Σελίδες

About

23 Οκτωβρίου 2012

Εμπλοκή με την πληρωμή της επανασποράς στο βαμβάκι.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί όπως όλα δείχνουν η πληρωμή των εξόδων της επανασποράς στο βαμβάκι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  το πρόβλημα
έγκειται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων δεν έχει καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ αλλά έχει δηλώσει να πληρωθεί μέσω της Ενιαίας Ενίσχυσης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην Λάρισα αυτοί που έχουν πληρώσει την ασφαλιστική εισφορά δεν ξεπερνούν τους 10 παραγωγούς. Υπενθυμίζουμε ότι η πληρωμή αφορά 1.000 παραγωγούς, 30.000 στρέμματα και το συνολικό ποσό υπολογίζεται στις 600.000 ευρώ.
Πηγές του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ο Οργανισμός περιμένει την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης προκειμένου να καταβάλει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα χρηματικά ποσά για την επανασπορά αφού οι παραγωγοί έχουν εξουσιοδοτήσει να πληρωθεί ο ΕΛΓΑ από την Ενιαία Ενίσχυση.
Οι παραγωγοί με τους οποίους επικοινώνησε ο ΑγροΤύπος σχετικά με το θέμα εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή τονίζοντας παράλληλα ότι ο ΕΛΓΑ θα μπορούσε να έχει ενημερωθεί σχετικά με τον αριθμό των παραγωγών που έχουν εξουσιοδοτήσει τον ΕΛΓΑ να πληρωθεί την ασφαλιστική εισφορά από την Ενιαία Ενίσχυση. «Ξεκινήσαμε τη διαδικασία επανασποράς, αγοράζοντας σπόρους και γεωργικά φάρμακα, που ακόμη χρωστάμε στους γεωπόνους. Όμως, μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει από τον ΕΛΓΑ κανένα ποσό και τώρα μαθαίνουμε ότι έχει μπλοκάρει η διαδικασία αποζημίωσής μας για την επανασπορά, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους γεωπόνους, που παραμένουν και αυτοί απλήρωτοι», δηλώνουν στον ΑγροΤύπο.
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, Πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Εφόσον ένας παραγωγός έχει δώσει εντολή να πληρωθεί η ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ από την Ενιαία Ενίσχυση αυτό σημαίνει ότι ο Οργανισμός θα πάρει τα λεφτά του τόσο την εβδομάδα αυτή που θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της προκαταβολής όσο και με την εξόφληση του Δεκεμβρίου. Είναι ντροπή να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση.
Να σημειωθεί ότι η αποζημίωση για την επανασπορά έχει καθοριστεί επί υπουργίας Ε. Μπασιάκου στα 23 ευρώ το στρέμμα. Έκτοτε δεν έχει αυξηθεί αν και αυξήθηκε το κόστος καλλιέργειας. Από την πλευρά τους οι αγρότες έχουν κατά καιρούς προτείνει ν' αυξηθεί τουλάχιστον στα 30 ευρώ το στρέμμα η αποζημίωση όμως κάτι τέτοιο δεν έχει εισακουστεί.