Σελίδες

About

05 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΧΡΗΣΗ ΕΣΤΙΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


Ο χειμώνας θέλει τζάκι και χαλάρωση. Όμως κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να αποφύγουμε τυχόν ατυχήματα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Διατηρείτε την περιοχή γύρω από το τζάκι καθαρή! Διακοσμητικά,  προσανάμματα και άλλα εύφλεκτα υλικά οφείλουν να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας. Πάντα να βάζετε την προστατευτική σήτα μπροστά από το τζάκι κι ας σιγοκαίει η φωτιά. Να βρίσκεται πάντα ένας ενήλικας κοντά στο τζάκι όταν κοντά παίζουν παιδιά.
Μην υπερφορτώνετε το τζάκι σας με πολλά ξύλα για να δημιουργήσετε μεγάλη φωτιά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να γεμίσετε καπνούς. Προτιμήστε 2 ή 3 μικρές εστίες που θα σιγοκαίνε με ασφάλεια. Μην χρησιμοποιείτε κηροζίνη, βενζίνη ή άλλα εύφλεκτα υλικά για να ξεκινήσετε τη φωτιά και να γίνει η φλόγα πιο εντυπωσιακή. Θα καταστρέψετε την καμινάδα σας. Μην βάζετε στο τζάκι illustration περιοδικά, χαρτιά περιτυλίγματος ή άλλα περίτεχνα έντυπα. Υπάρχει κίνδυνος να απελευθερωθούν τοξικές ουσίες από τα χρώματα. Να έχετε έναν πυροσβεστήρα πρόχειρο έτσι ώστε να αποφύγετε τα χειρότερα σε περίπτωση ανάφλεξης. Εφόσον   δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία κουβέρτα.
Οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν και για ξυλόσομπες.
Για σόμπες πετρελαίου εκτός των παραπάνω, σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου κλείνουμε άμεσα το διακόπτη- ρυθμιστή της σόμπας με μια βρεγμένη πετσέτα.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ ΤΖΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΞΥΛΟΛΕΒΗΤΑ
Ο καθαρισμός καμινάδας  (τζακιού και ξυλολέβητα) μπορεί να αποτελεί ένα μικρό έξοδο αλλά είναι αποδεδειγμένα η πιο απαραίτητη εργασία που θα πρέπει να πραγματοποιούμε στο τζάκι μας και τον ξυλολέβητα μια φορά το χρόνο και αυτό γιατί η συντήρηση του, σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια μας, την ασφάλεια του σπιτιού και γενικότερα με την σωστή και αποδοτικότερη λειτουργία του.
Ως γνωστόν, από την καύση των ξύλων, εκτός της θερμότητας που εκλύεται, παράγεται και διοξείδιο του άνθρακα (CO2) μαζί με ένα μικρό ποσοστό υδρατμών σε μορφή καπνού. Ο σχηματιζόμενος από την χημική αυτή αντίδραση καπνός, διαφεύγει στη ατμόσφαιρα δια μέσου της καμινάδας, συσσωρεύοντας με αυτόν τον τρόπο στα εσωτερικά της τοιχώματα αιθάλη ή αλλιώς κρεόζοτο.
Αναλύοντας τη σχέση μεταξύ καθαρισμού της καμινάδας και της ασφάλειά σας, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε, ότι η αιθάλη, αν δεν απομακρυνθεί εγκαίρως, είναι πολύ πιθανόν να αναφλεγεί εντός της καμινάδας και να αναπτύξει πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κατ' αυτόν τον τρόπο, τίθεστε σε κινδύνους όπως: πυρκαγιά, καταστροφή τεντών σε πολυκατοικίες από τις φλεγόμενες καύτρες που πετάγονται, αλλά και ρηγματώσεις στις τοιχοποιίες των όμορων διαμερισμάτων, εξαιτίας των μεγάλων διαστολών και θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στους τοίχους.

Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΥΣΤΗΡΑ & ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΕΒΗΤΑ: 
Είναι απαραίτητο να γίνεται  σε ετήσια  βάση  τόσο για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία  του όσο και για την εξοικονόμηση  στο πετρέλαιο,  που προκύπτει  όταν ρυθμίζεται  ο καυστήρας και έχουμε σωστές καύσεις. Επιπλέον  με τη ρύθμιση καυσαερίων προστατεύουμε το περιβάλλον  διότι επιτυγχάνεται η μικρότερη εκπομπή καυσαερίων.
Στο χώρο του λεβητοστασίου λόγω των καύσιμων υλικών (πετρέλαιο - φυσικό αέριο) σε περίπτωση βλάβης η πιθανότητα εκδήλωσης φωτιάς είναι πάρα πολύ μεγάλη γι΄ αυτό είναι απαραίτητο (βάση νομοθεσίας) να τοποθετούνται μηχανισμοί πυρασφάλειας. Ιδιαίτερα πάνω από τον καυστήρα είναι απαραίτητο να τοποθετείται πυροσβεστήρας οροφής , ο οποίος θα πρέπει να ελέγχεται και να συντηρείται κάθε χρόνο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί μια μεγάλη πυρκαγιά με καταστρεπτικές συνέπειες.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή παροχή βοήθειας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς ειδοποιήστε εγκαίρως το 199.
                                                                              
  Ο  Διοικητής
                                                                                       Δημήτριος Μ. Καρασαββίδης