Σελίδες

About

21 Απριλίου 2015

ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΜΟΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟ " ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΑΜΨΑΡΕΛΛΟ"‏



  Ένα συγκινητικό μουσικό αφιέρωμα στον Κώστα Σαμψαρέλλο  έλαβε χώρα σε δύο μακεδονικές πόλεις το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Το αφιέρωμα ξεκίνησε το Σάββατο  18 Απριλίου,στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών  και συνεχίστηκε την Κυριακή 19 Απριλίου στην Καλαμαριά.
       Σημείο σύνδεσης τριών περιοχών, των Γιαννιτσών, της Καλαμαριάς και της Ζακύνθου υπήρξε ο Κωνσταντίνος Σαμψαρέλλος ,ο οποίος έζησε , δραστηριοποιήθηκε και πρόσφερε πλούσιο έργο στο φιλόμουσο κοινό αυτών των περιοχών.
      Τρείς χορωδίες: α) του Πολιτιστικού Σωματείου "Το Φιόρο του Λεβάντε" Ζακύνθου, β) της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς και γ) της Χορωδίας του Δήμου Γιαννιστών, με προτροπή των μαέστρων τους, αποφάσισαν  να τιμήσουν τον Κώστα Σαμψαρέλλο.

      Στα Γιαννιτσά, με συνδιοργάνωση της ΔΗΚΕΠΑ του Δήμου Πέλλας και της Δημοτικής Χορωδίας Γιαννιτσών, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει δικά του μουσικά έργα και διασκευές,  ερμηνευμένα από τις  χορωδίες, σ'ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο.  Αλλά και η έκτακτη συμμετοχή  μουσικού συνόλου αποτελούμενο από παλιούς ,ήδη επαγγελματίες και διαπρεπείς μουσικούς, πλαισιωμένο και από τωρινούς μαθητές της Φιλαρμονικής, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μαέστρου τους  κ. Δημ. Καμπούρογλου, ταξίδεψε μουσικά το κοινό και χάρισε ευχάριστες στιγμές.
     Οι αναμνήσεις και τα βιώματα μαθητών του Σαμψαρέλλου που ακούσθηκαν στην εκδήλωση, όπως και η προβολή βίντεο και φωτογραφιών από διάφορες εκδηλώσεις ως μαέστρου, έφεραν  νοερά τους θεατές στην εποχή της παρουσίας του στα Γιαννιτσά.
       Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, " η εκδήλωση αυτή είναι το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για το Κ. Σαμψαρέλλο,  ο οποίος έβαλε τις βάσεις στη μουσική παιδεία στα Γιαννιτσά. Ως δήμος επιδιώκουμε το καλύτερο για την ανάπτυξη της μουσικής στη περιοχή μας". 
     Οι Χορωδίες θα κλείσουν το αφιέρωμα αυτό, επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Γιαννιτσών κ. Βασίλης Τραούδας, με ανάλογη εκδήλωση στις  6 Ιουνίου στη Ζάκυνθο, ημέρα μνήμης του τιμώμενου, όπου θα μεταβούν οι δύο βορειοελλαδίτικες  χορωδίες και με της Ζακύνθου θα συμμετάσχουν σε ανάλογη εκδήλωση.

Βιογραφικό του Κ. Σαμψαρέλλου

      Γεννήθηκε το 1927 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας αλλά από τη βρεφική του ηλικία έζησε στην Αθήνα σε αρκετά αντίξοες συνθήκες. Συνέχισε τα παιδικά του χρόνια στην Καλαμαριά,μέσα στο ορφανοτροφείο ΄΄Αριστοτέλης΄΄,όπου έλαβε μουσική παιδεία κοντά σε ξεχωριστούς ανθρώπους.
    Σπούδασε θεωρία της μουσικής και ανώτερα θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης ,το 1951 απέκτησε πτυχίο  Ενοργανώσεως – Διευθύνσεως Μπάντας και  Αρμονίας και εργάστηκε ως βοηθός αρχιμουσικός στη Μπάντα του ορφανοτροφείου ενώ παράλληλα δημιούργησε τη μαντολινάτα και ανδρική χορωδία του συλλόγου «Απόλλων» Καλαμαριάς.    
    Την ίδια αυτή χρονιά διορίστηκε καθηγητής μουσικής στο Γυμνάσιο Καλαμαριάς.Αργότερα ανέλαβε αρχιμουσικός, οργάνωσε τη Φιλαρμονική και τη Μικτή χορωδία του Δήμου ενώ παράλληλα με τις υποχρεώσεις του στο Δήμο Καλαμαριάς, ανέλαβε τη διεύθυνση της Μικτής χορωδίας της ΔΕΗ Θεσ/νίκης και δημιούργησε  τη Μικτή Χορωδία του ποντιακού συλλόγου Αδελφότης Κρωμνέων στην Καλαμαριά.
      Το 1957 μετατέθηκε στα Γιαννιτσά,όπου -επίσης –άφησε σπουδαίο έργο τόσο μέσω των  φιλαρμονικών συνόλων  που οργάνωσε όσο και μέσω της χορωδιακής μουσικής. Από τη συνεργασία του με τον Γυμνασιάρχη Δημ.Καρασώτο προήλθε η θεατρική παράσταση με τίτλο   « Μηλιά» που είχε μορφή οπερέτας και που αποτέλεσε σημαντικό –για τα μέχρι τότε σχολικά δεδομένα -πολιτιστικό γεγονός.
        Το 1960 εγκαταστάθηκε και δραστηριοποιήθηκε στη Ζάκυνθο. Τα χρόνια που έζησε εκεί ήταν χρόνια σκληρής δουλειάς και γόνιμης προσφοράς. Ανέλαβε τη διεύθυνση της Ζακυνθινής Χορωδίας,δημιούργησε παιδική μπάντα,οργάνωσε χορωδία κοριτσιών,ενώ παράλληλα επεξεργαζόταν έργα σπουδαία για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Το Mater Dolorosa παρουσιάστηκε το 1964 από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του μουσουργού Σόλωνα Μιχαηλίδη , το 1988 από την Ορχήστρα Εγχόρδων του θεάτρου Scala του Μιλάνου στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Ζακύνθου και το 1990 στο Essen της Γερμανίας. Η Εξαύλωση,έργο εμπνευσμένο από το έθιμο της Ζακυνθινής Μεγάλης Παρασκευής  παρουσιάστηκε από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Λευτέρη Χαλκιαδάκη το 1983.
         Μετά από χρόνια απερίσπαστης δουλειάς αλλά και από πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, το 1996 στις 5 Ιουνίου και ώρα περίπου 7 το απόγευμα, ο Κώστας Σαμσαρέλος μην αντέχοντας την κάκιστη κατάσταση της υγείας του, έφυγε από τον κόσμο μας για το περιβόλι των Αγγέλων, αθόρυβα, χωρίς οικογένεια, μόνος στο σπίτι του στο Αργάσι, πλαισιωμένος από κάποιους, λιγοστούς η αλήθεια, παλιούς μαθητές και φίλους του.  Έτσι επαλήθευσε τον φίλο του, μεγάλο μας συγγραφέα Διονύση Ρώμα, που το 1971 του είχε αφιερώσει ποίημά του, που στην επωδό γράφει:   «Σφίξε τη δόλια σου καρδιά και μη λυπάσαι.  Μόνος είσαι, μόνος ήσουν, μόνος θα ’σαι.