Σελίδες

About

05 Νοεμβρίου 2012

Η «Τριλογία Αλώσεων Θεσσαλονίκης-Ωδή Θρήνου» στο Πνευματικό Κέντρο των Γιαννιτσών


Σάββατο  10 Νοεμβρίου 2012, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό!

Τη θεατρική παράσταση «Τριλογία Αλώσεων Θεσσαλονίκης – Ωδή θρήνου» από τη Θεατρική Ομάδα Δράσης «Τριωδία Θεσσαλονίκης», παρουσιάζουν η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ο Δήμος Πέλλας και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 21:00, στο Πνευματικό Κέντρο των Γιαννιτσών. Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης καλεί τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής να παραβρεθούν στην εκδήλωση: «Είναι μία σπάνια παράσταση η οποία εκκινεί από τα δραματικά γεγονότα των αλώσεων της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που όμως πιστεύω ότι θα ανταμείψει όλους όσους παραβρεθούν στην εκδήλωση. Είναι δύσκολο να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε και να οραματιστούμε το μέλλον μας, όταν δε γνωρίζουμε το παρελθόν μας. Η ιστορία μας διδάσκει και, συνήθως, σε μία θεατρική παράσταση υπάρχουν πολλά κρυμμένα μηνύματα για αποκωδικοποίηση από τους θεατές».

Στη συνέχεια αναφέρονται μερικές πληροφορίες για το έργο:

Η ΠΛΟΚΗ
Η παράσταση αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα των τριών αλώσεων της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς το 904 μ.Χ., από τους Νορμανδούς το 1185 και από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1430, όπως αυτά καταγράφονται από τρεις αυτόπτες επιφανείς Θεσσαλονικείς του κλήρου, τον Ιωάννη Καμινιάτη, τον Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης Ευστάθιο και τον Ιωάννη Αναγνώστη αντίστοιχα, σε μορφή αφηγηματικών μονολόγων από τη Θεατρική Ομάδα Δράσης «Τριωδία Θεσσαλονίκης» και σε δραματική επεξεργασία της Βάσως Παπαχαραλάμπους.

Στόχος του εγχειρήματος, που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στα χρονικά της Θεσσαλονίκης, είναι η ανάδειξη και η παρουσίαση στο κοινό των τριών αυτών συγκλονιστικών ντοκουμέντων, που έχουν άμεση σχέση και επηρέασαν καθοριστικά την ιστορία της πόλης από την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μέχρι το 1912.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρική απόδοση κειμένων: Βάσω Παπαχαραλάμπους
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ελευθεριάδης
Μουσική επιμέλεια: Βάσω Παπαχαραλάμπους
Κοστούμια: «Τριωδία Θεσσαλονίκης»
Οπτικό υλικό: Γεώργιος Αρμουτσίδης
Ηχητικά: Αγγελική Λιωνάκη
Παίρνουν μέρος: Γιάννης Ελευθεριάδης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Ελιάς, Γεωργία Ζάρα, Ερμιόνη Κουζανίδου, Γεώργιος Αρμουτσίδης.


Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.

-Τέλος-