Σελίδες

About

31 Μαρτίου 2014

Ανάγκη βελτιώσεων σε Διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου

Την ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις σε διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, στο Πλαίσιο εφαρμογής του Ν 4046/2012 και άλλες διατάξεις», επισήμανε ο Γιώργος Καρασμάνης κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Ο Βουλευτής επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών, στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού ενώ επίσης, έκανε αναφορά και στο ζήτημα για το γάλα.
Παρατίθεται το κείμενο της τοποθέτησης του Γιώργου Καρασμάνη:
«Κύριε Πρόεδρε
»Κατ’ επανάληψη έχω τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα υπέρ της αναγκαιότητας των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα απαλλάξουν τη χώρα από νοοτροπίες ξεπερασμένες και αποδεδειγμένα καταστροφικές και για την οικονομία και για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Και μόνον κακόπιστος μπορεί να αμφισβητήσει ότι ήδη έχουν γίνει αρκετές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις – αδιανόητες μέχρι και πριν λίγα χρόνια.
»Θέλω στο λίγο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου να σταθώ σε κάποια θέματα σοβαρά , για τα οποία πιστεύω ότι πρέπει να βελτιωθούν  ορισμένες διατάξεις του υπό συζήτηση Πολυνομοσχεδίου.  Ένα εξ αυτών αφορά του παραγωγούς φωτοβολταϊκών.
»Τον Νοέμβρη του 2012, τους επιβλήθηκε μια έκτακτη, οριζόντια, ισοπεδωτική εισφορά 35% και μάλιστα με λήξη τον Ιούνιο του 2014, οπότε εκτιμάτο ότι θα μηδενιζόταν το έλλειμμα στο λογαριασμό ΛΑΓΗΕ. Έλα όμως που το έλλειμμα δεν μειώθηκε και οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν εννέα μήνες για να πάρουν τα λεφτά τους.
»Σαν να μην έφτανε αυτό, πριν από ένα μήνα βγήκε στον αέρα για διαβούλευση ένα κυριολεκτικά εκτρωματικό Σχέδιο Νόμου για διατήρηση της έκτακτης εισφοράς του 35% και απαίτηση επιπλέον άλλου ενός 35% με πιστωτικό τιμολόγιο για τον τζίρο του 2013. Να σημειώσω εδώ ότι, ενάμιση χρόνο πριν – το Οκτώβρη του 2013 – η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, είχε δεσμευτεί και είναι καταγεγραμμένο στα Πρακτικά της Βουλής, πως δεν θα υπάρξει άλλη μείωση στις τιμές αγοράς ρεύματος.
«Κύριε Πρόεδρε,
»Το Κράτος απαιτεί – και πολύ ορθά – από τους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Έ, κάποτε πρέπει και η συντεταγμένη Πολιτεία, να είναι συνεπής προς τους πολίτες της. Να τηρεί απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της, να σέβεται μέχρι κεραίας αυτά που η ίδια έχει συμφωνήσει.
»Ερχεται τώρα το Πολυνομοσχέδιο και ζητάει από τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, να εκδώσουν ένα πιστωτικό τιμολόγιο για το τζίρο του 2013 μειωμένο στο 20%. Από την άλλη όμως, τους μειώνουμε μεσοσταθμικά άλλο ένα 20% τις τιμές αγοράς του ρεύματος που παράγουν!
»Και ερωτώ: Ποιος είναι ο στόχος στο συγκεκριμένο θέμα; Να εξοντωθούν αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί; Επειδή αντί να βγάλουν τα λεφτά τους έξω ή να τα καταχωνιάσουν σε στρώματα και μπαούλα, φέρθηκαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης – πατριωτικό θα το έλεγα – και σε καιρούς δύσκολους, αποφάσισαν να επενδύσουν στην ανάπτυξη της χώρας τους;.
»Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφορά σε κάποιες χιλιάδες επενδυτών και στις οικογένειές τους… Και η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, οφείλει να το ξαναδεί άμεσα και να βελτιώσει τις σχετικές διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου. Και θέλω να λάβει υπόψη του τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει να βρεθεί μια αξιοπρεπής λύση.
»Πρέπει, κύριε Πρόεδρε, να μας απασχολήσει σοβαρά, άλλο ένα σημαντικό ζήτημα – αυτό των φαρμακείων.
»Ασφαλώς πρέπει να κλείσει οριστικά η εποχή των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», να ανοίξει δηλαδή και το επάγγελμα του φαρμακοποιού, αλλά το υπό συζήτηση Πολυνομοσχέδιο εγκυμονεί τον προφανέστατο κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά πολλά φαρμακεία. Ειδικότερα στα χωριά μας όπου τα τελευταία πεντέξι χρόνια, νέα παιδιά, 25άρηδες, 30άρηδες, 35άρηδες, παίρνοντας τα πτυχία τους ήρθαν και άνοιξαν τα φαρμακεία τους και θα βρεθούν σε αδιέξοδα. 
»Είπαμε να ανοίξουμε το επάγγελμα, όχι όμως κατ αυτόν τον τρόπο.
»Είναι και το άλλο: Εκεί που το ερώτημα ήταν αν θα επιτραπεί στα σούπερ μάρκετ να πουλάνε κάποια μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, μας προκύπτει τώρα ένα Νομοσχέδιο που θα τους επιτρέπει να διαθέτουν όλα τα φάρμακα – συνταγογραφούμενα και μη – αρκεί μέσα στο σουπερ μάρκετ να υπάρχει ένας φαρμακοποιός. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.
»Η λογική μας δείχνει το δρόμο για το αυτονόητο: Να ανοίξει το επάγγελμα, αλλά με όρους… Και, εν πρώτοις, ότι κάθε φαρμακοποιός να μπορεί να ανοίγει μόνον ένα φαρμακείο… Και όχι να στερούμε από παιδιά που έφαγαν τα χρόνια τους επενδύοντας σε σπουδές, την ελπίδα ότι πλέον με το πτυχίο στο χέρι μπορούν να ανοίξουν ένα μικρό φαρμακείο και να βγάλουν το ψωμί τους.
»Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι και σ’ αυτό το θέμα θα επιδειχθεί η επιβεβλημένη ευαισθησία, με βελτίωση των σχετικών διατάξεων του Πολυνομοσχεδίου.
»Λέμε «ναι» να σπάσουνε τα ¨κατεστημένα άλατα¨ που αντιδρούν σε κάθε βελτιωτική προσπάθεια, το έχει πληρώσει επί δεκαετίες η χώρα και το πληρώνει διαρκώς αλλά να μην περάσουμε από το ένα άκρο στο άλλο».
*Επίσης ο Γιώργος Καρασμάνης, αναφερόμενος στο ζήτημα του γάλακτος, υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως επίσης ζήτησε να αφαιρεθούν από το Πολυνομοσχέδιο οι διατάξεις που δεν είναι προαπαιτούμενες και αναφέρονται στα Γεωτεχνικό και στο Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήρια, διατάξεις οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα .
*Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στα περίπτερα αναπήρων πολέμου, τονίζοντας πως δίκαιο θα ήταν να εξακολουθήσει να επιτρέπεται η μεταβίβαση της αδείας και στις συζύγους των δικαιούχων.