κάλυψη έκτακτων φορολογικών υποχρεώσεων. Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους οι εργαζόμενοι της Αιρετής Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας προς τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης «…αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχουμε ανάγκη τα κίνητρα, και το προστατευτικό πλαίσιο της Πολιτείας ώστε να μείνουμε στο τόπο μας και να δημιουργήσουμε προοπτική ανάπτυξης για τα παιδιά μας». 
Κύριε Υπουργέ,
Μην μας στερείτε αυτήν την «προοπτική ανάπτυξης για τα παιδιά μας». Ως κάτοικοι της ελληνικής παραμεθορίου (η Π.Ε. Πέλλας χαρακτηρίστηκε στο σύνολό της ως προβληματική τύπου Α με τον Νόμο 3536/2007), διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς να είμαστε επαίτες. Πιστεύουμε και ελπίζουμε στην στήριξη της ελληνικής πολιτείας ώστε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση πριν αυτή εξελιχθεί σε κοινωνική. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορεί να αναλάβει καινοτόμες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των πλούσιων φυσικών πόρων που διαθέτει η ελληνική παραμεθόριος. Η προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων ποιότητας, η αξιοποίηση της γεωθερμίας, ο εναλλακτικός τουρισμός είναι μερικοί μόνο τομείς στους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα και να προσελκύσουμε επενδύσεις εφόσον έχουμε τη στήριξη της πολιτείας. 
Με την παρούσα επιστολή σάς καλώ να σκεφτείτε τα παραπάνω ερωτήματα, αν έχετε κάποιες απαντήσεις να μας τις κοινοποιήσετε και να ανακαλέσετε το έγγραφό σας το οποίο πυροδότησε μία άκαιρη και άτοπη συζήτηση στην παρούσα κρίσιμη για το μέλλον του τόπου πολιτική συγκυρία. 
Πιστεύω στην ευαισθησία σας και εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο σας. 
Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης