Σελίδες

About

14 Ιανουαρίου 2013

Στερνό αντίο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον πρώην Νομάρχη Γιώργο Τάνο


Θ. Θεοδωρίδης: Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος 

Παρουσία πλήθους κόσμου κηδεύτηκε την Κυριακή (13/1) το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Μητρόπολη Γιαννιτσών ο πρώην Νομάρχης Πέλλας και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου  Έδεσσας Γιώργος Τάνος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παρέστη στην τελετή και εκφώνησε επικήδειο χαιρετισμό.


Ο κ. Θεοδωρίδης εκφράζει την οδύνη του και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Ακολουθεί το κείμενου του στερνού χαιρετισμού του κ. Αντιπεριφερειάρχη προς τον θανόντα πρώην Νομάρχη:

«Αγαπητέ Γιώργο,
Η γρήγορη και αναπάντεχη απώλειά σου κάνει πιο δύσκολες τις στιγμές του αποχαιρετισμού. Για όλους εμάς που θυμόμαστε τον αυθορμητισμό σου, την ορμή και την ενεργητικότητά σου σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου, μοιάζει αδιανόητο να πιστέψουμε ότι έβαλες πλώρη για το πιο μακρινό ταξίδι.

Υπήρξες ο πρώτος αιρετός Νομάρχης Πέλλας, την περίοδο 1995-1998. Με την παρουσία σου, την ακτινοβολία της πολυσχιδούς προσωπικότητάς σου και με το έργο σου, χάραξες ανεξίτηλα το όνομά σου στην ιστορία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πολιτικά ενεργός σε όλη τη ζωή σου, πίστεψες στην ιδέα της αποκέντρωσης και στο δικαίωμα που έχουν οι τοπικές κοινωνίες να διαχειρίζονται το μέλλον τους.
Έδωσες πολλούς και σκληρούς αγώνες προκειμένου να γίνει αντιληπτό στο «αθηνοκεντρικό» κράτος, όπως αποκαλούσες συχνά την κεντρική εξουσία, το δικαίωμα της περιφέρειας στην ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια της θητείας σου αναδείχθηκαν και έγιναν πράξη πολλές από τις σημαντικές έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο δημοκρατικός προγραμματισμός, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, η ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη, η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων με βάση τις τοπικές ανάγκες, η στήριξη της τοπικής αγοράς και η ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων ως βάση της τοπικής οικονομίας. Σταχυολογώντας μερικά σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν στη θητεία σου, φαίνεται ξεκάθαρα το όραμα για ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη που είχες για την Πέλλα: Λιμνοδεξαμενές, φράγματα, η οδική σύνδεση με το Χιονοδρομικό Κέντρο, σχολεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο με πρώτο ομιλητή τον αείμνηστο καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου και τόσα άλλα.

Η κοινωνική σου ευαισθησία βρήκε δημιουργικό πεδίο σε πολλούς τομείς όπως και η προστασία του περιβάλλοντος.  Μεγάλος αριθμός έργων που εμπνεύστηκες και οραματίστηκες συνεχίστηκαν, ολοκληρώθηκαν ή εντάχθηκαν στον προγραμματισμό των επόμενων αιρετών Νομαρχών συνεχίζοντας το σπουδαίο έργο σου.

Όλοι όσοι σε γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί σου, θυμόμαστε τον διεισδυτικό τρόπο με τον οποίο έμπαινες στα θέματα και τα προβλήματα και, κυρίως, την εμμονή σου στην εξεύρεση λύσεων.

Αξίζει στο σημείο αυτό να θυμίσω μερικά στοιχεία από τη βιογραφία σου, καθώς η προσωπική και επαγγελματική σου πορεία μπορεί να αποτελέσει οδηγό για πολλούς νέους που βιώνουν σήμερα με οδυνηρό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης.

Ο Γιώργος Τάνος γεννήθηκε στα Γιαννιτσά στην δύσκολη περίοδο του μεσοπολέμου. Σε νεαρή ηλικία και όντας άριστος μαθητής αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Γερμανία.
Εκεί, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ιατρική και στη χειρουργική, δουλεύοντας παράλληλα για την εξασφάλιση της καθημερινής του επιβίωσης. Υπήρξε η ψυχή της Ελληνικής ομογένειας στο τότε δυτικό Βερολίνο, ιδρύοντας τον Σύνδεσμο των Ελλήνων Ακαδημαϊκών και Επιστημόνων και συμμετείχε ενεργά στις δράσεις της ελληνικής κοινότητας του Βερολίνου. Μετά από είκοσι περίπου χρόνια ευδόκιμης επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου υπήρξε και Γενικός Διευθυντής της χειρουργικής, αποφασίζει μία αλλαγή στη ζωή του.

Σε ώριμη φάση της καριέρας του, αισθάνεται έτοιμος να πραγματοποιήσει ένα όνειρο ζωής και να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αναλαμβάνοντας τη Διεύθυνση της Χειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Έδεσσας συνεχίζει το σπουδαίο επιστημονικό και ανθρωπιστικό του έργο. Ακούραστος και ακάματος, δουλεύοντας νυχθημερόν, όπως διηγούνται οι συνεργάτες του, μετέφερε τις πλούσιες εμπειρίες του στη χειρουργική και δίδαξε σε πολλούς νέους ιατρούς την επιστήμη αλλά κυρίως την ηθική που διέπει το λειτούργημα της παροχής υπηρεσιών υγείας.
Είναι δύσκολο να σκιαγραφήσει κάποιος το προφίλ του γιατρού, του Νομάρχη, του φίλου Γιώργου Τάνου που έζησε μοιράζοντας και δίνοντας συνεχώς από τον εαυτό του. Ο κάθε ένας από εμάς θυμάται και κρατάει για τον εαυτό του στοιχεία από τη βαθειά ανθρώπινη σχέση που ανέπτυσσε ο Γιώργος με τους ανθρώπους στο στενό και ευρύτερο περιβάλλον του. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ελληνική κοινωνία έχουν ανάγκη από ανθρώπους που μπαίνουν μπροστά και ανοίγουν νέους δρόμους.

Αγαπητέ Γιώργο,
Εκφράζω την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων που γιάτρεψες και τις ευχαριστίες της κοινωνίας της Πέλλας για τη συμβολή σου στην τοπική ανάπτυξη. Η πολύτιμη παρακαταθήκη του έργου σου και της προσφοράς σου ας αποτελέσει οδηγό και παρηγοριά για εμάς και την οικογένειά σου. Τα αδέλφια σου Δημήτρης και Παναγιώτα, η σύντροφος της ζωής σου Κυρία Αθηνά και τα παιδιά σου Κατερίνα και Δημήτρης που φρόντισες να αποκτήσουν ελληνική παιδεία αισθάνονται υπερήφανοι για το έργο σου.
Καλό σου ταξίδι γιατρέ, Νομάρχη, φίλε Γιώργο».