Σελίδες

About

12 Δεκεμβρίου 2012

Επίσκεψη 15 διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, 18-25 Νοεμβρίου 2012, στο Arbroath της Σκωτίας


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη 15 διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, 18-25 Νοεμβρίου 2012, στο Arbroath της Σκωτίας, στα πλαίσια των δράσεων κινητικότητας του Ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης, Leonardo da Vinci. Οι διδάσκοντες επισκέφθηκαν το κολέγιο Angus, όπου, μέσω μιας σειράς παρουσιάσεων και εργαστηρίων, επιμορφώθηκαν σχετικά με ζητήματα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και υποστήριξης μειονεκτούντων μαθητών, που βρίσκονται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού.
Οι δράσεις αυτές στόχευαν στην μεταφορά εμπειρίας και καλών πρακτικών σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων που απασχολούν τους διδάσκοντες του 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών στην καθημερινότητά τους. Έμφαση δόθηκε στην υπηρεσία «SkillZone» που στοχεύει στην επανένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα ή την εξεύρεση εργασίας εφήβων που έχουν εγκαταλείψει την εκπαίδευση, μέσω ανάπτυξης των κοινωνικών τους δεξιοτήτων (soft skills). Παρουσιάστηκε η οργάνωση, ο τρόπος δουλειάς και τυπικές δραστηριότητες.
Κοινωνικές δεξιότητες (soft skills) ονομάζονται οι ικανότητες που είναι απαραίτητες για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη στον 21ο αιώνα, όπως η δυνατότητα εργασίας σε ετερογενείς ομάδες, η αποτελεσματική επικοινωνία, η οργάνωση χρόνου κλπ. Οι δεξιότητες αυτές, αν και ουσιαστικές, δεν αναπτύσσονται επαρκώς από το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Στα πλαίσια της επίσκεψης, εκτός από τις συναντήσεις εργασίας, υπήρχαν δραστηριότητες γνωριμίας με τον πολιτισμό της Σκωτίας, όπως ξενάγηση στην πόλη του Εδιμβούργου, εκμάθηση παραδοσιακών Σκωτσέζικων χορών, δοκιμή Ουίσκι, διαδικασίας παρασκευής καπνιστού ψαριού κ.α.