Σελίδες

About

18 Ιουλίου 2012

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε θαμνώδη περιοχή του πρώην Δήμου Μενιήδας


Θ. Θεοδωρίδης: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις δυνάμεις της πυροσβεστικής και όλους όσους συμμετείχαν στην κατάσβεση


Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (18/7) η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε το βράδυ της προηγούμενης ημέρας σε περιοχές του πρώην Δήμου Μενιήδας. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή του Μανδάλου και, λόγω του σφοδρού ανέμου που επικρατούσε στην περιοχή, επεκτάθηκε γρήγορα στις περιοχές του Ανύδρου, της Καλής και της Κρανιάς καίγοντας κυρίως χορτολιβαδικές και θαμνώδεις εκτάσεις.


Η ανταπόκριση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας ήταν άμεση. Στην περιοχή επιχείρησαν άνδρες με 16 οχήματα τα οποία έσπευσαν από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και πεζοπόρα τμήματα. Καθώς η φωτιά επεκτάθηκε σε μεγάλη έκταση, ζητήθηκε και η συνδρομή εναέριων μέσων. Έτσι, έφτασαν και πραγματοποίησαν ρίψεις από αέρος 2 αεροσκάφη τύπου Canadair και ένα ελικόπτερο τύπου Μ-26. Η επιχείρηση συντονίστηκε από τον Περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας Στρατηγό Δημήτριο Ζάχο ενώ στο σχεδιασμό συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Αναπληρωτής Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας κ. Φωστηρόπουλος και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας Πύραρχος Διονύσιος Συντίλας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε από εμπρησμό, πιθανότατα από άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν και να δημιουργήσουν βοσκοτόπους στην περιοχή. Στις εκτάσεις που κάηκαν όμως υπάρχουν και κάποιες ζώνες δασικής βλάστησης στις χαράδρες και σε απόκρημνες περιοχές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σε δήλωσή του αναφέρει: «Ευχαριστώ πολύ το ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όλων των υπόλοιπων υπηρεσιών που συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης, την Αστυνομία που συντόνισε την κυκλοφορία, τον τοπικό και περιφερειακό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, το Δήμο Σκύδρας και τους πολίτες εθελοντές. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Στρατηγό Δημήτριο Ζάχο ο οποίος για μία ακόμη φορά ανταποκρίθηκε με υψηλό αίσθημα ευθύνης στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, συντόνισε με επιτυχία μία δύσκολη επιχείρηση και ζήτησε τη συνδρομή των εναέριων μέσων που έφτασαν στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι δεν κινδύνεψαν σημαντικά δασικά οικοσυστήματα και περιουσίες πολιτών, ήταν μία δύσκολη επιχείρηση η οποία είχε αίσιο τέλος λόγω του σωστού σχεδιασμού που ακολουθήθηκε από την αρχή. Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για εμπρησμό και είναι λυπηρό ο ανθρώπινος παράγοντας να προκαλεί τόσο μεγάλη αναστάτωση, υψηλές δαπάνες σε μία δύσκολη περίοδο για την εθνική οικονομία και να θέτει σε κίνδυνο σημαντικά οικοσυστήματα και κοινωνικές υποδομές. Να σημειώσουμε ότι η περιοχή γειτνιάζει με το Πάικο.

Ελπίζω και εύχομαι στη συνέχεια της θερινής περιόδου να μην έχουμε άλλα περιστατικά εκτάκτου ανάγκης και, στην κατεύθυνση αυτή, καλούνται να βοηθήσουν οι πολίτες, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή πυρκαγιών».

Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις προκειμένου να ελέγξουν πλήρως την πυρκαγιά.