Σελίδες

About

28 Ιουνίου 2012

Εκπαιδευτική Αποστολή της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας στην Ουγγαρία


Εκπαιδευτική σύμπραξη Grundtvig, Ευρωπαϊκή Κεραμική και Ψηφιδωτό από την παράδοση στην καινοτομία 
Στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού προγράμματος «Grundtvig», που αφορά στην εκπαίδευση ενηλίκων στον Πολιτισμό, στο οποίο συμμετέχουν  και συντονίζουν τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια Κεραμικής και Ψηφιδωτού της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας, πραγματοποιήθηκε το ΙΙ ταξίδι - συνάντηση, σε επίπεδο εκπαιδευτών, στην Ουγγαρία, από 20 έως 24 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε:
- Ανταλλαγή Πληροφοριών για τα έργα  μεγάλων διαστάσεων Κεραμικής και Ψηφιδωτού, που ετοιμάζουν τα αντίστοιχα τμήματα  για την πόλη Κistarksa του Ιδρύματος K.I.K.E.
- Επίσκεψη στο Εργαστήριο Κεραμικής και επίδειξη του έργου της Κεραμίστριας Κata Sgabo και
- Διαμονή στο «International Ceramics Studio» της πόλης του Kecskemet.
Πρόκειται για το φημισμένο σε όλο τον κόσμο, Studio Κεραμικής  που η αποστολή του είναι να προωθήσει την αισθητική και τεχνολογική ανάπτυξη και τις δημιουργικές δεξιότητες  για την Κεραμική Τέχνη, μέσα από  την Έρευνα και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε εγχώριο και Διεθνές επίπεδο.
Το Στούντιο είναι ανοιχτό σε όλες τις νέες ιδέες και προκλήσεις της Κεραμικής Τέχνης, τον συνεχή πειραματισμό και διαθέτει εγκαταστάσεις και 20 είδη κλιβάνων κεραμικής. Στο καθετί δίνεται η δυνατότητα να διερευνηθεί και να υλοποιηθεί. Συνεργάζεται με Διεθνούς φήμης Ούγγρους και Ξένους Καλλιτέχνες Κεραμίστες. Παράλληλα οργανώνει θεματικά προγράμματα, συμπόσια, Διαλέξεις, επιδείξεις, σεμινάρια για διαφορετικά επίπεδα γνώσεις έως Μaster class.
Φιλοξενεί συλλογή έργων Τέχνης Κεραμικής με πάνω από 3000 έργα,  από 400 Καλλιτέχνες από τις 5 ηπείρους. πρόκειται για τον όρο συνεργασίας με τους Καλλιτέχνες που φιλοξενεί από το 1976 έως σήμερα.
Η αποστολή επίσης επισκέφθηκε το εργαστήριο τροχού του  Lazlo Domonkos, του προσκεκλημένου Κεραμίστα Καλλιτέχνη από την Ιαπωνία Masakazu Kusakabe, το εργαστήριο Πορσελάνης της  προσκεκλημένης Κεραμίστριας Καλλιτέχνη Ilona Romule από την Λιθουανία.
Στον ίδιο χώρο, τα μέλη της αποστολής είχαν την χαρά να παρακολουθήσουν στην «Βραδιά Ανοιχτών Μουσείων», ένα πλούσιο πρόγραμμα του Στούντιο με Έκθεση Γλυπτικής, επίδειξη τροχού και τεχνικής ψησίματος Raku, με τον κεραμίστα Szegedi Zsolt, την διάλεξη της Illona Romule για το πνεύμα της Φωτιάς και η Βραδιά να κλίσει με το Triginta Percussion Trio, μουσική με  όργανα κεραμικής.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο  Παιχνιδιών και Ναιφ Ζωγραφικής και στο Φεστιβάλ κρασιού στην πόλη του Κεσκεμέτ.
Η αποστολή ευχαριστεί το Ίδρυμα Κ.Ι.Κ.Ε και ειδικά τον κ. Ferenc Kereszti για την φιλοξενεία και το ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και την άψογη συνεργασία που είχε μαζί του.