Σελίδες

About

12 Δεκεμβρίου 2012

Η ψηφιακή εποχή για την επίγεια τηλεόραση στην Π.Ε. Πέλλας από 14 Δεκεμβρίου.(Οδηγίες Σύνδεσης)


Θεοδωρίδης: «Η ψηφιακή εποχή είναι γεγονός για την Πέλλα»


Σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 2691/Β΄/4-10-2012) των Υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από τις 03:00 πρωινή της 14ης Δεκεμβρίου 2012, διακόπτεται η εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος με αναλογική τεχνολογία από το επιτρεπτό κέντρο ψηφιακής εκπομπής «Χορτιάτης» της Θεσσαλονίκης. Ως εκ τούτου, μετά τη διακοπή του αναλογικού σήματος όλοι οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας θα πρέπει να επανασυντονίσουν τις συσκευές τους – τηλεοράσεις, αποκωδικοποιητές - ώστε να παρακολουθούν από εδώ και στο εξής όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα ψηφιακά.


Η νέα, ψηφιακή εποχή για τα τηλεοπτικά κανάλια και την ελληνική τηλεόραση δίνει τη δυνατότητα σε όλους να παρακολουθούν, χωρίς συνδρομή, τηλεοπτικά προγράμματα με εξαιρετικό σήμα και  άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου. Ακόμη, ο τηλεθεατής θα έχει περισσότερες επιλογές καναλιών, τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HDTV) καθώς και νέες διαδραστικές υπηρεσίες.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν τους πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς μέσω των συχνοτήτων εκπομπής οι οποίες είναι οι εξής: 25 (506 MHz) ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV & 29 (538 MHz) MEGA, ΣΚΑΪ, STAR.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η ψηφιακή εποχή είναι γεγονός πλέον για την Πέλλα μέσω της μετάβασης από την αναλογική στη ψηφιακή μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Οι κάτοικοι της Π.Ε. Πέλλας από την Παρασκευή θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν νέες ποιοτικές υπηρεσίες στον τηλεοπτικό τους δέκτη. Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα όλων μας διευκολύνει και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην επίλυση των αναγκών μας. Για το θέμα του ψηφιακού σήματος άλλωστε, διενεργήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το προηγούμενο διάστημα όπου συζητήθηκαν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ομαλή μετάβαση όλων των περιοχών της Πέλλας στη νέα, ψηφιακή εποχή. Από την πλευρά μας είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο, τους τεχνικούς αλλά και τα στελέχη της εταιρείας που έχει αναλάβει τη μετάδοση ψηφιακού σήματος ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν προβλήματα και δυσκολίες που θα παρουσιαστούν στην Π.Ε. Πέλλας. Εύχομαι καλή αρχή και ευχάριστη παρακολούθηση».

Να σημειωθεί ότι όλοι οι πολίτες της Π.Ε. Πέλλας που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την εγκατάσταση του αποκωδικοποιητή, το χειρισμό και χρειαστούν   πρόσθετες τεχνικές λεπτομέρειες μπορούν να επισκεφτούν τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας & Τηλεόρασης  (Ε.Ρ.Τ.) www.ert.gr και πιο συγκεκριμένα στο σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.ert.gr/news-politismos/item/25874-Diakoph-apo-14-12-ths-analogikhs-ekpomphs-ths-ERT-apo-ton-Chortiath όπου και υπάρχουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας.



               Τι είναι ένας αποκωδικοποιητής και πώς συνδέεται;
               Τι είναι ένας αποκωδικοποιητής και πώς συνδέεται;
Ο αποκωδικοποιητής είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί τόσο με την τηλεόρασή σας, όσο και με άλλες συσκευές (video VCR, DVD-R κλπ), ενώ για τη λειτουργία του πρέπει να συνδεθεί με μία κεραία (εσωτερική ή εξωτερική). Ο αποκωδικοποιητής απαιτείται στην περίπτωση που η τηλεόρασή σας δεν διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή ή αυτός που έχει, δεν είναι συμβατός με το σύστημα κωδικοποίησης DVB-T MPEG4 ή H.264. Για την Ελλάδα, οι τηλεοράσεις που αγοράστηκαν μετά το 2010, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν απαιτούν εξωτερικό αποκωδικοποιητή.

Η λειτουργία του αποκωδικοποιητή είναι να μετατρέπει το ψηφιακό σήμα, ώστε να μπορείτε να το δείτε στην τηλεόρασή σας. Αυτό το επιτυγχάνει λαμβάνοντας το ψηφιακό σήμα από την κεραία του σπιτιού σας και αφού το αποπολυπλέξει και το αποκωδικοποιήσει, το καθιστά δυνατό να παίξει σε αυτήν.

Συνηθίζεται να μπερδεύεται λεκτικά ο « nαποκωδικοποιητής» με τον «αποκρυπτογράφο» (κυρίως στο εμπόριο) παρότι είναι διαφορετικές συσκευές. Η βασική διαφορά των συσκευών είναι ότι ο «αποκρυπτογράφος» χρησιμοποιείται για να αποκρυπτογραφεί κωδικοποιημένα προγράμματα συνήθως συνδρομητικών ή pay per view καναλιών.

Τα βήματα σύνδεσης του αποκωδικοποιητή:

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να συνδέσετε τον αποκωδικοποιητή στην τηλεόρασή σας είναι τα εξής:

1. Συνδέετε το καλώδιο της κεραίας στον αποκωδικοποιητή (υποδοχή RF IN) για τα ψηφιακά κανάλια


2. Συνδέετε τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση με το ειδικό καλώδιο τύπου α) SCART ή β) RCA ή γ) HDMI


α) Σύνδεση μέσω ειδικού καλωδίου SCART


β) Σύνδεση μέσω ειδικού καλωδίου RCA


γ) Σύνδεση μέσω ειδικού καλωδίου HDMI


3. Βάζετε τον αποκωδικοποιητή στη πρίζα


4. Τέλος, βρίσκετε στην τηλεόραση την είσοδο, που έχετε συνδέσει τον αποκωδικοποιητή, χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και συντονίζετε τον αποκωδικοποιητή χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ του, αφού πρώτα έχετε διαβάσει τις οδηγίες του.

5. Στο εξής, αλλάζετε τα κανάλια με το τηλεκοντρόλ του αποκωδικοποιητή. Το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης το χρησιμοποιείτε μόνο για το άνοιγμα/ κλείσιμο της τηλεόρασης και την αυξομείωση του ήχου. Στο εμπόριο διατίθενται τηλεκοντρόλ που συγκεντρώνουν όλες τις λειτουργίες σε μία συσκευή.